Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Focaccia med kartofler og rødløg…

0 kommentarer
Brød og boller, Ideer til studentermad, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

I dag skal det handle om madbrød – nærmere bestemt focaccia med kartofler og rødløg. Vi spiser nemlig en hel del lækre madbrød i sommerens løb. Selvfølgelig som tilbehør til salater og lette retter, men faktisk så er madbrød også oplagte som tilbehør til ret meget grillmad. Og selvfølgelig at nippe til inden maden, hvis man formår at holde lidt igen, for der er da ikke noget mere lækkert end varmt, nybagt brød.

Når jeg laver madbrød, så ender det stort set altid med en eller anden form for focaccia. Jeg elsker focaccia og har bagt den slags brød i snart mange år og jeg synes, de er helt perfekte. De går til stort set alt (også til sandwiches), de kan toppes med massevis af skønne sager og så er de bare supernemme at lave.

Det tager nemlig under 10 minutter at røre dej til en focaccia sammen. Faktisk vil jeg vove den påstand, at det nærmere tager 5 minutter, hvis man har indrettet sit køkken nogenlunde praktisk, og har nem adgang til mel, salt og sukker. Der er med andre ord særdeles kort fra tanke til handling, når man beslutter sig for at bage et focaccia til aftensmaden. Eller måske som en lille pre-dinner snack.

Dejen skal hverken æltes eller formes. Den skal faktisk bare røres sammen med en ske, hvorefter den hæver i 1 time. Og så skal den vendes ud i et ildfast fad og hæve i yderligere 30 minutter, inden den skal bages. Nemmere bliver det næsten ikke. Inden focacciaen bages, skal den dog lige toppes med lækre ting og her er der nogenlunde frit spil. I denne her udgave har jeg brugt en rest kogte kartofler og et rødløg i både samt rosmarin og havsalt, hvilket jeg ALTID bruger til focaccia. Man kan dog sagtens lave en “plain” udgave og nøjes med rosmarin og havsalt. Det er altså superlækkert.

Man kan også gå “all in” og pynte brødet med soltørrede tomater eller små, friske cherrytomater, pillede hvidløgsfed (eller marinerede hvidløg), løg, oliven, peberfrugt i strimler, ost i små tern eller hvad man nu synes. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Det eneste man skal huske er, at der ikke må bruges alt for vandholdige grønsager, for så kan focacciabrødet godt blive klægt. Og er der tale om grønsager, som skal tilberedes, så skal det helst kunne klares på den tid, som focacciaen skal bage i ovnen.

Det her focaccia med kartofler og rødløg spiste vi som tilbehør til en lækker salat forleden aften. Og det smagte så godt, at det var lige før vi helt glemte salaten og bare spiste os mætte i det lune, nybagte brød. Nu gjorde det nok heller ikke sagen bedre, at jeg havde skåret et par stykker på forhånd, som vi nippede af inden maden. Helt perfekt med et glas iskold rosé på terrassen.

Vi endte faktisk med at spise næsten hele focacciaen, men det var også okay, for brødet er faktisk bedst samme dag, som det er bagt. Det kan dog holde sig i et par dage, hvis det opbevares i en frysepose eller lignende og lunes et par minutter inden servering. Brødet er dog klart bedst, når det er relativt nybagt. Til gengæld kan man sagtens bage brødet på forhånd og komme det i fryseren. Vær dog opmærksom på, at de fine flager af havsalt “smelter” og forsvinder, når brødet først fryses og derefter optøs. Smagen sker der dog intet med.

 

5 fra 1 stemme

Focaccia med kartofler og rødløg

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Hæve- og bagetid1 time 50 minutter
Samlet tid2 timer
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • 3 dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk sukker
 • 2 spsk olivenolie
 • 150 gr durummel
 • 250 gr hvedemel
 • 150 gr små, kogte kartofler (skåret i halve)
 • 1 rødløg (skrællet og skåret i både)
 • olivenolie
 • frisk eller tørret rosmarin
 • havsalt

Fremgangsmåde

 • Kom vandet i en skål og opløs gæren heri.
 • Tilsæt salt, sukker, olivenolie, durummel og hvedemel og rør dejen sammen med en ske til konsistensen er som en tyk grød. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
 • Vend dejen over i et ildfast fad (ca 20 x 25 cm) foret med bagepapir. Det er nemmest med en våd ske.
 • Pensl dejen med lidt olivenolie. Tryk herefter halve kartofler og rødløg i både let ned i dejens overflade. Slut med et drys tørret eller frisk rosmarin.
 • Lad focacciaen efterhæv i 30 minutter.
 • Drys focacciaen med havsalt og bag den i ovnen ved 250 °C (varmluft) i 15-20 minutter, indtil overfladen er gylden og brødet er gennembagt.
 • Tag den færdigbagte focaccia op af fadet og lad den afkøle på bageristen. Efter 10-15 minutter kan man fjerne bagepapiret, så focacciaen ikke bliver alt for våd pga vanddamp.
I stedet for kartofler og rødløg kan man lave et helt plain focaccia med rosmarin og havsalt. Man kan også komme skrællede hvidløgsfed, små cherrytomater, peberfrugter i strimler eller oliven i brødet. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. 
Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer