Fordi Morten og jeg var i Lissabon sammen med min lillebror og svigerinde i påsken, fik vi ikke rigtigt spist noget lam. Det syntes jeg faktisk var lidt af en skam, for lammekød er altså, efter min mening, noget af det lækreste kød der findes. Derfor lavede vi den skønneste, rosastegte lammekrone i weekenden og den blev serveret efter alle kunstens regler med flødekartofler og salat til.

Lammekrone og lammemørbrader hører jo til blandt de allerbedste og møreste udskæringer på lammet. Jeg synes i hvert fald, at det er lidt af en luksus, at få serveret en smuk og veltilberedt lammekrone. Men det bedste er næsten, at selvom resultatet er både mørt og lækkert, så kræver det faktisk et minimum af arbejde, at lave en rigtig lækker lammekrone. Ovnen klarer nemlig det meste af arbejdet og en lammekrone er derfor helt oplagt både som gæstemad og selvfølgelig som lækker selvforkælelse.

Vi kommer ikke udenom, at der er en hel del mennesker, som ikke bryder sig om lammekød eller “smagen af uld”, som det også udtrykkes. Som sagt er vi ret vilde med lammekød herhjemme. Jeg synes, at lam har en fin og mild smag, som jeg slet ikke finder nær så intens, som eksempelvis et stykke rosastegt oksekød. Jeg sørger dog altid for at købe fersk lammekød. Jeg ved ikke, om det har noget at sige, men jeg så engang i et program, at frossen lammekød kan have ret lang tid på bagen, hvilket kan forstærke “smagen af uld”. Derudover skal man holde sig fra fedtet og evt. skære det helt fra, da smagen af lam er mere kraftig i fedtlaget end i selve kødet.

En lammekrone skal steges i 20-30 minutter og herefter hvile inden udskæringen og da hverken Morten eller jeg bryder os om alt for rødt kød, fik vores lammekrone 30 minutter, hvorefter den hvilede i 15 minutter. Vil man gerne have meget rødt eller medium rødt kød, så nøjes med 20-25 minutter og lad så kødet hvile i 10-15 minutter inden udskæring.

Den rosastegte lammekrone passede helt perfekt til os og kødet var virkelig så mørt, at vi næsten kunne undvære kniven. Okay vi skulle lige bruge den til at skære kødet af benene, men ellers var det lige før, at den havde været overflødig. Tilbehøret blev som sagt helt klassiske flødekartofler med timian og cheddarost – der er altså noget med kombinationen af lammekød og flødekartofler. Derudover fik vi en skål blandet salat, men en lækker, græsk kartoffelsalat med peberfrugt og feta havde bestemt også været et hit til den lækre lammekrone.

En helt forrygende lækker weekendmiddag og jeg indrømmer gerne, at vi sad med de største smil på og skamroste kødet under hele middagen. Så pyt med, at vi ikke fik lam i påsken – gode ting er værd at vente på og vi kommer bestemt ikke til at vente til næste påske, inden der skal lam på menuen igen.

 

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Lammekrone (rosastegt)

Hvile- og stegetid1 t 10 min
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 lammekroner á ca 500 gr pr stk
 • 4 spsk olivenolie
 • 3 fed hvidløg (finthakket)
 • 2 spsk friskhakket rosmarin (tørret kan også bruges)
 • 1 spsk friskhakket timian (tørret kan også bruges)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Dup lammekronerne tørre med køkkenrulle. 
 • Rids fedtet på kronerne i tern med en skarp kniv men pas på med ikke at ridse ned i selve lammekødet.
 • Bland olivenolie, hvidløg, rosmarin, timian, salt og peber sammen og gnid lammekronerne godt ind i blandingen. 
 • Læg lammekronerne i et ildfast fad eller lign. og lad dem marinere i 15-30 minutter men meget gerne længere. Lammekronerne tager bestemt ikke skade af at marinere i et par timer på køl. 
 • Sæt fadet i ovnen og steg lammekronerne ved 175 °C varmluft i 20-30 minutter. Stegetiden afhænger af, hvordan man ønsker den færdige lammekrone tilberedt. 20 minutter = meget rød. 30 minutter = rosa. Vores fik 30 minutter.
 • Tag lammekronerne ud og lad dem hvile i 10-15 minutter under et stykke stanniol, inden de udskæres og serveres. 

Noter

Vi bryder os ikke om alt for rødt kød, så jeg lod vores lammekrone stege i 30 minutter, hvorefter den hvilede i 15 minutter inden udskæring. Resultatet var fint rosa og supermørt lammekød, hvilket var helt perfekt til vores smag.
Vær dog opmærksom på, at lammekroner kan variere i størrelse. Vores krone vejede 500 gr, men en lammekrone på 400 gr vil formentlig blive gennemstegt, ved en stegetid på 30 minutter og hviletid på 15 minutter. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)