Lige for tiden har jeg lyst til lækre ovnretter, skønne gryderetter og simremad. Kort sagt, vintermad der varmer og gerne med nogle af de mange, lækre vintergrønsager, som er i sæson netop nu. Forleden aften eksperimenterede jeg med en form for krydret oksekød i fad med sød kartoffelmos. En skøn ovnret med oksekød, rodfrugter og et låg af sød kartoffelmos, som blev bagt gyldent i ovnen. Helt klart inspireret af den klassiske, engelske shepherd’s pie med oksekød og et låg af kartoffelmos, men alligevel noget lidt anderledes og virkelig lækkert. Retten blev i hvert fald lynhurtigt udråbt til en favorit herhjemme, hvor jeg serverede den for et par familiemedlemmer, som kiggede forbi.

Det er klart, at sådan et fad med oksekød og kartoffelmos ikke hører til blandt verdens mest elegante eller fotogene retter, hverken i fadet eller på tallerkenen. Men det er altså helt ligegyldigt, for smagen er virkelig i top. Og samtidig er der noget vildt hyggeligt ved at sætte sådan en lækker og rustik vinterret på bordet og bare se på, hvordan skefuld efter skefuld af den rygende varme mad forsvinder over på tallerkenerne. Comfort food når det er allerbedst og faktisk ville jeg ikke tøve med at servere oksekød i fad med rodfrugter og sød kartoffelmos for gæster til en lille hyggelig og uformel sammenkomst. Måske ovenpå en lang gåtur ved skov og strand eller efter en hyggelig jule-klippe-klistre komsammen.

Søde kartofler kan efterhånden købes alle steder – også i de allermindste discount supermarkeder. Kan man alligevel ikke skaffe dem – eller bryder man sig bare ikke om smagen af søde kartofler – så bruger man selvfølgelig helt almindelige kartofler til kartoffelmosen. Krydringen af oksekødsblandingen kan man ligeledes variere ved eksempelvis at udskifte timian med paprika, chili, oregano eller hvad man nu foretrækker. Og endelig bruger man selvfølgelig bare de rodfrugter, som man bedst kan lide, fx selleri, persillerødder, rødbeder eller lignende.

Jeg river rodfrugterne på min food processor, men har man et rigtig godt rivejern og er man en smule mere tålmodig end mig, så er det ikke noget problem. Rodfrugterne kan også bare skæres i småbitte, fine tern. Endelig kan man måske også finde revne rodfrugter i grøntafdelingernes kølediske? Jeg ved i hvert fald, at man kan købe revne gulerødder, så måske der også er mulighed for at opstøve andre varianter.

Oksekød i fad

Bagetid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 4 pers

Ingredienser

  • 2 spsk olie
  • 2 løg (hakkede)
  • 450 gr hakket oksekød
  • 500 gr gulerødder (groftrevne)
  • 500 gr pastinakker (groftrevet)
  • 3 tsk tørret timian
  • 1 kg søde kartofler (almindelige kartofler kan også bruges)
  • 2 spsk smør
  • 2 dl mælk
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Opvarm olien i en gryde og sauter løgene heri, indtil de bliver klare.
  • Tilsæt hakket oksekød og brun kødet godt af.
  • Kom revne gulerødder, pastinakker og tørret timian i gryden og lad det hele stege i ca 5 minutter. Rør rundt med jævne mellemrum, så det ikke brænder fast i grydens bund. Smag til med salt og peber.
  • Skræl de søde kartofler og skær dem i grove tern. Kom stykkerne i en gryde og hæld vand ved, så det lige netop dækker.
  • Bring gryden i kog og lad kartoflerne koge under låg i ca 20 minutter, til de er kogt møre. Husk at der ikke skal tilsættes salt til kogevandet, når man skal lave kartoffelmos.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem dampe tørre. Tilsæt smør og mælk og pisk kartoflerne til mos med et piskeris, en kartoffelmoser eller en elmikser. Smag til med salt og peber.
  • Fordel oksekødsblandingen i bunden af et ildfast fad og bred den søde kartoffelmos ud i et jævnt lag på toppen.
  • Bag fadet på midterne ovnrille ved 200 °C (varmluft) i ca 30 minutter, til toppen er let gyldent og fadet er boblende varmt.
  • Server straks, evt med dampet grønt, salat eller bagte rodfrugter, hvis ikke der er grønsager nok i fadet.

Noter

Man kan sagtens forberede både kødfyld og kartoffelmos i forvejen. Vær dog opmærksom på, at bagetiden måske forlænges, hvis retten skal nå at blive helt gennemvarm, når den er køleskabskold. Alternativt kan man genopvarme kødfyldet i gryden, inden man lægger det i bunden af fadet og fordeler kartoffelmosen ovenpå. Så burde bagetiden passe. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)