Vi spiser en del pastasalat hjemme hos os. Ikke mindst om sommeren, hvor pastasalat med grønt er helt genialt som tilbehør til grillmaden eller som let og lækker hovedret på de varme dage. Sådan en skålfuld fyldt med sprøde sommergrønsager er da bare noget af det lækreste – også i madpakken. Derudover er pastasalat også dejligt nemt at tage med på tur, fordi den bare skal hældes i en stor bøtte med låg. Vi har i hvert fald ofte pastasalat med i picnickurven om sommeren. Og så stegte kyllingelår eller kyllingespyd ved siden af. En helt perfekt kombination.

>> Se også mine bedste opskrifter på pastasalater lige her.

Denne her pastasalat, som er lavet med masser af sprøde grønsager og en lækker olie-eddikedressing, er oprindeligt min mors. Det er i hvert fald den pastasalat, som jeg voksede op med. Og selvom jeg sidenhen har lavet pastasalater i alverdens udgaver og også er ret glad for de cremede af slagsen, så vender jeg altid tilbage til denne her udgave.

Pastasalaten er uden kød. Den er oprindeligt tænkt som tilbehør og fungerer også glimrende som kødfri hovedret, men man kan sagtens tilsætte kød, fx stegt bacon (eller kalkunbacon) i tern og stegt kyllingebryst. Og når det kommer til grønsagerne, er der selvfølgelig helt frit valg. Nedenstående opskrift skal kun ses som en vejledning og man bruger bare de grønsager, som man bedst kan lide eller alligevel har liggende i køleskabet.

Jeg er ret glad for ærter og majs, fordi de hverken skal snittes eller renses men bare hældes i skålen. Dovenskaben længe leve. Desuden hører der altså, efter min mening, ærter og majs til en rigtig pastasalat. Derudover bruger jeg edamamebønner, som har en skøn smag og som vi er ret glade. Bønnerne findes på frost i stort set alle supermarkeder og skal blot optøs, men husk at købe de bælgede. Endelig har jeg tilsat en peberfrugt og et rødløg og så havde vi et bundt grønne asparges liggende i køleskabet, som også røg med i puljen.

Dressingen laves lidt på gefühl for smag og behag er jo forskellig, men jeg laver gerne dressingen nogenlunde efter nedenstående mål. Jeg er vild med sennep og Morten bryder sig ikke så meget om sennep, så herhjemme bruger vi en del sød sennep. Den søde sennep smager ikke nær så kraftigt som almindelig sennep og faktisk er Morten også begyndt at spise den i hotdogs og som dyppelse til pølser mm. Derfor – bryder man sig ikke som sennep, så prøv lige at give sød sennep en chance.

I den her opskrift skal senneppen nu primært ses som smagsgiver til dressingen og kan man slet ikke forlige sig med tanken om sennep, så kan den sagtens udelades. Erstat evt med lidt honning for at give en smule sødme til dressingen eller brug lidt ekstra sukker og smag så til. Dressingen skal være både sød og syrlig og gerne med et lille bitte strejf af sennep. Medmindre man har udeladt sennep, selvfølgelig.

Pastasalat med grønt

Samlet tid20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 300 gr pasta
  • 1 bdt grønne asparges
  • 1 rød peberfrugt (hakket)
  • 1 rødløg (hakket)
  • 200 gr bælgede edamamebønner (sojabønner)
  • 200 gr ærter
  • 1 ds majs
  • friskhakket persille (kan udelades)

Dressing

  • 6 spsk olivenolie
  • 2 spsk hvidvinseddike
  • 2 tsk sød sennep (kan erstattes af lidt ekstra sukker/honning)
  • 1 nip sukker
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Kog pastaen i rigeligt, saltet vand efter anvisning på pakken. Hæld herefter pastaen i en sigte, overhæld med koldt vand og lad den afdryppe.
  • Knæk den nederste, træede del af de grønne asparges og skær dem herefter i mundrette stykker.
  • Kom asparges, peberfrugt, rødløg, edamamebønner, ærter, majs og pasta i en stor skål og vend det sammen med friskhakket persille.
  • Rør olivenolie, eddike og sennep sammen i en skål og smag til med sukker, salt og peber. Dressingen skal være sød-syrlig.
  • Vend dressingen i salaten og rør godt rundt så den fordeles.
  • Lad gerne salaten trække inden servering, så dressingen når at give smag til pasta og grønsager.

Noter

Persille kan udelades, eller man kan bruge andre former for friske krydderurter. Sød sennep kan ligeledes udelades og så kan man i stedet bruge lidt honning til at søde dressingen med. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)