Ingen juleaften uden andesteg. En lækker, langtidsstegt and med sprødt skind og mørt og saftigt kød, serveret med brunede og hvide kartofler, rødkål, franske kartofler og brun sauce. Og så lige verdens bedste rødkålssalat med appelsiner, vindruer, valnødder og rosiner. Så bliver det ikke meget bedre. Denne her and er langtidsstegt i 6 timer ved 120 C° og selvom det måske lyder af lang tid, så lover jeg, at man får det lækreste og møreste kød ved langtidsstegning. Og skindet skal nok nå at blive dejligt sprødt ved de lave temperaturer, men  kniber det alligevel med at få skindet helt sprødt, så får anden lige 3-5 minutters grill i ovnen og så skal den nok være der.

>> Se også min opskrift på nemme, brunede kartofler lavet i ovnen lige her.

Jeg fylder anden med æbler, svesker og timian, hvilket giver en dejlig smag til kødet. Til gengæld spiser vi sjældent fyldet, men det kan man altså sagtens, så husk lige at fjerne kernehusene fra æblerne. Man bestemmer selv, om der skal timian i anden, men jeg synes, at det smager dejligt og har i øvrigt masser af timian stående i en krukke på terrassen, så det kan næsten ikke betale sig, ikke at bruge det.

Fonden til den gode, brune andesauce koger jeg på indmaden, som ligger i en lille pose i andens mave. Jeg anbefaler, at man koger fonden dagen før, så den kan nå at trække masser af smag. Det drejer sig som regel om andens hals, kråse, hjerte og lever, men jeg tager gerne leveren fra, da den kan give en liiiidt speciel smag til saucen. Resten bliver brunet i lidt smør i en gryde sammen med 1-2 løg i grove tern, 1 gulerod, porretop, persille eller hvad jeg nu har samt lidt laurbærblade, timiankviste og peberkorn. Kort sagt, alt hvad man nu har liggende af suppegrønsager og urter. Når det hele er brunet godt af, hælder jeg vand på til det lige netop dækker (evt suppleret af lidt rødvin eller portion) og lader fonden stå og simre i 1 times tid men gerne længere. Til sidst sies fonden fri for indmad, urter og urenheder og så er den lige klar til at lave sauce på. Gerne suppleret med lidt af den fond, som samler sig i bunden af bradepanden, når anden steges.

>> Se evt. min opskrift på andefond og brun andesauce lige her. 

Selve anden lægger jeg på en rist i et ildfast fad, men har man ikke et fad med tilhørende rist, så kan man også sagtens bruge den store bradepande fra ovnen + ovnristen. Dette kan især anbefales, hvis man skal stege mere end en and og det kan jo indimellem være tilfældet til jul.

Ligesom det kan være en god idé at koge fonden til andesaucen dagen i forvejen, så kan man faktisk også sagtens stege sin and, dagen før den skal spises. Især til jul, hvor der godt kan være lidt pres på og hvor ovnen måske i forvejen bugner af flæskesteg og julemedister, kan det være en fordel, hvis anden er stegt på forhånd. En anden fordel er, at det er meget nemmere at partere anden i flotte stykker, når den er afkølet og man ikke brænder sig, hvilket giver væsentligt mindre spild.

>> Se også min opskrift på saftig, langtidsstegt flæskesteg med de sprødeste flæskesvær lige her.

Når anden er parteret, lægges stykkerne i et ildfast fad og kan så stå på køl indtil ca 30 minutter før spisetid. Pensl andeskindet med lidt andefedt, dæk fadet til med stanniol og sæt det så i ovnen ved 100 C° i ca 20-25 minutter, indtil kødet er varmt. Herefter fjernes stanniolet og ovnen skrues op på 200 C° (grillfunktion) og så grilles kødet i et par minutter, indtil skindet igen er lige så sprødt, som da anden var nystegt. Nemt og bekvemt.

 

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Andesteg (langtidsstegt)

Stegetid6 t
Samlet tid6 t 20 min
Antal: 6 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 1 and á ca 3000 gr
 • 3 æbler
 • 1 håndfuld svesker (kan udelades)
 • timiankviste
 • ½-1 liter kogende vand
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Fjern posen med indmad fra andens mave. Indmaden kan koges til andefond, som kan bruges til saucen.
 • Gå anden efter for rester af blod og indvolde og dup den tør med lidt køkkenrulle.
 • Skær æblerne i både, fjern kernehuset og kom æbler, svesker og timian ind i anden. Luk til med et par kødnåle eller tandstikkere.
 • Krydr anden med salt og peber og læg den med brystet nedad på en rist i et ildfast fad. Den store bradepande fra ovnen + ovnristen kan også bruges, hvis ikke man har et passende ildfast fad med tilhørende rist.
 • Varm ovnen op og steg anden ved 120 C° (alm. ovnfunktion) i 2 timer.
 • Tag anden ud og vend den om, så den nu ligger med brystet opad. Fyld kogende vand i bradepanden, sæt anden tilbage i ovnen og steg den i yderligere 3-4 timer ved 120 °C (alm. ovnfunktion).
 • Anden er færdig, når centrumtemperaturen i bryst eller lår når 75 C° eller der pipler klar kødsaft ud, hvis man stikker i bryst eller lår med en lille kniv.
 • Vil man gerne have ekstra sprødt skind, så skru temperaturen op til 200 C° og start ovnens grillfunktion. Grill anden i 3-5 minutter, til skindet er sprødt, men hold øje for pludselig går det hurtigt.
 • Tag anden ud af ovnen og lad den hvile utildækket i 20-30 minutter. Den bliver ikke kold, men det er nemmere at partere anden i pæne stykker, når den ikke er brændende varm. Imens kan saucen laves af fonden fra bunden af bradepanden.
 • Server andestegen med brune og hvide kartofler, brun sauce og rødkål.
 • Steger man anden i forvejen, fx dagen før, så læg andestykkerne i et ildfast fad. Ca 30 minutter inden spisetid pensles andestykkerne med lidt andefedt. Fadet dækkes med stanniol og sættes i ovnen ved 100 C° i 20-25 minutter, til anden er varm. Herefter fjernes stanniolet, temperaturen hæves til 200 C° og anden får et par minutters grill, til skindet er helt sprødt.

Noter

Bruger man en frossen and så husk, at den er ca 2 døgn om at tø op i køleskabet. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)