Jeg elsker skærekager. De er lækre, nemme at lave, en lille smule hyggelige og “mormor-agtige” og perfekte til en god kop te eller kaffe. Og denne her skønne appelsinkage med appelsinglasur er bestemt ingen undtagelse. En lækker og svampet kage med saftig krumme, dejlig appelsinsmag og et tykt lag glasur på toppen. Og selvom jeg normalt ikke er en “glasur-type”, så er det bare som om, at det passer helt perfekt med glasur på denne her kage. Så jeg spiser selvfølgelig først alle de bider, hvor der følger glasur med.

>> Se også min opskrift på en skøn kokos sandkage med glasur lige her. 

Kagen er rimelig lige ud ad landevejen at lave og den er kraftigt inspireret af denne her citronkage med citronglasur. Den eneste forskel er faktisk, at jeg har udskiftet citron med appelsin. Og så har jeg skåret en lille smule i sukkeret, fordi appelsiner som bekendt ikke er helt så syrlige som citroner. That’s it.

Pga appelsinsaft- og skal holder kagen sig lækker, blød og svampet i flere dage. Man kan således sagtens bage den dagen før den skal spises, hvis bare man sørger for, at pakke den godt ind i en frysepose eller lignende. Man kan faktisk også fryse kagen, men har man planer om frysning, så anbefaler jeg, at man venter med at komme glasur på, til den skal spises. Smagsmæssigt tager glasur som sådan ikke skade af en tur i fryseren, men når det kommer til udseendet, er det ikke så heldigt, idet glasuren både bliver “våd” og krakeleret.

Vil man hellere lave appelsinmuffins, så kan dejen for øvrigt sagtens fordeles i muffinsforme i stedet for en sandkageform. Jeg vil skyde på, at der er til 8-12 muffins (afhængig af størrelsen, selvfølgelig), og kagerne skal bages i ca 20 minutter ved 200 °C (alm. ovnfunktion), eller indtil de er fint gyldne.

Overvej evt. at bruge 2 tsk bagepulver, så dejen hæver lidt ekstra op og så bliver muffins altså flottest, hvis man ikke bager ved varmluft. Varmluft blæser varmen rundt i ovnen og så risikerer man “skæve” muffins, som ikke hæver lige op i en lille top. Desuden er det altid en god idé, at sætte muffins i papirsforme i en muffinplade af metal, som ligesom kan hjælpe med at “stabilisere” kagerne lidt. Det giver langt det fineste resultat.

Print opskrift Pin opskrift
4.86 fra 7 stemmer

Appelsinkage med glasur

Bagetid1 t
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 10 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 125 gr blødt smør
 • 175 gr sukker
 • 3 æg
 • 2 tsk vaniljesukker
 • revet skal af 1 usprøjtet appelsin
 • saft af ½ appelsin (ca ½ dl)
 • 1 tsk bagepulver
 • 200 gr hvedemel
 • 1 dl mælk

Appelsinglasur

 • 125 gr flormelis
 • 3 spsk appelsinsaft (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Smør og sukker piskes lyst og luftigt.
 • Æggene tilsættes ét af gangen, imens der piskes grundigt imellem hvert æg.
 • Vaniljesukker, appelsinskal og appelsinsaft tilsættes.
 • Hvedemel og bagepulver sigtes sammen og røres i dejen sammen med mælken.
 • Dejen fordeles i en smurt franskbrødsform/sandkageform (str. medium, ca 10 x 25 cm) og bages ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 1 time, indtil kagen er gennembagt. Tjek evt. at der ikke hænger dej ved et lille træspyd eller en kødnål, der stikkes ned i midten af kagen.
 • Lad kagen afkøle på bageristen.
 • Flormelis og appelsinsaft røres sammen til en tyk glasur. Måske skal der bruges lidt mere eller mindre appelsinsaft for at få konsistensen helt rigtig, men glasuren skal være ret tyk, så den ikke løber af kagen.
 • Pynt kagen med appelsinglasur, lad den størkne og server. Kagen kan sagtens holde sig lækker og svampet i flere dage, hvis bare den opbevares lufttæt.

Noter

Kagen kan sagtens fryses, men så er det en god idé at vente med glasuren, indtil kagen er optøet. Glasur har sjældent godt af at komme en tur i fryseren og det bliver ikke så pænt at se på. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)