Med ganske få dage tilbage inden nytårsaften er det blevet tid til at få styr på desserten og traditionen tro er det min opgave. Vi fejrer som regel “sammenskudsnytår” med familie og venner, så jeg slipper til gengæld for at spekulere over forret og hovedret og det er jo også lidt luksus. I år har jeg bestemt, at vi skal have en lækker og knasende sprød nøddekurv fyldt med is og frisk frugt. Derfor har jeg i dag været i køkkenet og bagt en ordentlig portion hjemmelavede nøddekurve og så er jeg så godt som klar. Slet ikke dårligt at være lidt på forkant med det hele.

Nøddekurvene kan sagtens holde sig i flere dage, hvis bare de er pakket godt ind og ellers opbevares nogenlunde lufttæt. Jeg har derfor placeret kurvene på en bageplade beklædt med bagepapir og sat hele molevitten i ovnen (som er slukket, selvfølgelig). Der skal de stå lige indtil nytårsaften, hvor de skal fyldes med lækker, hjemmelavet is, friskskåret frugt og bær og måske lidt chokolade eller karamelsauce og jeg glæder mig allerede. Der er altså ikke noget så lækkert, som en sprød nøddekurv, og hvis det så er af den hjemmelavede slags, så er det da bare endnu bedre. Det er oven i købet nemt at lave sine egne nøddekurve og det kræver kun ganske få ingredienser.

Opskriften indeholder glukosesirup, som er en blanding af forskellige sukkerarter. Glukosesirup er ikke helt så sød som almindelig sirup og så har glukosesirup den store fordel, at den ikke krystalliserer og bliver grynet, når man eksempelvis laver karamel. Desuden giver glukosen de øvrige ingredienser en elastisk konsistens, som kan være særdeles praktisk, når der er tale om hjemmelavede nøddekurve. Kurvene bliver nemlig knasende sprøde, når de er afkølede, men når de skal formes, så er det altså meget rart, at de er til at arbejde med og ikke går alt for nemt i stykker. Det synes jeg i hvert fald, for jeg er jo ikke en øvet konditor, som har lavet nøddekurve i hundredevis.

Jeg har dog set masser af opskrifter på nøddekurve, hvor der anvendes almindeligt sirup, så det kan sagtens lade sig gøre. Men er man lidt usikker på projektet, så foreslår jeg helt klart, at man køber en flaske glukosesirup. Siruppen findes sammen med de øvrige sirupsflasker i større supermarkeder og kommer bl.a. fra Dansukker, så det er heldigvis ret nemt at få fat i.

Selve nøddekurvene formes ved at lægge de store, flade (og meget varme) “nøddekager” over et omvendt glas og lade kanterne “falde ned” omkring glasset, så der dannes en “skål” med fine folder. Jeg synes det er relativt nemt, at arbejde med kurvene, uden at de går i stykker, men har man alligevel problemer, så findes der forskellige tricks. Først og fremmest er det vigtigt, at man lige venter ca 1 minut, fra kagerne kommer ud af ovnen, til man forsøger at forme dem. Er de for varme, glider nøddekagerne fra hinanden, og så kan man lige så godt opgive.

Driller nøddemassen alligevel, så prøv at klippe bagepapiret af rundt om kagerne og form så skålen MED bagepapiret imellem karamellen og glasset. På den måde holder bagepapiret karamellen på plads, og når kurven er stivnet, kan den nemt løftes af glasset og bagepapiret kan fjernes. En anden mulighed er at vende glasset om eller bruge en lille skål og så forme nøddekurven ved at lægge den ned i glasset/skålen, i stedet for at lægge ned ovenpå og lade kanterne “falde ned”.

Som sagt er det nemmere at forme nøddekurve, hvis man bruger glukosesirup, men er der alligevel nogle kurve, som går i stykker, så skal man ikke fortvivle. Sådan en knækket nøddekurv kan blive til det dejligste kagepynt eller topping til is, hvis man hakker stykkerne groft med en kniv. Og det er jo også rart med en smagsprøve til kokken og evt. køkkenmedhjælpere. Kurvene bliver selvfølgelig finere og finere, efterhånden som man får øvet sig og får taget på det, men det gør jo ikke noget, hvis man kan se, at de er hjemmelavede. Og hvis bare man sørger for, at lave et par kurve mere end man skal bruge, så er der jo ingen skade sket, hvis der går en i stykker undervejs.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Nøddekurve

Bagetid15 min
Samlet tid30 min
Antal: 12 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 100 gr hasselnøddeflager
 • 100 gr blødt smør
 • 80 gr sukker
 • 80 gr glukosesirup (findes i større supermarkeder)
 • 50 gr hvedemel

Fremgangsmåde

 • Kom hasselnødder, smør, sukker, glukosesirup og hvedemel i en skål og rør det sammen.
 • Drys lidt mel på et bord, vend dejen ud og form den til en pølse på ca 24 cm. Stil pølsen koldt i minimum 30 minutter, men den kan sagtens tåle at stå længere.
 • Skær pølsen i 12 skiver á ca 2 cm's tykkelse.
 • Læg 4 skiver på en bageplade beklædt med bagepapir og sørg for god afstand, da kagerne flyder ud og bliver papirstynde.
 • Bag kagerne ved 175 °C (varmluft) i 10-15 minutter, indtil kagerne er helt flade og ensartede gyldentbrune.
 • Sæt 4 vandglas klar med bunden opad.
 • Tag kagerne ud og lad dem hvile på bagepladen i ca 1 minut. Er kagerne blevet meget ujævne i kanten, så kan man ændre faconen ved at skubbe let til kanterne med en lille kniv eller lignende, imens karamellen er brændende varm og formbar.
 • Træk de brandvarme kager af bagepapiret én ad gangen og placer en kage over hvert glas, så kanterne falder ned og former sig som en lille skål rundt om glasset.
 • Form én kage ad gangen og lad de andre blive på bagepladen, så de holder sig varme og bløde/bøjelige. Hjælp evt. lidt til med at forme skålene vha. hænderne men pas på, kagerne er meget varme.
 • Lad kagerne stivne og løft dem herefter af glassene.
 • Fortsæt med at bage og forme nøddekurvene, til alle dejen er brugt.
 • Opbevar nøddekurvene i en lufttæt dåse eller pose. Har man bagt mange, kan de også opbevares på bageplader i en kold ovn, hvis ovnlågen holdes lukket.
 • Server nøddekurvene med is og frugt, hindbærskum eller chokolademousse.

Noter

Man kan sagtens bruge finthakkede hasselnødder i stedet for hasselnøddeflager, hvis man alligevel har masser af hele hasselnødder liggende, eller ikke har mulighed for at skaffe flager.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)