Sommermorgenmad på terrassen bestående af friskbrygget kaffe og te, blødkogte æg, yoghurt med müsli, frisk frugt og lune skiver nybagt, koldhævet franskbrød med en god ost. Det er da bare det bedste. Og sådan en omgang var faktisk lige præcis hvad vi nød i weekenden. Jeg har nemlig eksperimenteret lidt med koldhævet franskbrød på det seneste og resultatet blev så godt, at jeg vil skynde mig at dele opskriften med Jer her på madenimitliv.

Normalt er det faktisk de her skønne, koldhævede morgenmadsboller, som er at finde på vores weekendmorgenbord, men engang imellem skal der jo lidt nyt til. Og selvom det ikke tager specielt lang tid at lave et hjemmelavet franskbrød, så skal det trods alt både æltes, hæves og bages. Noget som jeg absolut ikke står op klokken 5 søndag morgen for at kaste mig ud i.

Derfor er jeg begyndt at lave koldhævet franskbrød. Jeg samler ganske enkelt dejen på min køkkenmaskine om aftenen og fordeler den i 2 franskbrødsforme. Efterfølgende får hele herligheden lov til at hæve på køl natten over og dagen efter er det så bare at sætte brødene i ovnen. Så er der nybagt franskbrød på 30 minutter eller deromkring. Og et ekstra franskbrød til fryseren eller søndagsfrokosten som en lille bonus.

Nedenstående opskrift er helt plain og lavet ud fra min egen opskrift på lækkert og svampet kærnemælksfranskbrød. Syrnede mælkeprodukter gør noget godt for bagværket – præcis ligesom surdej – men kærnemælk kan sagtens erstattes af mælk eller vand. Man kan også bruge creme fraiche, yoghurt naturel, ymer, A38 eller lignende, hvis man har den slags stående i køleskabet. Der skal blot spædes med vand eller mælk, indtil konsistensen bliver flydende og mængden passer med opskriften.

Man kan sagtens tilsætte både frø, kerner og grovere meltyper til dejen, hvis man ikke vil have et helt lyst brød. Frø og kerner kan tilsættes nogenlunde efter smag og behag, men tilsætter man groft mel, så skal man selvfølgelig skære lidt i mængden af hvedemel.

Vær dog opmærksom på, at groft mel har en ringere hæve- og bageevne end hvedemel, så pas på med at erstatte for meget hvedemel. Især fordi at dejen koldhæves og gæren får således ikke hverken fugt og varme til at udvikle sig i. Jeg vil mene, at man kan erstatte ca 150-200 gr hvedemel med fuldkornsmel. I hvert fald hvis man stadig vil være helt sikker på at få et brød, som er nogenlunde lækkert og luftigt og ikke alt for tungt.

Koldhævet franskbrød

Hæve- og bagetid10 t
Samlet tid10 t 20 min
Antal: 2 stk

Ingredienser

 • 4 ½ dl kærnemælk (kan erstattes af mælk eller vand)
 • 20 gr gær
 • tsk groft salt
 • 3 tsk sukker
 • 2 æg
 • 40 gr blødt smør
 • 700 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld kærnemælken i en skål og udrør gæren heri.
 • Tilsæt salt, sukker, æg, smør og hvedemel og ælt grundigt til en blød og elastisk dej.
 • Bruges der en køkkenmaskine, så samles alle ingredienserne i røreskålen og dejen æltes sammen med dejkrogen. Lad gerne dejen ælte i 10-15 minutter.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 2 lige store stykker. Form hvert dejstykke til et brød og læg dem i 2 smurte franskbrødsforme. Jeg bruger franskbrødsforme i str. medium.
 • Stil brødformene i køleskabet og dæk dem til med et rent viskestykke. Lad franskbrødene hæve på køl i 8-12 timer.
 • Ved bagning tages franskbrødene ud af køleskabet og stilles på køkkenbordet, imens ovnen opvarmes. De behøver ikke efterhæve yderligere.
 • Pensl brødene med vand og bag dem ved 200 °C (alm. ovnvarme) i ca 30 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Vend de nybagte brød ud af formene og lad dem afkøle på bageristen.

Noter

Franskbrød kan sagtens fryses, så det er oplagt at bage 2 brød af gangen. Kærnemælk kan erstattes af mælk eller vand. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)