De fleste, som er på min alder, har vist prøvet at få tykmælk eller ymer med rugbrød og et lille drys brun farin til morgenmad som barn. Jeg ved faktisk ikke, om det stadig er noget, man giver børn, men faktum er i hvert fald, at rugbrødsdrys (eller ymerdrys) stadig holder 100 % i min verden. Også selvom tykmælk og ymer med tiden er blevet udskiftet med yoghurt og skyr.

Som sagt, så bestod “drysset” af smuldret rugbrød med lidt brun farin, da jeg var lille. Man kunne godt nok købe poser med ymerdrys – og det kan man da for øvrigt stadig – men den hjemmelavede udgave er dels noget sundere, fordi man selv er herre over sukkermængden, og derudover så er det jo bare en helt oplagt anvendelse for en halvtør rest rugbrød.

Rugbrødsdrys er noget af det nemmeste at lave selv og så kan det holde sig i noget nær en evighed. Eller i hvert fald meget længe, hvis bare rugbrødet er ristet helt sprødt i ovnen, så alt vandet er fordampet. Vil man ikke have helt sprødt drys, så rister man det ikke så længe i ovnen. Så skal man bare være opmærksom på, at holdbarheden er begrænset til 1-2 uger, fordi rugbrødet stadig indeholder en del vand og derfor kan risikere at mugne.

Jeg beregner 1 god spsk brun farin til 100 gr rugbrød, men det er jo næsten op til den enkelte, at smage sig frem og vurdere, hvor sødt det skal være. Udover farin tilsætter jeg mandler til mit rugbrødsdrys, men det er kun fordi, at jeg synes de ristede mandler passer helt perfekt til drysset. De kan sagtens udelades, hvis ikke man bryder sig om dem. Derudover kan man lege med forskellige smagsvarianter og tilsætte eksempelvis vanilje, kanel eller usødet kakaopulver. Og endelig kan man tilsætte diverse frø og kerner. Der er næsten “fri leg”.

Rugbrødsdrys er selvfølgelig oplagt til morgenmad ovenpå yoghurt, skyr, tykmælk og lignende. Gerne med friskskåret frugt eller bær og et blødkogt æg ved siden af. Men en portion vaniljeskyr med bær, hjemmelavet rugbrødsdrys og måske lidt revet, mørk chokolade er altså også ret lækkert som en snack eller en hyggelig lille hverdagsdessert. Prøv også gerne rugbrødsdrys sammen med æblemos eller hjemmelavet rabarberkompot. Pynt med en klat flødeskum eller creme fraiche/skyr rørt med vanilje på toppen. Jeg lover, at det er en lækkerbisken.

Rugbrødsdrys

Antal: 4 dl

Ingredienser

  • 200 gr rugbrød (ca 4 skiver)
  • 2 spsk brun farin
  • 75 gr mandelsplitter (smuttede, grofthakkede mandler kan også bruges)

Fremgangsmåde

  • Pluk rugbrødet i grove stykker og kom dem i en foodprocessor sammen med brun farin. Jeg beregner gerne 1 stor spsk farin pr. 100 gr rugbrød. 
  • Kør rugbrød og farin ensartet i foodprocessoren. Hvor groft eller findelt drysset skal være, bestemmer man jo selv. 
  • Har man ikke en foodprocessor, så kan man i stedet bruge en minihakker og dele portionen over lidt flere omgange. 
  • Til sidst tilsættes hakkede mandler og der køres kort med foodprocessoren, så rugbrød, farin og mandler blandes godt, men mandlerne stadig er grofthakkede. 
  • Bred rugbrødsdrysset ud på en bageplade beklædt med bagepapir og rist det i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 15-20 minutter. Jo længere tid des mere sprødt rugbrødsdrys. Rør rundt i blandingen et par gange undervejs, så rugbrødsdrysset ristes jævnt. 
  • Lad rugbrødsdrysset køle helt af og opbevar det herefter i en krukke med låg eller en lufttæt pose. Er rugbrødsdrysset ristet helt sprødt, kan det holde sig i meget lang tid. 

Noter

Rugbrød indeholder en hel del vand, som fordamper under ristningen i ovnen. Jo mere vand, der fordamper, jo sprødere bliver det færdige drys. Vil man ikke have helt sprødt drys, så kan man forkorte bagetiden. Man skal dog være opmærksom på, at holdbarheden så vil forkortes, idet man kan risikere, at rugbrødsdrysset mugner, hvis det står for længe. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)