Julen er som bekendt hjerternes fest og traditionernes tid, og der er rigtig mange ting, som man på ingen måde skal pille ved. Sådan har jeg det i hvert fald personligt. Alligevel afprøvede jeg en lidt alternativ facon på brunkagerne for et par uger siden, hvor jeg ikke kunne vente længere og derfor lavede en lille portion og de blev formet som brunkage stænger.

>> Se også min opskrift på helt klassiske brunkager lige her. 

Der er i bund og grund tale om en helt klassisk opskrift på de krydrede julesmåkager. Men i stedet for at udrulle og udstikke dejen, eller forme den som pølser og skære småkagerne ud, formede jeg dem i stedet som stænger – eller stave om man vil. Lidt som de fine, tynde knækbrød i stave, som man kan finde i supermarkederne. Selve faconen på brunkagerne betyder jo i bund og grund intet for smagen, men jeg synes altså, at brunkage stængerne er lidt fine og så bestemmer man jo selv, hvor tykke eller tynde stavene skal være – og hvor lange, selvfølgelig.

Mine stænger blev ca 2 cm i højden, men nedenstående opskrift og mål er blot vejledende, så man kan sagtens lave stængerne både tyndere og længere. Det skal dog nævnes, at jo større portion dej man laver, des mere mulighed er der for at lege med sjove faconer på stængerne. Og skal det være rigtig godt, så kan man også overveje at dyppe den ene ende af stængerne i chokolade – mørk, lys eller mælkechokolade efter smag og behag. Drys evt. med lidt guldstøv, kandiseret appelsinskal eller finthakket pebermynte julestok inden chokoladen tørrer – det ser noget så fint ud.

Brunkage stængerne er perfekte som værtindegave her i løbet af december – de skal bare pakkes i en cellofanpose og lukkes med et fint bånd eller en sløjfe. De ser desuden meget dekorative ud, når de anrettes i et højt glas, og vil være helt perfekte til diverse gløgg arrangementer i løbet af julen. Og er man typen, der godt lige kan finde på at dyppe sin brunkage i koppen med varm kaffe eller te, så er det altså noget nemmere, hvis man bager brunkage stænger – jeg siger det bare 😉

Brunkage stænger

Samlet tid45 min
Antal: 50 stk

Ingredienser

 • 125 gr smør
 • 125 gr brun farin
 • 60 gr sirup (lys eller mørk efter smag)
 • ½ tsk stødt nellike
 • ½ tsk stødt allehånde
 • ½ tsk stødt ingefær
 • 1 tsk stødt kanel
 • ½ tsk potaske
 • 2 tsk vand
 • 50 gr smuttede mandler (finthakkede)
 • 50 gr syltet appelsinskal i tern (kan evt. udelades)
 • 250 gr hvedemel

Fremgangsmåde

 • Kom smør, farin og sirup i en gryde og varm det op over svag varme, til smørret er smeltet. Gryden skal ikke i kog og temperaturen må helst ikke overstige ca 70 C°.
 • Tilsæt krydderierne til gryden.
 • Rør potaske ud i ca 2 tsk vand, indtil det er opløst og kom det i gryden.
 • Tilsæt hakkede mandler, syltet appelsinskal og hvedemel og rør dejen sammen. Det bliver en ret blød dej, men der skal ikke tilsættes mere mel. Dejen stivner, når den afkøles.
 • Hæld dejen ud i en firkantet form (ca 10 x 15 cm) foret med husholdningsfilm eller bagepapir. Højden på dejen skal være ca 2 cm.
 • Dæk dejen til med husholdningsfilm og lad den stå koldt i ca 12-24 timer. Dejen kan også sættes i fryseren i et par timer.
 • Skær den afkølede og nu hårde dej i tynde skiver á ca 2 mm's tykkelse og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De flyder ikke voldsomt ud, så de kan godt ligge tæt, men hæver selvfølgelig let.
 • Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovnfunktion - ikke varmluft) på midterste ovnrille i ca 8-10 minutter, indtil de er gyldentbrune og gennembagte.
 • Afkøl kagerne på ovnristen og opbevar dem i en lufttæt dåse.

Noter

Jo mere finthakkede mandlerne og den syltede appelsinskal er, jo nemmere bliver det at skære dejen i fine skiver, uden at den smuldrer. Brug evt. en minihakker eller food processor til at hakke mandlerne helt fint og sørg for, at dejen er iskold. Så går det nemmest. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)