Jeg er vild med alle mulige former for honningkage, som efter min mening hører julen til. Det være sig honningbrød med smør, klassiske honninghjerter med chokoladeovertræk eller en god gammeldags honningkage med smørcreme og forleden dag prøvede jeg så noget nyt. Jeg lavede nemlig honningkage muffins – en opskrift som jeg har fundet inspiration til i en af de forskellige, skønne madgrupper, som jeg følger på facebook og jeg kan allerede nu afsløre, at jeg er kæmpefan af de muffins.

Honningkagemuffins er fyldt med smørcreme og appelsinmarmelade og pyntet med chokolade og de minder langt hen ad vejen om de kendte honningbomber. Dog er det noget nemmere at lave honningkage muffins, idet man blot skal røre en portion dej til muffins sammen. Man slipper således for både at lave en fordej samt udrulning og udstikning af kagerne, som er nødvendigt, hvis man laver traditionelle honningbomber.

Jeg elsker orangemarmelade og har for nyligt kastet min kærlighed på en variant med appelsiner og klementiner, så den brugte jeg i mine muffins og det var et hit. Men bryder man sig nu ikke om den slags, så kan man sagtens erstatte med abrikosmarmelade eller æblemos og faktisk kan man også helt udelade marmelade og nøjes med smørcreme. Man kan også lægge et par afdryppede amarenakirsebær i hver muffin udover smørcremen. Det har jeg fået et par gange i konditoriet i Den Gamle By i Aarhus, når jeg har bestilt en honningbombe, og det smager ganske enkelt forrygende.

Udover appelsinmarmelade har jeg også kommet finthakket, kandiseret appelsinskal i selve dejen. Jeg synes, det smager skønt og er stor fan af den fine orangesmag, men deler man ikke min begejstring, så dropper man det bare eller erstatter med rosiner, cocktailbær eller lignende tørret frugt. Grofthakkede mandler er for øvrigt også lækkert, hvis man gerne vil have lidt knas.

Jeg fik 8 store og lækre honningkage muffins ud af portionen og det er en helt passende mængde til os. Kagerne holder sig bløde og svampede i 3-5 dage og de skal helst opbevares på køl af hensyn til smørcremen. Derefter kan de godt blive lidt kedelige, så sørg for at pakke dem godt ind. Selve muffinsene kan selvfølgelig sagtens fryses og i skrivende stund kommer jeg i tanker om, at de formentlig også nemt kan fryses med smørcreme og hele baduljen. Jeg vil dog anbefale, at man i så fald venter med at dyppe dem i chokolade, for chokolade kan nemt blive grimt og gråt at se på, efter en tur i fryseren, men ellers er der ingen problemer. En nem og lækker lille kage, som er oplagt at servere til en hyggelig adventskaffe, hvor lysene i kransen tændes, imens mørket falder på.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Honningkage muffins

Bagetid25 min
Samlet tid50 min
Antal: 8 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 75 gr honning
 • 50 gr brun farin
 • 25 gr smør
 • revet skal og saft af 1 usprøjtet klementin (eller revet skal og saft af ½ appelsin)
 • 1 æg
 • dl creme fraiche
 • 1 nip salt
 • ½ tsk natron
 • ½ tsk stødt nellike
 • ½ tsk stødt ingefær
 • 1 tsk stødt kanel
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 180 gr hvedemel
 • 2 spsk finthakket, kandiseret appelsinskal (fx fra Dr. Oetker)

Smørcreme

 • 75 gr blødt smør
 • 75 gr flormelis
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 1 dl appelsinmarmelade
 • 75 gr mørk chokolade til overtræk

Fremgangsmåde

 • Honning, brun farin, smør, klementinskal og saft kommes i en lille gryde og smeltes sammen. Lad herefter blandingen blive helt kold.
 • Æg og creme fraiche piskes sammen.
 • Krydderier og hvedemel sigtes sammen og røres i dejen sammen med honningblandingen. Til sidst vendes finthakket, kandiseret appelsinskal i dejen.
 • Fordel dejen i 8 muffinsforme og placer evt. formene i en muffinplade af metal. Bag kagerne ved 175 °C (alm ovnfunktion) i ca 25 minutter, til de er gennembagte. Tjek evt med en tandstikker.
 • Afkøl kagerne på bageristen og fjern muffinformene, når kagerne er afkølede.
 • Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovnen og dyp toppen af hver muffin i chokolade. Drys evt. lidt krymmel eller lign. pynt i den våde chokolade.
 • Pisk blødt smør, formelis og vaniljesukker grundigt sammen til en luftig smørcreme. Kom evt. smørcremen i en fryse- eller sprøjtepose med en lille stjernetylle.
 • Når chokoladen er stivnet, halveres muffinsene og chokoladetoppene lægges til side.
 • Læg en skefuld appelsinmarmelade på hver "undermuffin" og sprøjt en krans af smørcreme. Slut med en lille "dut" smørcreme i midten og læg chokoladetoppene over som låg.
 • Opbevar kagerne på køl. De kan holde sig i 3-5 dage eller længere, hvis de pakkes godt ind, men så begynder de at blive lidt tørre. Tag evt. kagerne ud af køleskabet ca 30 minutter før servering, så smørcremen kan nå at temperere og ikke er kold og hård.

Noter

Bryder man sig ikke om appelsinmarmelade, så kan man i stedet bruge æblemos i kagerne eller man kan helt udelade marmelade og nøjes med smørcreme. Man man også komme et par afdryppede amarenakirsebær i hver muffin sammen med smørcremen. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)