Lav et lækkert tapas bræt…

0 kommentarer
Inspiration

Jeg elsker tapas og alle mulige former for “nippemad” i det hele taget. Det er da noget så hyggeligt, at sidde over maden i timevis og måske drikke et lille glas vin eller “bobler” og bare snakke, imens man nyder maden. For nyligt lavede jeg det her tapas bræt til aftensmad til mig selv – jaja, jeg kan love Jer for, at jeg blev mæt 🙂 Men derudover slog det mig også, at sådan et tapas bræt jo er noget af det nemmeste at lave, selvom det ligner en hel million. Eller, det synes jeg i hvert fald, og jeg bliver altid glad, når jeg spiser pæn mad. Sådan rigtig selvforkælelse.

I virkeligheden drejer det sig jo først og fremmest om et besøg i den nærmeste delikatesse eller slagter. Og har man ikke en god delikatesse i nærheden, så smut en tur forbi køledisken i et velassorteret supermarked og køb et par lækkerier, en god ost og en lækker pesto eller tapenade med hjem. Og så er det ellers bare at arrangere hele herligheden, pynte brættet lidt af, lune et stykke brød og så er der serveret. Herunder følger mine bedste tips og ideer til at anrette et nemt og lækker tapas bræt.

Lav et lækkert tapas bræt.

Kød. Vælg gerne 2-3 forskellige varianter og beregn minimum 1 stk pr. pers af hver variant. Mængden afhænger selvfølgelig af, hvor mange varianter, der ellers er på brættet. Det er vigtigt, at kød og pølser er skåret supertyndt og lækkert, så det er lige til at hapse eller lægge på en skive brød. Jeg anbefaler derfor, at man får slagteren eller delikatesseforretningen til at skære kødet i supertynde skiver, hvis ikke man selv har en pålægsmaskine. Finder man kødet i supermarkedets køledisk, er det som regel skåret i skiver på forhånd. Her har jeg brugt lufttørret skinke (Parma eller Serrano), bresaola og lomo, som er saltet og tørret svinemørbrad. Det kunne også have været skiver af chorizo, salami eller salami sticks og lignende pølser eller en god paté.

Fisk. Ofte er der lidt tendens til, at især kød og ost fylder meget på et tapas bræt, men det er altså superlækkert at tilføje lidt fisk til brættet. Det kunne fx være en portion hjemmelavede tigerrejer med chili og hvidløg – husk at de skal serveres i en skål for sig selv, så alt det andet på brættet ikke tager smag. En anden mulighed kunne være forskellige, røgede lækkerier som laks (både varmrøget og koldrøget) og hellefisk. Jeg lavede faktisk en lynhurtig lakserilette af et stykke varmrøget laks med peber, som blev en del af tapas brættet, men jeg glemte at sætte skålen på brættet, inden jeg tog billedet, så den må man tænke sig til. Til gengæld så smagte det forrygende lækkert og passede perfekt sammen med de øvrige lækkerier. Beregn ca 2-3 tigerrejer pr. pers, 1 skv. røget fisk eller 1 spsk rilette.

Ost. 1-2 gode oste er et must, når jeg laver et tapasbræt, og gerne flere slags. Jeg er vild med blåskimmel samt de lidt mere faste oste, som skæres i bjælker/stave, men er man mere til smøreoste, så kan de selvfølgelig også bruges. Er emballagen fin, så sæt glasset eller krukken med smøreost direkte på brættet med en lille kniv i, og ellers så kom osten i en passende skål i stedet for. Marineret fetaost eller gedeost er ligeledes lækkert på et tapasbræt, hvis man bryder sig om den slags. Her har jeg brugt en Vesterhavsost, som jeg har skåret nogle stykker af. Efterfølgende er resten af osten lagt på brættet, så det er nemt at skære mere. Desuden er der chili gouda, som hører til blandt mine absolutte favoritter. Beregn 2-3 stk ost per pers. og vær OBS på kun at skære nogenlunde den mængde ost, som man regner med, bliver spist. Der kan altid skæres mere, men er osten først skåret i bjælker, så bliver den nemt tør, hvis der bliver rester.

Dyppelse. 1-2 små skåle med en god pesto, tapenade, hummus, dressing, dip eller lignende er superlækkert. Dyppelsen kan fungere som supplement til de øvrige ting, fx kan man dryppe lidt pesto ovenpå et stykke brød med pølse, og som en selvstændig ret på brættet, fx en god hummus med lidt grønsager i stave. Jeg er vild med hummus og især chili hummus, så sådan en skålfuld kom der selvfølgelig på mit bræt. Kan man lide oliven, så er en god oliventapenade også et hit og det samme med aioli, chili mayo og lignende. Køber man færdiglavet pesto, tapenade mm, så ser det rigtig fint ud, at placere glassene på brættet med en ske i hver. Det giver lidt højde på anretningen.

Pynt. Hvis et tapas bræt skal se tilpas “overdådigt” ud, så kan jeg godt lide at pynte det af med lidt spiselige lækkerier. Det kan fx være diverse grønsager, frugter, bær og nødder, som passer til de øvrige ting på brættet og som giver et fint “bunddække” og farvespil. På det her bræt har jeg primært tænkt i tilbehør til osten og brugt friske figner, blåbær, kiwi bær (som jeg har fundet i Føtex) og spanske mandler. Saltede mandler eller lignende kunne også have været et bud. Jeg kunne desuden have brugt rødløg i tynde skiver, peberfrugt eller snackpeber i skiver, radiser, små cherrytomater, agurkestave, syltede rødløg anrettet i en lille skål, cornichoner, salatblade, friske krydderurter, vindruer, mandariner i både, blommer i kvarte, tørret frugt eller små kiks. Husk også gode oliven, hvis man bryder sig om den slags. Men da oliven som regel ligger i lage eller olie, er det bedst, at servere dem i en lille skål for sig selv.

Brød. Der skal selvfølgelig lækkert brød til en god tapas anretning. Jeg synes, at lunt flute og italiensk brød som fx focaccia med rosmarin og havsalt, ciabatta og lignende passer perfekt til tapas. Derudover kan man også servere små kiks, rugbrødschips og grissini, som et lille sprødt indslag. Anret gerne grissini i et højt glas og sæt evt. glasset midt på brættet, hvis der er plads.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)