Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Rabarber- og marcipanbrud…

22 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter, Rabarber opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg elsker rabarber. Vi har jo ikke selv haft rabarber i haven i mere end et par år, men så har jeg hentet rabarber i mine forældres have og jeg har faktisk en hel lille liste med skønne rabarberopskrift, som bare SKAL laves år efter år. Listen bliver bestemt ikke kortere, for der bliver føjet et par nye favoritter til hver sæson og i år kan jeg næsen garantere, at de her skønne rabarber- og marcipanbrud, som jeg bagte i sidste uge, bliver tilføjet.

>> Se evt alle mine bedste rabarberopskrifter lige her.

Brudene er svampede, bløde og lækre og så er de fyldt med syrlige bidder af rabarber og søde tern af marcipan. Et hit hos enhver rabarberelsker. Jeg valgte at skære marcipanen i små tern i stedet for at rive den groft på et rivejern – jeg var simpelthen bange for, at marcipanen skulle “forsvinde” ind i dejen under æltningen – og det viste sig at være en god ide. Resultatet blev i hvert fald helt, som jeg havde forestillet mig det – superlækre boller med små “lommer” af marcipan.

Vi spiste brudene, da de var helt nybagte og lune og derfor syntes vi ikke, at det var nødvendigt at komme smør på. Jeg kunne dog sagtens forestille mig, at lidt koldt smør ville klæde de lækre rabarber- og marcipanbrud dagen derpå, evt efter en hurtig tur på brødristeren. Faktisk tænker jeg, at ristede rabarber- og marcipanbrud med smør vil være et hit, hvis man trænger til lidt fornyelse til store bededag og et alternativ til de klassiske hveder med kardemomme. Måske bare som en slags “dessert-hveder” ovenpå de traditionelle.

Jeg tog udgangspunkt i denne her opskrift på de bedste, sammenbagte chokoladebrud og har derfor valgt at kalde bollerne for rabarber- og marcipanbrud. Men ligesom med chokoladebrudene, så har navnet altså ikke noget med bryllupper at gøre. Bollerne kaldes ganske enkelt for brud, fordi de vokser sammen under bagningen og efterfølgende “brydes” fra hinanden og bliver til brud. Lidt ligesom brudstykker (bidder) af en sang, en historie eller noget helt tredje. Så fik vi lige det på plads 🙂

4,84 fra 6 stemmer

Rabarber- og marcipanbrud

Forb. tid3 timer 15 minutter
Samlet tid2 timer
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 100 gr rabarberstængler
 • 1 spsk sukker
 • 1 dl vand (lillefingervarmt)
 • 1 dl mælk (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 2 spsk sukker
 • 2 æg
 • 50 gr smeltet smør
 • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 100 gr marcipan (skåret i små tern)
 • evt. perlesukker til pynt

Fremgangsmåde

 • Skær rabarberne i små tern og kom dem i en skål. Drys med 1 spsk sukker, rør rundt og stil rabarberne til side. 
 • Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker og det ene æg. Det andet æg slås ud i en lille skål og piskes sammen med en gaffel. Hæld halvdelen af det sammenpiskede æg i dejen og gem den anden halvdel til pensling. 
 • Kom smeltet smør og hvedemel i dejen lidt ad gangen - måske skal der bruges lidt mere eller mindre mel. 
 • Til sidst tilsættes rabarberstykker og marcipantern og der æltes til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 45 min.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord, form den til 12 boller og læg dem i et ildfast fad (ca 20 x 30 cm) foret med bagepapir. Bollerne behøver ikke røre hinanden, men det er meningen, at de skal vokse sammen under hævning og bagning. 
 • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter og pensl dem herefter med den sidste halvdel af det sammenpiskede æg og drys evt med perlesukker på toppen. Er der ikke æg nok, kan ægget spædes med lidt mælk. 
 • Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 20-25 min. indtil de gyldentbrune på toppen og gennembagte. 
 • Lad bollerne afkøle let, inden de løftes op af fadet ved hjælp af bagepapiret og afkøles på bageristen.
Som med alt andet gærdej, så er boller bedst, når de er relativt nybagte, men de kan sagtens holde sig et par dage i en lufttæt pose. Bollerne kan også fryses ned. 
Subscribe
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Susan Larson
4 år siden

I would like this recipe for rhubarb marzipan but I can’t read Danish. Can this be translated for me?

Potso
4 år siden

Det ser lækker ud og sundt

Janni
4 år siden

Uhm, de ser lækre ud!

Kan rabarber- og marcipanbrud laves som koldhævede ligesom dine kanelsnegle, eller går det ikke med rabarberstykkerne?

Venlig hilsen Janni

Gitte Nielsen Nørgaard
4 år siden

Hej hvis nu jeg har rabarber i fryseren kan de bruges? Eller skal jeg vente tålmodigt på min kollega kommer med nogle til mig😉

Pia
3 år siden

Hej . Har nu lavet både disse med rabarber og dine chokoladebrud. Meeen de blevet tunge alle boller og har fulgt opskriften 100%

Anette
3 år siden

De smager helt vildt lækkert🤗😋
Jeg er nu igang med en omgang med rabarber og mørk chokolade. Jeg har lavet dem flere gange.
Tak for opskrift. Mums☺️

gitte
3 år siden

De er bare vild lækre, har lavet dem mange gange nu .

Elisabeth
3 år siden

Skal man hælde væden fra rabarberne, eller skal den med i dejen?

Lissa
3 år siden

Det kunne jeg godt tænke mig at prøve. Har prøvet mange af dine opskrifter med vellykketvresultat. 👍Men har allerede lavet rabarberkompot. Mon det kan bruges ?

Sanne
2 år siden

Har du et bud på et alternativ til marcipanen?

Pia Fischer
2 år siden

4 stars
Hej. Det er bare nogle super gode boller. Har allerede bagt dem 2 gang. 😋
Mvh. Pia