Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Vaniljekranse opskrift – julesmåkager med vanilje.

12 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Ingen jul uden vaniljekranse. I hvert fald ikke hjemme hos os, hvor især brunkager og vaniljekranse har været en fast del af julens småkagesortiment, siden jeg var helt lille. Det øvrige udvalg af julesmåkager kan vi sagtens justere fra år til år, men brunkagerne og vaniljekransene bliver der ikke pillet ved.

Se også alle mine opskrifter på julesmåkager lige her.

Opskrift på vaniljekranse.

De her vaniljekranse skal sprøjtes ud med en sprøjtepose påsat en stjernetyl, hvilket giver de fineste vaniljekranse med intakt “mønster”. Det er således ikke et must, at man ligger inde med en gammeldags kødhakker eller køkkenmaskine inkl. stjerneplade. Dog vil jeg skynde mig at tilføje, at man sagtens kan lægge dejen på køl, så den bliver fast, og så kan den nemt køres igennem kødhakkeren/køkkenmaskinen.

Dette kan især være en god idé, hvis man ikke har så mange fingerkræfter. Dejen kan nemlig godt kan være en lille smule hård at presse igennem en sprøjtepose. Men heldigvis findes der forskellige tips og tricks, som man kan benytte sig af, og under opskriften har jeg samlet alle mine bedste råd. 

4,78 fra 9 stemmer

Vaniljekranse med mandler

Samlet tid50 minutter
Antal: 50 stk

Ingredienser

 • 1 vaniljestang
 • 175 gr sukker
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 200 gr blødt smør
 • 1 æg
 • 70 gr mandelmel
 • 250 gr hvedemel

Fremgangsmåde

 • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene ud i 1 spsk af sukkeret, så kornene adskilles.
 • Kom vaniljekorn, resten af sukkeret, vaniljesukker og blødt smør i en skål og pisk det sammen.
 • Vend mandelmel og hvedemel i dejen og saml til sidst dejen med ægget.
 • Fordel den bløde dej i en kraftig sprøjtepose med en lille stjernetyl og sprøjt dejen ud i små kranse på 2 bageplader beklædt med bagepapir.
 • Kniber det kræfter til at sprøjte dejen ud af sprøjteposen, så prøv at lægge den i mikrobølgeovnen i 5-10 sek. Gentag evt. hvis dejen stadig er for hård. Dermed bliver dejen ganske let lun og meget nemmere at sprøjte ud.
 • Bag vaniljekransene på midterste ovnrille i 10-12 minutter ved 190 °C (varmluft), indtil de er gyldne og gennembagte. Har man ikke en ovn med varmluftsfunktion, så bager man en plade ad gangen ved 200 °C (alm ovnfunktion) i 10-12 minutter.
 • Afkøl vaniljekransene på bageristen og opbevar dem herefter i en lufttæt dåse.
 • Kagerne kan sagtens holde sig i 3-4 uger. Dejen kan desuden fryses.

 

Se også - 

 

Brunkager 

 

De bedste pebernødder

 

Sprøjtepose eller køkkenmaskine.

Hvis dejen til vaniljekransene skal sprøjtes ud igennem en sprøjtepose, så er det vigtigt, at dejen er så blød som mulig. Dvs at smørret skal være blødt og dejen må endelig ikke lægges på køl, når den er rørt sammen. Bliver dejen kold, så er det næsten umuligt, at sprøjte den ud ved håndkraft. Det kræver desuden en god, kraftig sprøjtepose af stof eller kraftigt plastik, så her kan man altså ikke erstatte med en frysepose eller lignende.

Hvis man stadig synes, at det er lidt for hårdt at sprøjte den bløde vaniljekransedej ud til kranse, så kan man med fordel lægge sprøjteposen med dejen i mikrobølgeovnen i 5-10 sekunder. Og er den stadig for hård, så giv den 5-10 sekunder mere. På den måde bliver dejen lunet ganske ganske lidt. Og så bliver den altså meget nemmere at sprøjte ud i fine kranse.

Det er dog ikke et must, at man sprøjter disse her vaniljekranse ud. Man kan nemlig sagtens lade dejen ligge på køl og hvile (gerne i flere dage), og så lave dem på “gammeldags” facon, ved at køre dejen igennem en kødhakker eller køkkenmaskine påsat en stjerneplade.

Og endelig kan man såmænd også bare trille den kolde dej til helt tynde pølser. Pølserne skæres efterfølgende i stænger af 7-8 cm og samles til fine kranse. Der kommer godt nok ingen riller i vaniljekransene på den måde, men smager er helt den samme. Og det er jo trods alt det vigtigste.

Vaniljestang og vaniljesukker.

Jeg er vild med vanilje og bruger derfor både en vaniljestang og lidt ekstra vaniljesukker i vaniljekransene. Men man kan sagtens nøjes med vaniljestangen. Dog synes jeg, at det er et absolut “no-go”, hvis man nøjes med vaniljesukker og dropper vaniljestangen. En vaniljekrans er en relativt simpel småkage, og derfor skal de enkelte råvarer også være at den bedste kvalitet. Og det betyder altså, efter min mening, rigtigt smør og en god vaniljestang.

Desuden er der mandler i de her vaniljekranse. Indimellem bager jeg vaniljekranse efter denne her opskrift, som er uden mandler. De bliver også virkelig gode og er et hit hos dem, der af den ene eller anden grund ikke kan spise mandler og nødder. Så herhjemme er der plads til vaniljekranse både med og uden mandler.

Når jeg tilsætter mandler til mine vaniljekranse, så blender de smuttede mandler til helt fint mandelmel i min food processor. Dermed risikerer jeg ikke, at der sidder mandelstykker fast i tyllen, når kagerne skal sprøjtes ud. Man kan dog også sagtens købe færdiglavet mandelmel i butikkerne, som er lige til at hælde i dejen.

Subscribe
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Christina
4 år siden

Må jeg være så nysgerrig at spørge, hvilken foodprocessor, du bruger? Jeg overvejer at anskaffe én, men kan ikke finde ud af, hvilken det skal være – det er jo en jungle derude 😉

skovmnd
3 år siden

kom ikke Kærgaard smørbart i dejen
KUN Smør
ellers løber kransene ud og bliver ikke til kranse med flade kager

Charlotte
1 år siden

Hej Anne-Kathrine
Jeg har bagt med smør (almindelig lurpak), og mine flød HELT ud.. Har du noget bud på, hvad der kan være årsagen til det?

Gitte
2 år siden

Tror du ikke man kan lave alm småkager af dejen og ikke kranse, hvis man ikke har udstyret?

kold
1 år siden

5 stars
jeg giver den her 5 fordi den er konge

kold
1 år siden

hvor mange er det til har lavet den før men vek ik hvormangd den er tl