Der er stort set ikke den form for grønsagssuppe, som jeg ikke er vild med, hvilket den opmærksomme læser måske har luret. Alligevel har jeg ikke tidligere prøvet kræfter med den russiske rødbedesuppe, også kaldet borsjtj. Men da jeg har fungeret som hus- og hundepasser for mine forældre i den seneste uges tid, og køkkenhaven i øvrigt bugner af kæmpestore rødbeder, så var det jo oplagt at give suppen et forsøg. I øvrigt er det efterhånden blevet så fugtigt og råkoldt, at suppe jævnligt er på menuen herhjemme – både til frokost og til aftensmad. Jeg arbejder jo hjemmefra, så en rest suppe fra aftensmaden til frokost er virkelig noget, som jeg nyder.

>> Se evt. alle mine opskrifter på lækre supper lige her.

Lad mig sige med det samme, at jeg på forhånd vidste, at jeg ville blive vild med farven på suppen. Jeg ved jo godt, at rødbeder farver madvarer sådan rimelig intenst. Jeg havde dog ikke troet, at suppen ville ende med at blive helt så smuk pink, som den faktisk gjorde. Af samme grund vil jeg også lige skynde mig at advare imod at blende suppen uden forklæde eller iført lyst tøj. Rødbedepletter er næsten umulige at fjerne fra tøjet, så hvis uheldet er ude, kan man godt forberede sig på en kasseret trøje.

Suppen er helt helt simpel og består primært af løg, hvidløg, rødbeder, kartofler, pastinakker og bouillon. Den er i øvrigt uden mælkeprodukter i form af mælk, fløde eller flødeost, så her kan stort set alle være med. Jeg brugte en god hønsebouillon, men foretrækker man grønsagsbouillon, så kan suppen sagtens laves helt vegetarisk. Jeg smagte rødbedesuppen til med chilipulver, salt og peber samt lidt hvidvinseddike. En smule syre er altså vigtigt, når man arbejder med rødbeder, som godt kan have tendens til en let flad, sødlig og “jordet” smag, men en smule citronsaft eller en anden form for eddike kan også gøre det.

Peberrod er for øvrigt fantastisk til rødbeder, så man kan evt. drysse lidt friskrevet peberrod ovenpå suppen ved servering, og man kan også røre fintrevet peberrod sammen med creme fraiche eller flødeskum og lægge en klat i suppen. Sprødstegt bacon i tern er også en mulighed og endelig kan man pynte suppen med hjemmelavede brødcroutoner. Enten lavet på franskbrød eller ristet rugbrød.

Rødbedesuppe

Samlet tid40 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 spsk olie
  • 2 fed hvidløg (hakkede)
  • 2 løg (hakkede)
  • 300 gr rødbeder (skrællede og skåret i grove tern)
  • 200 gr kartofler (skrællede og skåret i grove tern)
  • 2 pastinakker (skrællede og skåret i grove tern)
  • 1-2 spsk hvidvinseddike (citronsaft kan også bruges)
  • 1 nip chilipulver (eller efter smag)
  • salt og peber
  • 1 liter hønse- eller grønsagsbouillon (evt. vand + bouillonterning)

Fremgangsmåde

  • Varm olien op i en stor gryde og sauter hvidløg og løg heri, til de bliver klare.
  • Tilsæt rødbeder, kartofler og pastinakker og sauter 2-3 minutter under omrøring.
  • Tilsæt bouillon til gryden, læg låg på og bring suppen i kog. Lad suppen simrer i 20-25 minutter, til grønsagerne er helt møre.
  • Blend suppen glat med en stavblender.
  • Smag til med eddike eller citronsaft, chilipulver og salt og peber.
  • Varm suppen igennem og server evt med creme fraiche eller flødeskum vendt med fintrevet peberrod.

Noter

Rødbede indeholder rigtig meget farve og evt. pletter eller sprøjt er næsten umulige at få af tøjet. Vær derfor forsigtig, når suppen skal blendes og brug et forklæde eller mørkt tøj. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)