Så blev det fredag og det betyder, at weekenden venter lige rundt om hjørnet. Som så mange andre har vi tradition for at gøre lidt ekstra ud af maden i weekenden. Selvfølgelig sker det helt automatisk, hvis vi skal have gæster, men faktisk synes jeg også, at det er hyggeligt, at gøre lidt ekstra ud af det i weekenden, selvom vi kun er Morten og mig.

Det kan være, at vi laver 2 retter i stedet for 1, fx forret og hovedret eller hovedret og dessert. Det kan også være, at vi forbereder lidt snacks og får en lille hyggelig pre-dinner cocktail. Noget som vi især er glade for om sommeren, hvor vi nyder solen på terrassen. Og indimellem køber vi et lækkert stykke kød hos slagteren, fx en lammekrone, en kalveculotte eller en lille svinemørbrad.

>> Se også min opskrift på rosastegt kalveculotte lige her. 

Sådan en svinemørbrad med parmaskinke er jo som skabt til weekendhygge, men den er faktisk også helt oplagt at servere for gæster. Ikke bare fordi mørbraden er noget så nem at lave, men også fordi den kan forberedes i rigtig god tid, fx dagen før eller om morgenen. Så skal mørbraden bare stå på køl, indtil den skal i ovnen. Formentlig nogenlunde samtidig med, at man serverer forret eller snacks og velkomstdrinks.

Jeg smører gerne mørbraden med sød sennep, inden jeg drysser med krydderurter og pakker den ind i parmaskinke eller lignende lufttørret skinke, fx serranoskinke. Jeg synes, at den søde sennep bidrager med en skøn smag til kødet, men bryder man sig ikke om sennep, så kan man udelade det eller bruge flødeost. Jeg kan især anbefale hvidløgsost og pikantost. En anden mulighed er en god pesto og endelig er det ret lækkert at smøre mørbraden med tapenade (chili, tomat eller oliven).

Om vinteren er det skønt med en portion flødekartofler til mørbraden. Jeg er kæmpefan af de her bearnaisekartofler, som ret beset er flødekartofler med bearnaisesmag, men en portion helt klassiske flødekartofler går man heller ikke galt i byen med. Om sommeren må det gerne være lidt lettere – det synes jeg i hvert fald. Derfor serverer jeg mørbraden – som vi ofte laver på grillen om sommeren – med lækre salater og små, nye smørristede kartofler eller knuste kartofler med parmesan og timian. Og skal der sauce til, så prøv en kold bearnaisedressing – den er virkelig god.

Svinemørbrad med parmaskinke

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 svinemørbrad (afpudset)
  • 6 skv parmaskinke (andet lufttørret skinke kan også bruges)
  • 3 spsk sød sennep (kan udelades eller erstattes af flødeost med smag)
  • friskhakket timian (tørret timian kan også bruges)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Afpuds mørbraden og skær sølvsene og urenheder væk.
  • Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet. Placer skinkeskiverne i en række på bagepapiret, så de danner et rektangel. Længden skal passe nogenlunde med mørbraden og skiverne må gerne overlappe hinanden lidt.
  • Smør mørbraden med sød sennep (dette kan udelades), og læg den på skinken.
  • Drys herefter mørbraden med hakket timian og salt og peber.
  • Rul mørbraden ind i skinkeskiverne ved hjælp af bagepapiret og læg den med sammenføjningen nedad.
  • Læg mørbraden i et ildfast fad eller lad den blive på bagepapiret og træk den over på en bageplade.
  • Steg mørbraden i ovnen ved 180 °C (varmluft) i 20-25 minutter afhængig af tykkelsen og hvor rosastegt kødet ønskes.
  • Mørbraden kan også tilberedes på grillen ved indirekte varme i 20-25 minutter. Vend gerne mørbraden et par gange undervejs.
  • Lad mørbraden hvile utildækket i 5 minutter og skær den herefter i tykke skiver.

Noter

Bryder man sig ikke om sennep, så kan sennep sagtens erstattes af flødeost (med eller uden smag), pesto eller en lækker tapenade, fx chili- eller tomattapenade. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)