I dag, d. 11 oktober, er det Brunsvigerens Dag, hvilket vel nærmest kan betegnes som en form for “helligdag” for de godt 470.000 fynboer 😉 Og selvom jeg som bekendt ikke er fynbo, så lader jeg selvfølgelig ikke en mulighed for at bage den skønne, fynske kageklassiker gå fra mig. Derfor har jeg i dag været i køkkenet og bage en lækker og svampet brunsviger med blød bund og masser af snask på toppen. Lige som jeg synes, at en ægte brunsviger skal være.

Det er med brunsviger, som med så mange andre egnsretter, noget som virkelig kan dele vandene. For hvordan laver man den helt rigtige og “ægte”, fynske brunsviger? Og har enhver fynsk “husmor” ikke sin egen helt perfekte opskrift? Der er formentlig en række “do’s and don’ts”, som man skal navigere igennem, når det kommer til at lave den helt rigtige, fynske brunsviger, men i virkeligheden drejer det sig vel om at lave lige præcis den brunsviger, som man allerbedst kan lide.

For mig betyder det en blød og svampet, men endelig ikke for tyk bund, som gerne må have en snert af kardemomme (allerede der er jeg måske på dybt vand)? Derudover skal mængden af remonce på toppen være perfekt afstemt – der må ikke være for lidt, men omvendt skal der heller ikke være for meget. Det må ikke være alt for flydende, men det skal heller ikke være helt hårdtbagt. Og der må gerne være “sukkerkrystaller” og knas fra den brune farin – fyldet må altså ikke komme i kog, når det tilberedes, for så smelter sukkerkrystallerne.

Jeg har desuden bemærket, at flere og flere er begyndt at tilsætte kagecremepulver til remoncen. Jeg ved ikke, om det er et påfund af nyere dato, eller om det har været sådan i mange år, men jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt er fan. For det første synes jeg, at konsistensen på den færdige remonce har tendens til at blive sådan lidt “lang” i det og så har jeg en smule svært ved at vænne mig til den umiskendelige smag af kagecreme, som meget naturligt sidder i den færdige remonce. Det kan godt være, at kagecremepulver bidrager til, at fyldet bliver mere “luftigt”, men jeg er altså mere til den mørke, karamelliserede smag af remonce uden kagecreme.

Når det kommer til remoncen, så skal der selvfølgelig være rigeligt, men der skal heller ikke være for meget. Jeg synes, at nedenstående portion passer perfekt, fordi selve kagebunden ikke er voldsomt tyk, men smag og behag er jo forskellig. Man kan enten opvarme smør, farin og sirup i en gryde og hælde den flydende remonce på kagedejen, eller man kan røre det sammen som til kanelsnegle, og efterfølgende smøre fyldet på kagebunden. Det er klart nemmest, bare at lave remoncen i en gryde, men den anden metode skulle eftersigende gøre det lidt nemmere at “styre” remoncen under bagningen – jeg har dog ikke selv testet det.

Til gengæld har jeg testet denne her brunsviger en hel del gange og den slår aldrig fejl. Heller ikke i dag, hvor jeg netop har spist et stykke til en kop te. Okay jeg har så spist 2 stykker, men den skal faktisk også helst spises i dag, for en brunsviger kan ikke gemmes. Den bliver tør og kedelig, hvis den får lov til at ligge natten over og selvom man kan riste et stykke på brødristeren dagen derpå eller komme brunsvigeren i fryseren, så er den helt klart bedst, når den er nybagt.

Print opskrift Pin opskrift
4 fra 1 stemme

Brunsviger

Hæve- og bagetid1 t 15 min
Samlet tid1 t 45 min
Antal: 12 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • dl mælk (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 25 gr sukker
 • ½ tsk groft salt
 • ½ tsk kardemomme (kan udelades)
 • 275 gr hvedemel
 • 25 gr blødt smør

Remonce

 • 125 gr smør
 • 150 gr brun farin
 • 4 spsk lys eller mørk sirup
 • 1 spsk hvedemel (kan udelades)

Fremgangsmåde

 • Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker, salt, kardemomme, hvedemel og blødt smør. Rør dejen let sammen, tilsæt smørret og ælt sammen til en blank og smidig dej.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 30 minutter.
 • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i skålen og røre dejen sammen med dejkrogen.
 • Vend dejen ud på et melddrysset bord og rul den ud til et rektangel (ca 25 x 35 cm). Placer dejen i bunden af et ildfast fad eller bradepande (ca 25 x 35 cm) foret med bagepapir og lad dejen efterhæve i ca 30 minutter.
 • Imens kommes smør, brun farin, sirup og hvedemel i en gryde og smeltes ved svag varme. Remoncen skal ikke koge, bare røres sammen til det hele har en ensartet konsistens.
 • Prik fordybninger i kagedejen med fingerspidserne - jo flere fordybninger, des flere "lommer" med snask bliver der i den færdige kage. Fordel den lune remonce på toppen af kagen.
 • Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion - ikke varmluft) på midterste ovnrille i ca 15-18 minutter, indtil den er fint hævet. Det gør ikke noget, at remoncen stadig er flydende - den sætter sig, når kagen afkøles.
 • Afkøl kagen på bageristen og server den gerne lun.

Noter

En brunsviger er bedst, samme dag som den er bagt. Den kan lunes kort på brødristeren på 2. dagen og den kan også fryses, men fungerer helt klart bedst, når den er nybagt. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)