Der findes ikke noget sted i verden, hvor jeg har spist så god deep pan pizza, som i New York. Uden at jeg ligefrem vil lægge hovedet på blokken, så er der vist noget med New York og pizzaer sådan helt generelt. Og det hænger vel også meget godt sammen med, at alle emigranterne fra Europa først landede i New York, når de kom ind med de store skibe.

En hel del, heriblandt en del italienere, blev så i sagens natur boende, i stedet for at rejse videre mod vest og de begyndte selvfølgelig at bage pizzaer. Med tiden blev det også til deep pan pizzaer med tykke bunde, som supplement til de klassiske, tyndbundede, italienske pizzaer, og i dag er de fleste vist enige om, at deep pan pizzaen stammer fra USA.

Jeg er vild med deep pan pizza og har ofte forsøgt at bestille dem fra diverse pizzariaer herhjemme. Men jeg må indrømme, at jeg aldrig har været helt tilfreds med resultatet. Som regel er jeg bare blevet præsenteret for en pizza med en marginalt tykkere bund end de klassiske pizzaer og den største forskel har været prisen. En ægte deep pan pizza skal bages i en form, så den kan få en lækker bund med svampet krumme og let sprød skorpe. Og modsat fyldet på de tynde pizzaer, hvor man med fordel kan gå efter begrebet “less is more”, så må der gerne komme godt med fyld på en deep pan pizza. Og masser af ost, selvfølgelig.

For nogle år siden tog jeg konsekvensen og købte 2 “pander” til deep pan pizzaer. De er lavet af metal og har en lille kant hele vejen rundt og jeg har købt dem i Citti i Flensborg. Men mon ikke man også kan finde dem herhjemme eller på nettet? Alternativt kan man også sagtens nøjes med en springform af metal, så regner man ikke med at komme til at bage uanede mængder af deep pan pizzaer, så er det et helt fint sted at starte. Og en bradepande af metal kan såmænd også gøre det.

Det er dog væsentligt, at formen lige netop er af metal. Man kan altså ikke bruge en tærteform af keramik eller glas og så regne med at få samme gode resultat. Metal er nemlig lynhurtigt at opvarme, hvilket giver helt optimale forhold, når pizzabunden skal bages, hvorimod glas og keramik opvarmes og afkøles langsomt (og skaber masser af damp undervejs). Af samme grund anbefaler jeg faktisk altid en tærteform af metal, hvis man vil have tærter med lækre, sprøde bunde.

Jeg er vild med pepperoni pizza og sådan en deep pan pizza med masser af ost og pepperoni er bestemt ikke nogen fedtfattig sag, men fyldet bestemmer man selvfølgelig selv. En pizza med kylling og karry (og frisk ananas) er bestemt også lækker og jeg kan også anbefale en vegetarversion med masser af skønne grønsager. Pynt evt. lidt chili  og hvidløg, oliven, eller friske krydderurter for ekstra smag.

Nedenstående opskrift er beregnet til én enkelt deep pan pizza og det er lige nok til Morten og mig. Som regel er der 1-2 små slices tilbage. Er man mere end 2 personer, vil jeg nok anbefale, at man laver dobbelt portion. Desuden er det altid lækkert at supplere med en skålfuld blandet salat og en god dressing eller grønsager i stave og enskøn  dip.

 

Print opskrift Pin opskrift
4.67 fra 3 stemmer

Deep pan pizza

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t
Antal: 1 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 2 dl vand (lillefingervarmt)
 • 1/4 pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk sukker
 • 75 gr durummel
 • 225 gr hvedemel (+ lidt til æltning/udrulning)
 • olivenolie

Pizzatopping

 • 1 dl tomatsauce
 • 150 gr revet mozzarellaost
 • 1 pk pepperoni i skiver
 • tørret oregano

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri.
 • Tilsæt salt, sukker, durummel og hvedemel og ælt grundigt til en blank og smidig dej. Dæk skålen til og lad dejen hæve 1 time.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine. Kom alle ingredienserne i skålen og saml dejen med dejkrogen.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til en kugle. Form herefter kuglen til en pizzabund ved at hive forsigtigt i den og presse med fingerspidserne. Man kan også bruge en kagerulle, men derved risikerer man at presse al den luft ud af dejen, som hævningen har skabt.
 • Spray eller pensl en metalform/springform (ca 28 cm i diameter) med olivenolie og læg pizzabunden heri. Lad bunden efterhæve i 30 minutter.
 • Læg en bageplade i ovnen og varm ovnen op til 250 °C (varmluft).
 • Imens smøres pizzabunden med tomatsauce og toppes med revet ost og pepperoni.
 • Når ovnen er varm sættes pizzaen ind på den varme bageplade. Sænk temperaturen til 225 °C (varmluft) og bag pizzaen i 10-12 minutter, til den er gylden og gennembagt.
 • Tag pizzaen ud af ovnen og fjern formen.
 • Drys med oregano og server pizzaen.

Noter

Den bedste bund og det bedste resultat opnås med en form af metal. Har man ikke en deep pan, så kan en springform eller en bradepande af metal sagtens bruges i stedet. Det samme kan en stegepande, hvis den kan tåle at komme i ovnen.
En form af glas eller keramik vil ikke give samme resultat. Modsat metal, varmer glas og keramik langsomt op og køler langsomt af og det kan give en blød og fugtig bund. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)