Romkugler – og træstammer og studenterbrød – er jo noget nær en “nationalkage” her i landet. Senest er det opskriften på romkugler fra Nørre Aaby på Fyn, der er udråbt som værende Danmarks bedste. Og siden jeg for snart mange år siden arbejdede i en bager og fik øjnene op for, hvor nemt det i virkeligheden er at lave sine egne romkugler har vi da også fået spist en hel del romkugler herhjemme.

Se også – Hjemmelavede romkugler I Træstammer I Studenterbrød

Romkugler med nutella på 10 minutter.

Jeg har faktisk smagt romkuglerne fra Nørre Aaby og jeg må indrømme, at jeg desværre ikke er den store fan. Jeg synes, de er lidt for søde og for sprittede i smagen. Til gengæld er jeg vild med ideen fra Nørre Aaby om at bruge nutella i romkuglerne. Derfor gik jeg i køkkenet i weekenden og fremtryllede en portion romkugler med nutella efter min egen opskrift. Og det blev altså noget af et hit, så I skal selvfølgelig ikke snydes for opskriften her på bloggen. Desuden overdriver jeg ikke, når jeg siger, at det tog ca 10 minutter fra start til slut at lave romkuglerne. Nemt og bekvemt og superlækkert.

Print opskrift Pin opskrift
4.75 fra 4 stemmer

Romkugler med nutella

Samlet tid10 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 1 hindbærroulade (300 gr)
 • 1 mazarinkage (275 gr)
 • 30 gr usødet kakaopulver (bage- og drikkekakao)
 • 3 spsk romessens eller rom (eller efter smag)
 • 75 gr nutella
 • krymmel eller kokosmel

Fremgangsmåde

 • Smuldr roulade og mazarinkage groft og kom det i skålen til røremaskinen. 
 • Tilsæt kakaopulver, romessens og nutella og brug herefter K-spaden til at samle kagesmulderet til en fast og ensartet romkuglemasse. Smag evt. til med lidt mere romessens, men husk at smagen tager til, når romkuglerne har hvilet på køl. 
 • Har man ikke en røremaskine/køkkenmaskine, så kan kagesmulderet også samles med en almindelig håndmikser. Det tager bare lidt længere tid. 
 • Vend romkuglemassen ud på køkkenbordet og tril den til en lang, tyk pølse. Del pølsen i 10-12 lige store stykker og rul hvert stykke til en rund romkugle. 
 • Vend romkuglerne i farvet krymmel eller kokosmel.
 • Opbevar romkuglerne på køl i en lufttæt bøtte og lad dem gerne trække i et par timer inden servering. Så får smagen tid til at samle sig og blive endnu bedre. 
 • Romkuglerne kan holde sig en uges tid på køl i en bøtte med låg. Romkuglemassen kan også fryses og efterfølgende optøs og trilles til kugler.

Noter

 

Se også - 

 

Træstammer

 

Makronsnitter

 

Masser af kagerester.

Selve romkuglemassen lavede jeg på den sædvanlige og nemmeste måde. Nemlig ved at købe et par skærekager i supermarkedet og ælte dem godt og grundigt sammen på min køkkenmaskine. Selvfølgelig kan man sagtens bruge hjemmebagte kagerester (ca 500-600 gr). Det smager mindst lige så godt, hvis ikke endnu bedre. Det er bare meget sjældent, at vi ligger inde med kagerester. Desuden er de fabriksfremstillede skærekager ofte så svampede, at det går som en leg at få samlet romkuglemassen. Og det kan især være en fordel, hvis ikke man har en røremaskine til rådighed, men i stedet skal samle dejen ved hjælp af en elmikser.

Hindbærmarmelade og nutella.

Jeg bruger helst en hindbærroulade og så enten chokolademuffins eller en mazarintærte, når jeg laver romkugler. Hindbærrouladen bidrager med lidt syre og det synes jeg er et must til de søde kugler. Der er som regel også tilsat hindbærmarmelade til bagerens romkugler.

Bruger man ikke en hindbærroulade, så kan man i stedet tilsætte lidt marmelade. Man kan også bare udelade marmeladen – smag og behag er jo forskellig. Dog skal man være opmærksom på ikke at tilsætte for meget marmelade, for der skal jo også nutella i romkuglerne. Og massen skulle nødigt blive så “løs”, at den ikke kan trilles til fine, runde kugler. Har uheldet alligevel været ude og er massen blevet for blød, så sæt den på køl i 1 times tid. Det gør massen hårdere og nemmere at arbejde med.

Små og store romkugler.

Jeg fik 12 fine romkugler ud af portionen, hvilket jeg synes, er ret passende. Vil man hellere lave mini romkugler, som lige kan spises i en enkelt haps, så giver portionen ca 40 stk. Mini romkugler er måske især oplagte nu, hvor studenterne snart springer ud og der skal tænkes på både studenterkørsel og studenterfester. Men derudover er kuglerne selvfølgelig også perfekte til diverse børnefødselsdage og selvfølgelig som en lille overraskelse til kollegaerne eller bare lidt selvforkælelse.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)