De seneste dage har været fyldt med hyggelige planer og dejlige oplevelser. En skøn weekend i Svendborg og et besøg på Kulinarisk Sydfyn, hvor jeg fik mulighed for at præsentere min nye kogebog og hilse på nogle af Jer søde læsere. En dejlig fødselsdag med gode venner, en tysklandstur, et møde med en journalist og endelig premieren på Zirkus Nemo her i Vejle i går aftes sammen med hele familien. Som sagt, masser af dejlige oplevelser, men også masser af travlhed. Indimellem har det derfor været rart at holde et lille hvil med en god kop te og et par af de her skønne choko-orange småkager, som jeg bagte forleden dag.

Den originale opskrift har jeg spottet hos Cathrine Brandt, som har den fineste blog med masser af lækre opskrifter. Og det er faktisk ikke de store ændringer, som jeg har foretaget, selvom jeg efterhånden har bagt kagerne en del gange. Jeg synes nemlig, at choko-orange småkagerne er helt fantastiske, præcis som de er.

Jeg er ret vild med sammensætningen af chokolade og appelsin, som efter min mening er en helt perfekt smagskombination. Til kagerne bruger jeg fintrevet skal fra en usprøjtet appelsin og god, mørk chokolade med en kakaoprocent på ca 55-60 %, men man kan også bruge orange chokolade. Der er jo en hel del (både lys og mørk chokolade) at vælge imellem. Eksempelvis orangegrene, guldbarre med orangeknas eller bare en plade god, mørk chokolade med appelsinsmag for nu blot at nævne et par eksempler.

>> Se også min opskrift på havregrynskager med choko-orange smag lige her.

Som med de fleste andre slags småkager, så kan choko-orange kagerne holde sig i mindst et par uger i en kagedåse eller lignende lufttæt beholder, men man kan også gemme den rå dej i fryseren. Nøjes evt. med at skære den ene rulle dej ud til småkager eller lav en dobbelt portion dej og pak så de tiloversblevne ruller ind i husholdningsfilm og læg dem på frost. Så er det nemt lige at hive en rulle dej ud af fryseren og skære dem ud til småkager, næste gang lysten melder sig.

Faktisk kan man også gemme dej til cookies og lignende kager, som skal trilles til kugler, i fryseren. Det gælder blot om at lægge kuglerne på et skærebræt og sætte dem i fryseren, til de her helt stivfrosne. Herefter kan de nemt lægges i en plastbøtte eller lignende uden at klistre sammen. Og når trangen til cookies så opstår, fisker man et passende antal op af fryseren, lægger dem på en bageplade i ca 30 minutter og bager dem efter anvisningen i opskriften. Så kan det næsten ikke blive nemmere.

Choko-orange småkager

Hvile- og bagetid1 t 20 min
Samlet tid1 t 40 min
Antal: 100 stk

Ingredienser

 • 200 gr hvedemel
 • 150 gr koldt smør
 • 150 gr sukker
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 nip salt
 • 100 gr mandler
 • 75 gr mørk chokolade (finthakket)
 • fintrevet skal af 1 usprøjtet appelsin
 • 1 æg

Fremgangsmåde

 • Kom hvedemel i en skål og smuldr smørret heri.
 • Tilsæt sukker, vaniljesukker og salt.
 • Blend mandlerne helt fint i en food processor eller blender. Man kan selvfølgelig også bare bruge færdigkøbt mandelmel.
 • Kom blendede mandler i skålen sammen med hakket chokolade og appelsinskal og saml hurtigt dejen med ægget.
 • Tril dejen til 2 pølser med en diameter på 3-4 cm, læg dem på et skærebræt og stil dem på køl i minimum 1 time men gerne længere. Dejen kan også lægges i fryseren i 30 minutter.
 • Skær pølserne i skiver á 2-3 mm - det er nemmest med en brødkniv. Læg skiverne på bageplader beklædt med bagepapir.
 • Bag kagerne ved 175 °C (alm. ovnvarme) i ca 10-12 minutter eller til de er gyldne og sprøde.
 • Lad kagerne køle helt af på ovnristen og opbevar dem i en kagedåse eller lufttæt beholder med låg.

Noter

Dejen kan sagtens holde sig i fryseren, så man kan evt. nøjes med at skære den ene rulle dej i skiver, eller man kan lave en ekstra stor portion dej og fryse ned. Så er det nemt at lave småkager næste gang lysten melder sig. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)