Jeg laver jævnligt knuste kartofler, som altid er et hit her i huset. Sprøde ovnstegte kartofler med lækre toppings kan de fleste vist lide og så er der jo den store fordel, at man kan toppe de knuste kartofler med alt imellem himmel og jord. Jeg har således lavet forskellige, skønne varianter, blandt andet knuste kartofler med rosmarin og en udgave med bearnaisesmag, men forleden blev det til en ny variant, nemlig knuste kartofler med pesto og ost.

>> Se også min opskrift på knuste kartofler med parmesan og timian lige her. 

De knuste kartofler blev lavet på rekordtid, for jeg havde et bæger med en superlækker, færdiglavet, grøn basilikumpesto stående i køleskabet, som var oplagt at bruge. Desuden havde jeg et stykke cheddar, så da kartoflerne var kogte og knuste på bagepladen, og havde fået et generøst lag pesto, var det bare lige at tage osten i den ene hånd og rivejernet i den anden og rive en passende mængde ud over kartoflerne.

Den grønne pesto kunne selvfølgelig sagtens have været hjemmelavet. Det er jo ikke just sæson for frisk basilikum på denne her tid af året, men har man masser af basilikum i drivhuset om sommeren, så kan man sagtens lave store mængder pesto og fryse det ned. Basilikumpesto kan desuden erstattes med andre former for pesto, fx persillepesto eller en rød pesto med soltørrede tomater eller chili, men det er bedst at bruge en pesto, som “smager af lidt”. Personligt mener jeg, at en pesto med fx grønkål eller rucola “forsvinder” lidt, når den blandes med kartofler og revet ost og bages i ovnen, men det er jo en smagssag.

Man kan for øvrigt dryppe lidt ekstra pesto på kartoflerne, når de er færdigbagte. Det fremhæver naturligvis smagen, men ser faktisk også noget så fint ud, fordi lidt af pestoens grønne farve bliver mørk og “forsvinder” i ovnen. Man kan også vælge helt at vente med at komme pesto på kartoflerne, indtil de er bagte, men jeg synes nu, at kartoflerne får en rigtig lækker smag, når pestoen får lov til at bage med.

De knuste kartofler er skønne som tilbehør til alt lige fra stegt kylling til røde bøffer eller oksesteg og en god gryderet. Fx en pramdragergryde eller en paprikagryde med kylling og bacon, hvor de lækre og sprødstegte kartofler fungerer som et perfekt modspild, så det hele ikke bliver alt for blødt i blødt. Kartoflerne er desuden oplagte til gæstemiddage, fordi de er lynhurtige at lave – de skal jo ikke skrælles – og desuden kan forberedes i god tid i forvejen. Når kartoflerne først er kogte, kan de sagtens opbevares på køl i flere dage. Så er det blot at knuse kartoflerne med bagsiden af en ske eller et kartoffelmosjern og fordele pesto og revet ost, inden kartoflerne kan sættes i ovnen og serveres. Nemt og bekvemt.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Knuste kartofler med pesto og ost

Bagetid25 min
Samlet tid45 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

  • 12 mellemstore kartofler
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 dl basilikumpesto
  • 50 gr revet ost, fx cheddar
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skrub kartoflerne, men lad skrællen blive på. Kog herefter kartoflerne møre under låg i letsaltet vand.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Knus kartoflerne med bagsiden af en ske, et kartoffelmosjern eller lignende. Der sker ikke noget ved, at kartoflerne falder lidt fra hinanden.
  • Pensl kartoflerne med olie og drys med salt. Fordel herefter pesto og ost på kartoflerne.
  • Bag kartoflerne ved 200 C° (varmluft) i ca 20-25 minutter, indtil osten er smeltet og kartoflerne har lækre, gyldentbrune kanter.
  • Dryp evt. med lidt ekstra pesto og server kartoflerne.

Noter

Man kan sagtens bruge andre former for pesto, fx en rød tomat- eller chilipesto til de knuste kartofler. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)