Ris med grøntsager. Lige ud ad landevejen og faktisk meget simpelt, men ikke desto mindre står den på ris med grøntsager 9 ud af 10 gange, når vi får ris som tilbehør til aftensmaden. Ris med grøntsager ser nemlig ikke bare fint ud. Kombinationen af ris og grønt passer også perfekt til rigtig mange klassiske retter som fx boller i karry, kylling i karry og diverse gryderetter og så smager det altså virkelig godt. Og tilbehør pimpet med ekstra grøntsager er der jo ikke ligefrem nogen, der tager skade af 🙂

>> Se også min bedste opskrift på nem og lækker kylling i karry lige her.

I mange år servede jeg bare ris blandet med ærter og det fungerer faktisk ret godt, men der er da ingen tvivl om, at farvespillet bliver endnu finere med gule majskorn og røde tern af peberfrugt. Har man lyst til endnu mere grønt, så kan jeg anbefale småbitte tern af gulerødder eller squash og forårsløg i tynde ringe er også lækkert.

Desuden kan man blande de almindelige ris med “blomkålsris” lavet på revet eller blendet blomkål. Tro mig, jeg kommer aldrig til at udskifte mine klassiske ris med “blomkålsris”, men hvis man blander de to slags sammen, så er det en helt anden sag. Og kombinationen smager ikke bare godt, det giver også en god fylde og mæthed.

Jeg elsker ris og jeg bruger stort set kun jasminris i min madlavning. Jeg er ganske enkelt vild med de hvide, klistrede ris, som rigtig kan suge noget sauce og lækkerhed til sig på tallerkenen og kan jeg ikke få hvide ris, så vil jeg næsten hellere undvære. Basmetiris er en anden favorit herhjemme. De er ikke helt så klistrede som jasminrisene, men har stadig en skøn smag og “sugeevne”.

Smag og behag er dog forskellig, så man bruger selvfølgelig bare de ris, som man foretrækker. Vær dog opmærksom på, at tilberedningen af ris varierer fra sort til sort. Det kan derfor være en god idé, at tjekke anvisningen på emballagen, inden man begiver sig udi i kogningen af ris.

 

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Ris med grøntsager

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 3 dl ris (jeg bruger basmati eller jasminris)
 • 5 dl vand
 • 250 gr ærter
 • 1 ds majs
 • 1 rød peberfrugt (finthakket)
 • 2 tsk groft salt

Fremgangsmåde

 • Kom ris, vand og salt i en gryde og bring gryden i kog under låg. Lad risene koge ved jævn varme i 10-15 minutter, eller indtil alt vandet næsten er kogt væk. Sluk herefter for varmen og lad risene trække i yderligere 10 minutter.
 • Bruger man en tykbundet gryde, som holder længe på varmen, kan man med fordel flytte gryden væk fra den varme kogeplade, så risene ikke begynder at brænde fast i bunden af gryden. Dette er dog ikke nødvendigt, hvis man har induktionskogeplade.
 • Husk at ris har forskellig tilberedningstid, så følg evt. anvisningen på pakken fremfor ovenstående, hvis der bruges en anden slags ris.
 • Kom ærter, majs, og peberfrugt i risene og rør godt rundt. Læg låg på gryden og lad ris og grønsager stå i ca. 5 minutter, indtil grøntsagerne er varme.
 • Server ris og grøntsager som tilbehør til eksempelvis boller i karry, kylling i karry, forårsruller eller lignende retter, hvor man normalt serverer ris.

Noter

Kniber det med at få grøntsagerne opvarmet ved varmen fra risene alene, så tænd for svag varme på komfuret og lad det hele stege et par minutter. Vend rundt engang imellem, så risene ikke brænder fast i bunden af gryden. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)