Krydderboller – opskrift på hjemmebagte krydderboller.

14 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Er jeg mon den eneste, der synes, at krydderboller er hyggelige? De kridhvide og let søde boller med en skøn smag af kardemomme er måske i virkeligheden blot en undskyldning for, at spise varme hveder hele året. Men sådan en ristet krydderbolle med smør til en god kop te eller varm kakao er da bare noget så lækkert. Og faktisk behøver bollerne jo ikke engang at blive ristede, for når de er helt nybagte, smager de som de skønneste fødselsdagsboller.

Se også – Yoghurtboller I Chokoladebrud I Rosinboller 

Opskrift på krydderboller.

Min opskrift på krydderboller udspringer faktisk af en helt anden form for bagværk. Nemlig denne her fynske brunsviger, som jeg bagte i anledning af “brunsvigerens dag” i efteråret. Der blev dog en lille smule dej til overs. Og i stedet for at smide den ud, formede jeg den til en bolle, som jeg bagte sammen med kagen og efterfølgende spiste til min te. Og den bolle smagte altså så godt, at jeg på stedet besluttede mig for, at jeg var nødt til at bruge den til en portion hjemmebagte krydderboller på et senere tidspunkt.

Det senere tidspunkt blev så i går, hvor det blæste og var rigtig koldt og gråt udenfor. En oplagt dag til at bage. Og bollerne blev altså superlækre. Helt lette og luftige, som man kender det fra de klassiske krydderboller fra bageren eller supermarkedet.

Jeg spiste en lun bolle direkte fra ovnen til min te i går. Og her til eftermiddag har jeg så ristet en bolle og den er mindst lige så god. Sprød og gylden og med koldt smør på toppen. En perfekt haps.

Tip! Se mine bedste tips til opbevaring af krydderboller under opskriften. 

5 fra 9 stemmer

Krydderboller

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 20 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 3 dl mælk (lillefingervarm)
 • 1 pk gær
 • tsk groft salt
 • 50 gr sukker
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • 50 gr blødt smør
 • 550 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
 • Tilsæt salt, sukker, kardemomme, mel og smør og ælt til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 10-12 boller. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter. De skal ikke pensles.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem lune eller kolde. De kan evt. ristes og serveres med smør.
 • Bollerne holder sig friske i 2-3 dage, hvis de kommes i en frysepose eller lignende. De kan også fryses.

Opbevaring af krydderbollerne.

Bollerne holder sig bløde og saftige i et par dage, hvis de pakkes godt ind i en lufttæt frysepose eller lignende. De er jo oprindeligt beregnet til at riste, så det gør ikke så meget, hvis ikke de smager som nybagte på 3. dagen. Det skal de nok komme til igen, efter en tur på den varme brødrister.

Alternativt kan krydderbollerne sagtens fryses. Lav derfor gerne en dobbelt portion og pak dem i mindre poser og kom dem i fryseren. Så er der nem og lækker brød til morgenmaden i weekenderne eller en lille hyggestund.

14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Nikki
3 år siden

i don’t live in Denmark anymore, would you please tell me the weight of the yeast, and what kind you refer to?

Mia
3 år siden

kunne man evt putte mindre gær i og så hæve netten over?

Birte Andersen
2 år siden

Kan det passe der ikke skal æg i

Jytte Skov
2 år siden

Vi har diabetes, og så vil jeg spørge om du ikke har en opskrift på hvor meget hvedemel jeg kan skifte ud til lidt grovere mel, for jeg ved du har rigtig mange gode opskrifter.

Kevin PL
2 år siden

Tak for deling af overskriften. Overskriften er overordnet set ok. Når det er sagt så må det være en frygtelig fejl at der skal 2 tsk groft salt i. Det er 18 g salt pr 550 g mel. Dvs næsten 33 g salt/1000 g mel. Kan du ikke lige rette det? Din opskrift dukker som nummer 1 på Google.

Kevin PL
2 år siden

Jeg prøvede at veje 1 tsk groft salt (med top) og vægten endte på 8,8 g. Jeg kunne ikke finde den grove salt da jeg skulle bage krydderbollerne så jeg endte med fint salt og der kom i alt 12,6 g salt. Jeg fandt senere et tsk mål og der endte vægten for 1 tsk på 4,6 g. Desværre blev bollerne så salte at jeg blev nødt til at smide dem alle sammen væk. De var uspiselige. Jeg har dog ikke mistet modet. Kunne være dejligt hvis du kunne skrive antal g for salten så der ikke er andre der laver samme fejl som mig. Jeg er meget overasket over salt tricket fra din bagermester. Det er op mod 1 g salt pr bolle. Spiser et barn på 1-2 år en af krydderbollerne så har barnet nået 50% af salt indholdet for 1 dag.

Morten
1 måned siden
Svar  Kevin PL

Mht. salt, så er alt brød på Ca. 2% salt. Inklusiv denne opskrift. Og ja, en tsk er 4-6 g, groft salt, strøget mål. Og den korrekte mængde er 11g i denne… Til gengæld er jeg lidt forundret over de 10% sukker. Så er det vel en kage? 😛 Det må jeg lige afprøve.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)