Min efterårsferie har været spækket med hyggelige køkkenprojekter. Sådan kan det jo gå, når man har hovedet fyldt med ideer, som skal afprøves og opskrifter, som skal testes. Det er især på bagefronten, at jeg har fået leget i køkkenet og det kom der blandt andet både hjemmelavede pølsehorn og de her skønne chokoladebrud ud af. Men sandelig også en portion skønne kokossmåkager med chokolade, så nu er småkagedåsen fuld igen. Så må vi se, hvor længe det holder denne gang. Småkager overlever sjældent ret lang tid i mit selskab, men det er da også bare noget så hyggeligt, at kunne servere et par hjemmebagte småkager til en god kop kaffe eller te.

I første omgang havde jeg egentlig forestillet mig, at der skulle laves gaffelkager. De klassiske småkager med et fint, rillet mønster fra en gaffel på toppen har efterhånden stået på min to-do liste i lang tid. Men i sidste ende faldt valget alligevel på en portion sprøde kokossmåkager, som blev pyntet med mørk chokolade, da de var færdigbagte. Der er altså noget med kombinationen af kokos og chokolade, som jeg slet ikke kan stå for, men man kan også pynte dem med en lækker glasur, ligesom de klassiske fedtebrød med rom-glasur, eller man kan lade småkagerne være helt “au naturel”. Det bestemmer man jo selv.

De sprøde kager med en skøn smag af kokos kan varmt anbefales og så er de altså ret nemme at lave. Dejen skal i bund og grund bare samles og har man en køkkenmaskine, så er det jo oplagt at samle dejen i den. Herefter skal dejen på køl i ca en halv time, men gerne længere, og så er den klar til at trille til kugler, som bages i ovnen. Job done. Kagerne flyder en smule ud under bagningen, så man skal ikke stille dem alt for tæt på pladen, men ellers er der ikke noget, som man skal være opmærksom på.

Kagerne kan holde sig 2-3 uger i en lufttæt kagedåse, men der er jo ikke tale om verdens største portion (ca 40 stk), så herhjemme var de forsvundet på under 1 uge. Man kan også vælge at lave en større portion og så evt. komme halvdelen af dejen i fryseren, så er det i hvert fald nemt, næste gang småkagetrangen melder sig. Hvorvidt man så vælger, at fryse dejen ned i et helt stykke eller trillet til små kugler, som fryses ned enkeltvist (fx på et skærebræt) og derefter samles i en bøtte med låg, bestemmer man jo selv.

Kokossmåkager med chokolade

Hvile- og bagetid40 min
Samlet tid1 t
Antal: 40

Ingredienser

  • 100 gr smør
  • 100 gr hvedemel
  • 100 gr sukker
  • 75 gr kokosmel
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 lille æg (eller ½ stort æg)
  • 50 gr mørk chokolade

Fremgangsmåde

  • Smuldr smørret i hvedemelet.
  • Tilsæt sukker, kokosmel og vaniljesukker og saml dejen med ægget.
  • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
  • Lad dejen hvile koldt i minimum 30 minutter men gerne længere.
  • Del dejen i 2 halve og tril hver halvdel til en pølse. Skær pølsen i stykker og rul stykkerne til kugler på størrelse med små valnødder.
  • Placer kuglerne på 2 bageplader beklædt med bagepapir og giv dem et let tryk med fingerspidserne. De flyder yderligere ud under bagningen.
  • Bag småkagerne ved 190 °C (varmluft) på midterste ovnrille i ca 10-12 minutter, til de er gyldne i kanten. Lad kagerne afkøle på bageristen.
  • Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovnen og hæld den i en sprøjte- eller frysepose. Klip et lille hul i posen og pynt kagerne med fine striber af chokolade. Man kan også bare dyppe en gaffel i chokoladen og lade chokoladen dryppe fra gaflen ned på kagerne i et fint mønster.
  • Lad chokoladen stivne og opbevar kagerne i en lufttæt dåse.

Noter

Som med alt mulig anden småkagedej, så kan dejen sagtens laves i god tid og opbevares i fryseren. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)