Julestemningen har for alvor indfundet sig herhjemme, hvor jeg både har bagt julesmåkager, lavet brændte mandler og holdt den hyggeligste klippe-klistre dag med hele familien og rigeligt med æbleskiver og hjemmelavet gløgg. Der jules med andre ord på alle tangenter, også på ugens madplan, hvor der er stegte sild i eddikelage og and på menuen, men selvfølgelig også andre livretter, for vi skulle jo nødigt blive trætte af al den gode julemad, inden vi når juledagene.

Ugens godbid er en vaskeægte konfektklassiker, nemlig en marcipanroulade med fyld af blød nougat og har man ikke planer om at lave uanede mængder af julekonfekt, så kan jeg virkelig anbefale sådan en basse. Den er nem at lave og vækker glæde hos de fleste og så er det altså noget så hyggeligt, at man lige kan skære sig en enkelt skive eller to til en god kop kaffe eller te. Perfekt til en stille stund midt i juletravlheden.

Husk at det også er muligt at modtage ugens madplan inkl. komplet indkøbsliste via mail hver lørdag morgen. Det er blot at udfylde nedenstående formular med fornavn og mailadresse og jeg deler naturligvis ikke oplysninger med 3. part.

Madplan til uge 50.

Mandag – Ugen starter både nemt og lækkert med en one pot cheeseburger pasta. En form for pasta med kødsauce, som er dejlig nem, fordi alt blot skal samles i én gryde. Pastaen smager en lille smule som en cheeseburger, men jeg tror nu lige så meget, at den har fået sit navn, fordi ingredienserne er de samme som i en god burger, og så er burgerbollen udskiftet med pasta.

Tirsdag – Til julen hører sig stegte sild i eddike, i hvert fald efter min opfattelse, og jeg laver selv mine sild, for det er altså ret nemt. Denne her opskrift indeholder både appelsin og stjerneanis og er en smule “julet” i smagen, men bliver det for meget, så udelad begge dele og nøjes med at lægge sildene i den klassiske eddikelage. Jeg serverer de stegte sild på nybagt rugbrød med masser af rå løg og en julebryg ved siden af.

Onsdag – Det har været noget så koldt på det seneste, omend jeg nok lidt har opgivet håbet om en hvid jul. Under alle omstændigheder er det jo altid rart med en skål suppe at varme sig på og i denne uge bliver det en kendt og elsket klassiker, nemlig kartoffel-porre suppe. Suppen kan serveres med topping af finthakket porretop, friskhakket persille og sprødstegt bacon, hvis man synes, og lidt godt brød er jo altid dejligt.

Torsdag – Gode gryderetter er et must på denne her tid af året, hvor vi trænger til masser af comfort food og hygge. Torsdag aften skal vi have en lækker paprikagryde med kylling og bacon, som er en variation over den klassiske paprikagryde med mørbrad eller slet og ret mørbradgryden. Jeg serverer kogte ris til paprikagryden og formentlig også nogle bagte rodfrugter eller dampet grønt. Man kan dog også vælge at komme en masse lækre grønsager i selve gryderetten.

FredagHjemmelavede falafler er altid et hit her i huset og disse her er oven i købet dejligt nemme at lave, fordi de steges på panden ligesom frikadeller. Man slipper derfor for at stå med en grydefuld kogende olie. Jeg serverer som regel falaflerne med pitabrød eller lune fladbrød og masser af strimlet salat, tomater og agurk, creme fraiche dressing, chili og hvidløg. Hjemmelavet fastfood, når det er bedst.

Lørdag – Der skal et vaskeægte 80’er hit på menuen i weekenden, nemlig indbagt mørbrad med butterdej og selvom den indbagte mørbrad muligvis er “so last year”, så smager den altså stadig ret godt. Jeg serverer en blandet salat og en eller anden form for creme fraiche dressing til bassen, men man kan også gå hele vejen og lave ristede kartofler og bearnaise eller whiskysauce.

Søndag – Det er som bekendt snart jul og alle steder sælges både hele ænder, andelår og andebryst. Jeg har fået fat i et par gode, kødfulde stykker brystkød, så søndagsmenuen kommer til at stå på andebryst i stegeso. En nem og lækker måde at servere saftigt andebryst med lækkert tilbehør og brun andesauce på og helt oplagt, hvis man kun er 1-2 personer, men stadig gerne vil have and på menuen.

Ugens lækkeri – Ingen jul uden hjemmelavet julekonfekt. Jeg laver en masse små, delikate stykker, men der skal også være plads til en rigtig juleklassiker, nemlig en marcipanroulade med blød nougat, som skal overtrækkes med god chokolade og pyntes fint. Rouladen er også oplagt som værtindegave til decembers mange arrangementer og ser noget så fin ud, hvis den pakkes ind i cellofan og får en sløjfe på.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)