Jeg elsker rabarber. Vi har jo ikke selv haft rabarber i haven i mere end et par år, men så har jeg hentet rabarber i mine forældres have og jeg har faktisk en hel lille liste med skønne rabarberopskrift, som bare SKAL laves år efter år. Listen bliver bestemt ikke kortere, for der bliver føjet et par nye favoritter til hver sæson og i år kan jeg næsen garantere, at de her skønne rabarber- og marcipanbrud, som jeg bagte i sidste uge, bliver tilføjet.

>> Se evt alle mine bedste rabarberopskrifter lige her.

Brudene er svampede, bløde og lækre og så er de fyldt med syrlige bidder af rabarber og søde tern af marcipan. Et hit hos enhver rabarberelsker. Jeg valgte at skære marcipanen i små tern i stedet for at rive den groft på et rivejern – jeg var simpelthen bange for, at marcipanen skulle “forsvinde” ind i dejen under æltningen – og det viste sig at være en god ide. Resultatet blev i hvert fald helt, som jeg havde forestillet mig det – superlækre boller med små “lommer” af marcipan.

Vi spiste brudene, da de var helt nybagte og lune og derfor syntes vi ikke, at det var nødvendigt at komme smør på. Jeg kunne dog sagtens forestille mig, at lidt koldt smør ville klæde de lækre rabarber- og marcipanbrud dagen derpå, evt efter en hurtig tur på brødristeren. Faktisk tænker jeg, at ristede rabarber- og marcipanbrud med smør vil være et hit, hvis man trænger til lidt fornyelse til store bededag og et alternativ til de klassiske hveder med kardemomme. Måske bare som en slags “dessert-hveder” ovenpå de traditionelle.

Jeg tog udgangspunkt i denne her opskrift på de bedste, sammenbagte chokoladebrud og har derfor valgt at kalde bollerne for rabarber- og marcipanbrud. Men ligesom med chokoladebrudene, så har navnet altså ikke noget med bryllupper at gøre. Bollerne kaldes ganske enkelt for brud, fordi de vokser sammen under bagningen og efterfølgende “brydes” fra hinanden og bliver til brud. Lidt ligesom brudstykker (bidder) af en sang, en historie eller noget helt tredje. Så fik vi lige det på plads 🙂

Print opskrift Pin opskrift
4.8 fra 5 stemmer

Rabarber- og marcipanbrud

Forb. tid3 t 15 min
Samlet tid2 t
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 100 gr rabarberstængler
 • 1 spsk sukker
 • 1 dl vand (lillefingervarmt)
 • 1 dl mælk (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 2 spsk sukker
 • 2 æg
 • 50 gr smeltet smør
 • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 100 gr marcipan (skåret i små tern)
 • evt. perlesukker til pynt

Fremgangsmåde

 • Skær rabarberne i små tern og kom dem i en skål. Drys med 1 spsk sukker, rør rundt og stil rabarberne til side. 
 • Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker og det ene æg. Det andet æg slås ud i en lille skål og piskes sammen med en gaffel. Hæld halvdelen af det sammenpiskede æg i dejen og gem den anden halvdel til pensling. 
 • Kom smeltet smør og hvedemel i dejen lidt ad gangen - måske skal der bruges lidt mere eller mindre mel. 
 • Til sidst tilsættes rabarberstykker og marcipantern og der æltes til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 45 min.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord, form den til 12 boller og læg dem i et ildfast fad (ca 20 x 30 cm) foret med bagepapir. Bollerne behøver ikke røre hinanden, men det er meningen, at de skal vokse sammen under hævning og bagning. 
 • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter og pensl dem herefter med den sidste halvdel af det sammenpiskede æg og drys evt med perlesukker på toppen. Er der ikke æg nok, kan ægget spædes med lidt mælk. 
 • Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 20-25 min. indtil de gyldentbrune på toppen og gennembagte. 
 • Lad bollerne afkøle let, inden de løftes op af fadet ved hjælp af bagepapiret og afkøles på bageristen.

Noter

Som med alt andet gærdej, så er boller bedst, når de er relativt nybagte, men de kan sagtens holde sig et par dage i en lufttæt pose. Bollerne kan også fryses ned. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)