Der er stort set ikke den form for grønsagssuppe, som jeg ikke er vild med, hvilket den opmærksomme læser måske har luret. Alligevel har jeg ikke tidligere prøvet kræfter med den russiske rødbedesuppe, også kaldet borsjtj. Men da jeg har fungeret som hus- og hundepasser for mine forældre i den seneste uges tid, og køkkenhaven i øvrigt bugner af kæmpestore rødbeder, så var det jo oplagt at give suppen et forsøg. I øvrigt er det efterhånden blevet så fugtigt og råkoldt, at suppe jævnligt er på menuen herhjemme – både til frokost og til aftensmad. Jeg arbejder jo hjemmefra, så en rest suppe fra aftensmaden til frokost er virkelig noget, som jeg nyder.
>> Se evt. alle mine opskrifter på lækre supper lige her.
Lad mig sige med det samme, at jeg på forhånd vidste, at jeg ville blive vild med farven på suppen. Jeg ved jo godt, at rødbeder farver madvarer sådan rimelig intenst. Jeg havde dog ikke troet, at suppen ville ende med at blive helt så smuk pink, som den faktisk gjorde. Af samme grund vil jeg også lige skynde mig at advare imod at blende suppen uden forklæde eller iført lyst tøj. Rødbedepletter er næsten umulige at fjerne fra tøjet, så hvis uheldet er ude, kan man godt forberede sig på en kasseret trøje.
Suppen er helt helt simpel og består primært af løg, hvidløg, rødbeder, kartofler, pastinakker og bouillon. Den er i øvrigt uden mælkeprodukter i form af mælk, fløde eller flødeost, så her kan stort set alle være med. Jeg brugte en god hønsebouillon, men foretrækker man grønsagsbouillon, så kan suppen sagtens laves helt vegetarisk. Jeg smagte rødbedesuppen til med chilipulver, salt og peber samt lidt hvidvinseddike. En smule syre er altså vigtigt, når man arbejder med rødbeder, som godt kan have tendens til en let flad, sødlig og “jordet” smag, men en smule citronsaft eller en anden form for eddike kan også gøre det.
Peberrod er for øvrigt fantastisk til rødbeder, så man kan evt. drysse lidt friskrevet peberrod ovenpå suppen ved servering, og man kan også røre fintrevet peberrod sammen med creme fraiche eller flødeskum og lægge en klat i suppen. Sprødstegt bacon i tern er også en mulighed og endelig kan man pynte suppen med hjemmelavede brødcroutoner. Enten lavet på franskbrød eller ristet rugbrød.

Rødbedesuppe
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 2 løg (hakkede)
- 300 gr rødbeder (skrællede og skåret i grove tern)
- 200 gr kartofler (skrællede og skåret i grove tern)
- 2 pastinakker (skrællede og skåret i grove tern)
- 1 liter hønse- eller grønsagsbouillon (evt. vand + bouillonterning)
- 1-2 spsk hvidvinseddike (citronsaft kan også bruges)
- 1 nip chilipulver (eller efter smag)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Varm olien op i en stor gryde og sauter hvidløg og løg heri, til de bliver klare.
- Tilsæt rødbeder, kartofler og pastinakker og sauter 2-3 minutter under omrøring.
- Tilsæt bouillon til gryden, læg låg på og bring suppen i kog. Lad suppen simrer i 20-25 minutter, til grønsagerne er helt møre.
- Blend suppen glat med en stavblender.
- Smag til med eddike eller citronsaft, chilipulver og salt og peber.
- Varm suppen igennem og server evt med creme fraiche eller flødeskum vendt med fintrevet peberrod.
Nej, nej, nej, nej…….. du blev snydt, hvis nogen har fortalt dig, at det er “borsjtj”! Det er ikke ikke “borsjtj” og er i den grad har ikke noget til fælles med den lækker, mættende, spændende, rig og meget eventyrlig suppe, der hedder “borsjtj”.
Borsjtj laves helt fra bunden på et oksekød/ og kraften, den indeholder løg, gulerødder, rødbeder, med også kartofler, rød peber, tomat, hvidkål osv…osv…
Kald den suppe, som du beskriver, hvad du vil men det er ikke en borsjtj og en fornemmelse af borsjtj!
Irina – Æv, det var da træls at høre, at jeg er så langt fra “originalen”. Jeg har opskriften fra min russiske venindes mormor, så troede måske, at jeg var lidt på vej. Den smagte i hvert fald fantastisk, men så må jeg jo prøve nogle flere udgaver 🙂
Tror også man finder forskelligheder i den ultimative frikadelle opskrift hvis du spørger en i Nordjylland og en i sydsjælland. Der er langt fra øst til vest i Rusland Irina. Super lækker suppe. 🙂
Dimitri – Ja, det er jo et stort land, så der kan nok være mange udgaver. Dejligt at suppen faldt i din smag 😀 😀
Tak for mad, lavede den her til aften, er ved at slå mave nu : det smagte rigtig lækkert og jeg vil helt sikkert prøve igen
Erik – Tusind tak for din tilbagemelding, hvor er det bare dejligt at høre, at suppen vil blive lavet igen 😀
Den suppe har mange opskrifter. Men det undrer mig dog, at det kun er brødrene Price, der bruger det ældgamle råd med til slut at tilføje en fintrevet rå rødbede; så bliver suppen smuk rødbederød. Sådan lærte jeg at lave den – af en ‘ældgammel’ dame – da det bleger på farven at koge rødbederne.
Elsebeth – Tusind tak for fiffet med revet rødbede. Jeg må dog indrømme, at jeg på ingen måde oplever, at farven på suppen blegner – tværtimod er jeg altid bange for at tage en skålfuld på gulvet, og jeg sørger også altid for ikke at have tøj på i sarte farver, når jeg laver rødbedesuppe 😀