Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Salade nicoise med tun og æg.

2 kommentarer
Billig aftensmad - mad på budget., Fisk og skaldyr, Lette retter, Salater - Alle mine bedste salater
Gå direkte til opskriften

Vi får rigtig spist salater for tiden. Det er nemt og lækkert og så ligger det ikke så tungt, hvilket er dejligt, når det er rigtig varmt. I sidste uge var det således denne her skønne kartoffelsalat med rejer og asparges og en dejlig Cæsarsalat med grillet kylling – opskriften skal nok komme på bloggen. Og forleden aften fik vi en klassisk Salade Nicoise, som er en skøn, fransk salat med tun, kartofler, bønner og æg.

Man kan lave Salade Nicoise både med og uden kartofler. Jeg bruger stort set altid kartofler, når jeg laver salaten. Dels bidrager de med en god fylde og mæthed, men det er da også bare superlækkert med kartofler i salater, så længe vi kan få de nye, danske kartofler. Derudover har jeg sneget en avocado i salaten, hvilket vist ikke er helt efter “reglerne”, men det smager altså skønt og vi er vilde med avocado herhjemme. Desuden skal der bønner, tun og æg i en Salade Nicoise.

Man kan bruge bønner fra frost, som blot gives et let opkog og afdryppes, men jeg vil til enhver tid argumentere for, at man også prøver med friske bønner. Både smagsoplevelse og konsistens er en helt anden, hvis man bruger friske bønner, men husk at de SKAL varmebehandles. Også selvom man blot vælger at blanchere dem i 30 sekunder. Grønne bønner indeholder nemlig et stof, som kan give ondt i maven, hvis ikke de varmebehandles.

Mht. tunen, så er der ingen tvivl om, at et stykke frisk tun fra fiskehandleren, som blot grilles eller steges ganske kort, inden det skæres i skiver og fordeles på salaten, er superlækkert. Men eftersom Salade Nicoise hører til blandt mine mange nemme løsninger, når det kommer til hurtig aftensmad, så er det altså lige så ofte, at vi spiser salaten med en god tun fra dåse.

Jeg er vild med tun i alle afskygninger, så jeg har stort set altid dåser med tun i vand stående i skabet. Og udover at være nemt, så bringer sådan et par dåser altså også lige gennemsnitsprisen på en Salade Nicoise væsentligt ned. Dermed ikke sagt, at man ikke skal unde sig selv at lave salaten med frisk tun, når og hvis man har mulighed for det.

Jeg tallerkenanretter gerne en Salade Nicoise. Og de fleste af vores andre måltidssalater for den sags skyld. Dels er det ret nemt, hvis man i forvejen har linet tallerkenerne op på køkkenbordet, så man bare kan fordele alle ingredienserne, efterhånden som de hakket og snittes. Men derudover så er der da også noget særligt ved at sætte sig til bords, foran en fint, anrettet tallerken. Når det så er sagt, så kan man selvfølgelig også anrette salaten på et stort fad. Det ser bestemt også flot ud og så er det jo især hensigtsmæssigt, hvis salaten skal serveres for mange mennesker eller på en buffet.

4 fra 20 stemmer

Salade Nicoise

Samlet tid20 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 300 gr grønne bønner
  • 500 gr kartofler (kogte og afkølede)
  • 4 æg
  • 2 avocadoer
  • 100 gr salatblade
  • 1 rødløg (skåret i tynde ringe)
  • 3 ds tun i vand eller olie (drænet for væde)
  • 50 gr oliven (kan udelades)

Dressing

  • 8 spsk olivenolie
  • 2 spsk eddike (fx hvidvinseddike)
  • 2 tsk sennep
  • 1 tsk sukker (eller honning)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Nip bønnerne og kog dem i letsaltet vand i 3-5 minutter, til de er møre men stadig har bid. Overhæld bønnerne med iskoldt vand og lad dem afdryppe.
  • Skær kartoflerne i halve eller kvarte afhængig af størrelsen.
  • Kog æggene i 7-10 minutter afhængig af om de skal være smilende eller hårdkogte. Overhæld æggene med koldt vand, pil dem og del dem i både.
  • Halver avocadoerne og fjern sten og skræl. Skær avocadoerne i tynde skiver.
  • Anret salatbladene på 4 tallerkener. Fordel bønner, kartofler, avocado og rødløg ovenpå salaten. Anret tunen på tallerkenerne og slut af med æg og oliven.
  • Pisk olie, eddike, sennep, sukker, salt og peber sammen og smag til. Dryp dressingen over salaten eller server resten i en skål ved siden af salaten.
  • Server salaten med brød til.
  • Salaten er bedst, samme dag den er lavet. Den er ikke frysesegnet.
 

Noter til opskriften.

 
I stedet for tun fra dåse, kan man servere frisk tun til salaten. Køb et godt stykke tun hos fiskehandleren og grill eller steg det ganske kort på alle sider, så det stadig er rødt i midten. Skær tunen i skiver og anret den på salaten. 
 
Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Ole Pedersen
9 måneder siden

hvad skal man med kartoflerne, skal de bare være rå eller hvad?