Er jeg mon den eneste, der synes, at krydderboller er hyggelige? De kridhvide og let søde boller med en skøn smag af kardemomme er måske i virkeligheden blot en undskyldning for, at spise varme hveder hele året, men sådan en ristet krydderbolle med smør til en god kop te eller varm kakao er da bare noget så lækkert. Og faktisk behøver bollerne jo ikke engang at blive ristede, for når de er helt nybagte, smager de som de skønneste fødselsdagsboller.

Mine krydderboller udspringer faktisk af en helt anden form for bagværk, nemlig denne her fynske brunsviger. I anledning af “brunsvigerens dag” i efteråret – jep, det er en ting – bagte jeg selvfølgelig en lækker brunsviger. Der blev dog en lille smule dej tilovers fra bunden og i stedet for at smide det ud, formede jeg en bolle, som jeg bagte sammen med kagen og efterfølgende spiste til min te. Og den bolle smagte altså så godt, at jeg på stedet besluttede mig for, at jeg var nødt til at bruge dejen til en portion hjemmebagte krydderboller på et senere tidspunkt.

Det senere tidspunkt blev så i går, hvor det blæste og var rigtig koldt og gråt udenfor. En oplagt dag til at bage og ikke mindst servere nybagte boller med kakao og flødeskum. Og selvom sneen ikke ligefrem dalede ned udenfor vinduerne og jeg havde te og ikke kakao i koppen, så blev bollerne altså superlækre. Jeg spiste en lun bolle direkte fra ovnen til min te i går og her til eftermiddag har jeg så ristet en bolle fra i går og den er mindst lige så god. Sprød og gylden og med koldt smør på toppen – match made in heaven.

Bollerne holder sig bløde og saftige i et par dage, hvis de pakkes godt ind i en lufttæt frysepose eller lignende. De er jo oprindeligt beregnet til at riste, så det gør ikke så meget, hvis ikke de smager som nybagte på 3. dagen. Det skal de nok komme til igen, efter en tur på den varme brødrister. Alternativt kan krydderbollerne sagtens fryses, så lav evt. dobbelt portion og pak dem så i mindre poser og kom dem i fryseren. Så er der nem og lækker brød til morgenmaden i juledagene eller måske til en hyggelig adventsbrunch.

 

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 4 stemmer

Krydderboller

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 20 min
Antal: 12 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 3 dl mælk (lillefingervarm)
 • 1 pk gær
 • 2 tsk groft salt
 • 50 gr sukker
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • 50 gr blødt smør
 • 550 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
 • Tilsæt salt, sukker, kardemomme, mel og smør og ælt til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 12 boller. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter. De skal ikke pensles.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem lune eller kolde. De kan evt. ristes og serveres med smør.
 • Bollerne holder sig friske i 2-3 dage, hvis de kommes i en frysepose eller lignende. De kan også kommes i fryseren.

Noter

Jeg pensler ikke mine krydderboller, da jeg godt kan lide det "matte" udseende, som bollerne får. Præcis ligesom de krydderboller, man køber hos bageren. Men man bestemmer selvfølgelig selv, om man vil pensle bollerne og der kan bruges både æg, mælk og vand. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)