Hasselback rødbeder…

3 kommentarer
Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Tilbehør, Vegetar
Gå direkte til opskriften

Jeg er vild med klassiske hasselback kartofler. Det er meget muligt, at de havde deres storhedstid i 80’erne og er ret svære at opstøve på nutidens restauranter, men jeg kan sagtens finde på stadigvæk at lave de skønne kartofler med det sprøde ydre og den møre midte. I de senere år er jeg også begyndt at eksperimentere lidt, når jeg laver noget “a la hasselback”, som er navnet på det hotel i Sverige, hvor de berømte kartofler i sin tid blev opfundet. Det er således både blevet til hasselback pastinakker, butternutgræskar og hasselback pizzakartofler og senest har jeg lavet de her skønne hasselback rødbeder.

>> Se også min opskrift på mini hasselback kartofler – den mest nuttede snack/appetizer.

Det er jo ikke fordi, det på nogen måde er vanskeligt, at lave noget “hasselback”. Det kræver i bund og grund bare, at “emnet” skæres i supertynde skiver, uden at det skæres helt igennem. Lød jeg lige som et kapitel i “Den store kokkebog” der? 🙂 Anyway, jeg synes, det er sjovt at eksperimentere lidt med metoden og ud over at det smager dejligt, så ser det jo også noget så fint ud. Jeg ville i hvert fald ikke tøve med at servere de her hasselback rødbeder for gæster. De kan oven i købet laves i forvejen og skal så bare bages, inden de kan serveres, så det er faktisk oplagt gæstemad, når man gerne vil være lidt på forkant.

Jeg pensler gerne med smeltet smør, når jeg laver hasselback kartofler, men rødbederne fik et spray god olivenolie, som jeg synes, passer bedre til rødbeder. Det bestemmer man jo selv. Derudover dryssede jeg med rosmarin, salt og peber, men der kan også bruges timian, som passer forrygende godt til rødbeder.

Har man andre “yndlingskrydderier”, så er jeg sikker på, at det også vil være lækkert, så det er bare med at prøve sig frem. Måske en form for marinade med olie, honning, sennep, timian, salt og peber også vil være god at smøre på de udskårne rødbeder, inden de sættes i ovnen? Jeg tror det næsten, for det er nogenlunde samme blanding, som jeg bruger, når jeg laver de her skønne, ovnbagte rodfrugter. 

Jeg serverede rødbederne som tilbehør til en pandefuld helt klassiske frikadeller. Måske en lidt spøjs kombination og jeg havde egentlig også regnet med, at vi skulle have haft frikadellerne på nybagt rugbrød med rødkål til. Men så kom jeg i tanker om at forsøge mig med hasselback rødbeder og så fik middagen pludselig noget af et nyk opad. Derudover lavede jeg små, ristede kartofler, som kom i ovnen sammen med rødbederne og endelig rørte jeg en hurtig dressing sammen af creme fraiche, hvidløg, et nip sukker, salt og peber. Alle rødbederne blev spist og havde jeg lavet flere, var de formentlig også forsvundet. En kæmpe succes og der skal helst sikkert snart hasselback rødbeder på menuen igen. Sæsonen for rødbeder og rodfrugter i det hele taget varer jo hele vinteren og nye ideer til grønt tilbehør kan vi altid bruge på denne her tid af året.

5 fra 3 stemmer

Hasselback rødbeder

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid30 min
Samlet tid40 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 4 store rødbeder
  • 3 spsk olie
  • 2 tsk tørret timian eller rosmarin
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skræl rødbederne og skær top og bund væk. Skær herefter hver rødbede i 3-4 tykke skiver á ca 4 cm tykkelse.
  • Stil rødbedeskiverne med skærefladen opad på et skærebræt og skær dem i tynde skiver ca 3/4 igennem. Rødbederne skal altså skæres i tynde skiver, men stadig sidde sammen i bunden.
  • Placer rødbederne på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl eller spray med olie og drys med timian/rosmarin og salt og peber.
  • Bag rødbederne ved 200 C° (varmluft) i ca 30 minutter, indtil de er møre og gennembagte.
  • Drys evt. med lidt flagesalt og server.
I stedet for olie kan man smelte lidt smør og pensle rødbedeskiverne med smeltet smør, inden de bages. 
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Elsebeth
3 år siden

De gode idéer vælter du af dig. Kunne du også se for dig et par store fade med hasselbach-kartofler, -sødkartofler, -pastinakker, -rødbeder og -butternut til et familiegilde. Man kunne fint stikke et par grønkålsblade ind imellem for at fuldende farveorgiet. Rart med en anden serveringsform til alle os grøntsagselskere. Det skal vi bestemt have en af juledagene – og andre dage i det nye år.

Anne marie
1 år siden

Lyder lækkert. Tror det vil være godt til stegt flæsk og persillesovs.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)