Med ganske få dage tilbage inden nytårsaften har jeg fået styr på desserten. Traditionen tro er det nemlig min opgave. Vi fejrer som regel “sammenskudsnytår” med familie og venner, så jeg slipper til gengæld for at tænke på forret og hovedret og det er jo også lidt luksus. I år har jeg bestemt, at vi skal have knasende sprøde nøddekurve fyldt med is. Derfor har jeg i dag været i køkkenet og bagt en ordentlig portion hjemmelavede nøddekurve. Og så er jeg så godt som klar. 

Se også – Daim islagkage I Toblerone islagkage I Hjemmelavet kransekage til nytår

Nøddekurve – nem og lækker dessert. 

Nøddekurve kan holde sig i flere dage, hvis bare de er pakket godt ind og opbevares nogenlunde lufttæt. Jeg har derfor placeret mine kurve i et par kagedåser. Der skal de stå lige indtil nytårsaften, hvor de skal fyldes med lækker, hjemmelavet is, friskskåret frugt og bær og måske lidt chokolade- eller karamelsauce, og jeg glæder mig allerede. Der er altså ikke noget så lækkert, som en sprød nøddekurv. Og hvis det så er af den hjemmelavede slags, så er det da bare endnu bedre. Det er oven i købet nemt at lave sine egne nøddekurve og det kræver kun ganske få ingredienser. 

Se evt. alle mine bedste tips og tricks til at lave nøddekurve under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.8 fra 5 stemmer

Nøddekurve

Bagetid15 min
Samlet tid30 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 100 gr hasselnøddeflager (eller hakkede hasselnødder)
 • 100 gr blødt smør
 • 80 gr sukker
 • 80 gr glukosesirup (findes i større supermarkeder)
 • 50 gr hvedemel

Fremgangsmåde

 • Kom hasselnødder, smør, sukker, glukosesirup og hvedemel i en skål og rør det sammen.
 • Drys lidt mel på et bord, vend dejen ud og form den til en pølse på ca 24 cm. Stil pølsen koldt i minimum 30 minutter.
 • Skær pølsen i 12 skiver á ca 2 cm's tykkelse.
 • Læg 4 skiver på en bageplade beklædt med bagepapir og sørg for god afstand. Kagerne flyder ud og bliver papirstynde.
 • Bag kagerne ved 175 °C (varmluft) i 10-15 minutter, indtil de er helt flade og ensartede gyldentbrune.
 • Sæt 4 vandglas eller små skåle klar med bunden opad.
 • Tag kagerne ud og lad dem hvile på bagepladen i ca 1 minut. Er kagerne blevet meget ujævne i kanten, så kan man skubbe let til kanterne med en lille kniv eller lignende, imens karamellen er brændende varm og formbar.
 • Træk de varme kager af bagepapiret én ad gangen og placer en kage over hvert glas, så kanterne falder ned og former sig som en lille skål rundt om glasset. Hjælp evt. lidt til med hænderne.
 • Lav én kage ad gangen og lad de andre blive på bagepladen, så de holder sig varme og bløde/bøjelige.
 • Lad nøddekurvene stivne og løft dem herefter af glassene.
 • Fortsæt med at bage og forme nøddekurve, indtil al dejen er brugt.
 • Opbevar nøddekurvene i en lufttæt dåse eller pose. De kan sagtens holde sig i 3-5 dage.
 • Server nøddekurvene med is og frugt, hindbærskum eller chokolademousse.

 

Ofte stillede spørgsmål.

Kan man lave nøddekurve i forvejen?

Ja!
Man kan sagtens lave nøddekurve 2-4 dage i forvejen, hvis bare man sørger for, at de er pakket godt ind i en lufttæt beholder, fx en kagedåse eller lign. Det er først, hvis kurvene får lov til at stå, og optage fugt fra luften, at de bliver bløde og klistrede.

Hvor kan man købe glukosesirup?

I supermarkedet!
Glukosesirup er ikke længere et specialprodukt, som er forbeholdt bagere og konditorer. I dag kan man købe glukosesirup i langt de fleste, større supermarkeder (bl.a laver Dansukker en variant). Den står i flasker sammen med de øvrige former for sirup.

Kan glukosesirup erstattes af alm. mørk/lys sirup?

Ja!
Glukosesirup er en blanding af forskellige sukkerarter, og den kan godt erstattes af almindelig sirup. Dog har glukosesirup nogle væsentlige fordele, som er værd at tage med. Glukosesirup krystalliserer ikke og bliver grynet, når man opvarmer den og laver karamel. Siruppen giver desuden de øvrige ingredienser en elastisk konsistens, så dejen ikke alt for nemt går i stykker, når de skrøbelige kurve skal formes. Til gengæld bliver de afkølede nøddekurve knasende sprøde.

Tips og tricks.

Selve nøddekurvene formes ved at lægge de store, flade (og meget varme) “nøddekager” over et omvendt glas. Herefter “falder” kanterne ned omkring glasset, så der dannes en “skål” med fine folder. Det lyder jo nemt nok. Men har man alligevel problemer, så findes der forskellige tricks.

Først og fremmest er det vigtigt, at man lige venter ca 1 minut, fra kagerne kommer ud af ovnen, til man forsøger at forme dem. Er de for varme, glider nøddekagerne fra hinanden. Driller nøddemassen alligevel, så prøv at klippe bagepapiret af rundt om kagerne og form så skålen MED bagepapiret over glasset. På den måde holder bagepapiret karamelmassen på plads. Og når kurven er stivnet, kan den nemt løftes af glasset og bagepapiret kan fjernes.

En anden mulighed er at vende glasset om eller bruge en lille skål og så forme nøddekurven ved at lægge den ned i glasset/skålen, i stedet for at lægge den ovenpå og lade kanterne “falde ned”.

Som skrevet ovenfor, så er det nemmere at forme nøddekurve, hvis man bruger glukosesirup. Men er der alligevel nogle kurve, som går i stykker, så skal man ikke fortvivle. Sådan en knækket nøddekurv kan blive til det dejligste kagepynt eller topping til is. Man skal blot hakke stykkerne groft med en kniv.

Kurvene bliver selvfølgelig finere og finere, efterhånden som man får øvet sig og får taget på det. Men det gør jo ikke noget, hvis man kan se, at de er hjemmelavede. Og hvis bare man sørger for, at lave et par kurve mere end man skal bruge, så er der jo ingen skade sket. Heller ikke selvom der går en kurv i stykker undervejs.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)