Crumble med ferskner…

2 kommentarer
Kager, Nem kage, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Weekenden er endnu engang fløjet afsted med hyggelige arrangementer. Lørdag løb vores årlige “juli-frokost” af stablen. En tradition,som vi har i min familie, hvor vi mødes og holder sammenskuds julefrokost midt på sommeren – som regel i juli. Af samme grund var vi en smule matte i sokkeholderne søndag, så vi sov længe, spiste en langsom morgenmad og slappede af på sofaerne. Og så fik jeg bagt en lækker crumble med ferskner, som vi nød med en klat vanilje creme fraiche på toppen.

I midten af sidste uge købte jeg en “To good to go” pose til 25 kr hos vores lokale grønthandler. Jeg er vild med konceptet om at købe mad, som ellers skulle have været smidt ud. Jeg må dog også indrømme, at det til tider kan være lidt af en udfordring, at få det hele brugt. Man aner jo ikke, hvad der er i poserne og kan således ikke planlægge noget som helst. Og der er jo ikke meget stop af madspild ved, at jeg smider maden ud i stedet for butikken.

Denne gang var der dog 2 x 500 gr champignons, 1 bdt nye gulerødder, 1 ps sugar snaps og 1 bk med 6 ferskner i posen, så det var rimelig nemt at få det hele brugt. Faktisk er der i skrivende stund kun lidt svampe tilbage og de bliver brugt til champignonssauce eller svampe a la creme til aftensmaden i aften. Gulerødderne er blevet snacket, sukkerærterne blev blancheret og kom i salatskålen og fersknerne endte som crumble.

En crumble er jo i forvejen både nem og hurtig at lave, men denne her udgave er faktisk endnu hurtigere. Primært fordi der bruges knuste bastogne småkager, som røres sammen med lidt smør og brun farin til crumbledejen. Jeg synes, at kombinationen af bastogne og ferskner er helt eminent, men selvfølgelig kan man bruge andre former for småkager eller kiks. Man kan også lave en helt klassisk crumbledej med smør, havregryn, sukker osv.

En crumble er i øvrigt helt oplagt til gæster – både til kaffe og dessert. Den kan nemlig forberedes i god tid i forvejen helt indtil det punkt, hvor den skal i ovnen. Så er der blot tilbage at bage kagen ca 40-45 minutter inden servering. Den skal jo ikke spises rygende varm, så den må godt køle i 10 minutter.

Fersknerne kan man skolde og efterfølgende flå skindet af, hvis man synes. Præcis ligesom man flår tomtater. Nu havde jeg jo ikke selv valgt at få ferskner og når jeg handler, køber jeg udelukkende nektariner til frugtskålen. Jeg har det meget svært med at bide i en fersken pga den dunede overflade. Til gengæld kan jeg sagtens spise ferskenskindet, hvis det er tilberedt som i denne her crumble. Jeg flåede derfor ikke fersknerne, men det er jo op til den enkelte.

5 fra 2 stemmer

Crumble med ferskner

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid30 min
Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 6 modne ferskner
 • 1 spsk sukker
 • 150 gr bastogne småkager (eller lignende, krydrede småkager)
 • 50 gr smeltet smør
 • 50 gr brun farin

Fremgangsmåde

 • Skær ferskenkødet fri af stenene, skær det i små stykker og læg dem et ildfast fad.
 • Drys 1-2 spsk sukker over ferskenstykkerne. Mængden kommer lidt an på, hvor modne/søde fersknerne er.
 • Kom bastogne småkagerne i en frysepose og bank dem med en kagerulle eller lignende, så kagerne knuses til mellemfint rasp.
 • Rør kagesmulderet sammen med smeltet smør og brun farin og fordel det ovenpå ferskenstykkerne i fadet.
 • Bag ferskencrumblen ved 190 °C (varmluft) i 25-30 minutter, indtil overfladen har "sat sig" og fersknerne er bagt møre.
 • Server crumblen lun med flødeskum, vaniljeis eller creme fraiche.
I stedet for ferskner kan man bruge nektariner eller blommer. Man kan desuden skolde og flå skindet af fersknerne, hvis man synes, men jeg synes ikke, det er nødvendigt. 
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
VenterPaaVinBlog
3 år siden

Åh, den kender jeg en, der ville elske – god idé med bastongekiksene!

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)