Det her indlæg skal både omhandle opskriften på en superlækker, ovnbagt græskarsuppe og en lille smule ynk fra mig. Det er nemlig ingen hemmelighed, at jeg har døjet med forkølelse og halsonde siden midten af november. Sådan en rigtig træls efterårsvirus, som bare ikke er til at slippe af med igen. Forkølelsen klarer jeg med en næsespray, så den er jeg egentlig ikke så plaget af og halsen bedøves og desinficeres med halspastiller. Men på det seneste er jeg begyndt at hoste som en sælhund og selvom jeg ikke er sengeliggende, så gør det dælme ondt. Udover diverse medikamenter fra apoteket, sørger jeg for at drikke masser af varm te og hyldebærsaft og så laver jeg virkelig mange, varme supper. Ikke fordi jeg tror, at varme drikke og supper ligefrem kan helbrede mig, men det føles så dejligt at få noget rygende varmt ned i en øm hals.

Jeg er vild med græskarsuppe, som jeg laver med jævne mellemrum i løbet af hele efteråret og vinteren. Især de små buttede hokkaido græskar og butternut græskar er perfekte til suppe. Som regel laver denne her græskarsuppe, som er både nem og lækker, men nogle gange bliver det i stedet til græskarsuppe i en ovnbagt version og den skal I sandelig ikke snydes for opskriften på.

Lad det være sagt med det samme – selvom det ikke er svært at lave ovnbagt græskarsuppe, så kræver det en enkelt arbejdsgang mere, end hvis man bare laver den klassiske græskarsuppe, hvor alle ingredienserne koges i en gryde og blendes til suppe. Græskarstykkerne skal jo lige en tur i ovnen, inden de kommes i gryden sammen med løg, hvidløg og bouillon. Men jeg vil alligevel opfordre til, at man prøver den ovnbagte græskarsuppe, for den smager virkelig dejligt og suppen får ligesom en lidt mere intens smag, når græskarret bages først.

Hvis man synes, kan man sagtens komme både hvidløg og løg på bagepladen sammen med græskarstykkerne og give hele molevitten en tur i ovnen. Jeg sauterer som regel bare løgene i olie i en gryde, inden de får selskab af bagt græskar og bouillon, men det bestemmer man jo selv og begge dele smager dejligt. Til sidst afrunder jeg suppen med lidt fløde og eddike. Fløden kan erstattes af flødeost (naturel eller med smag), mælk eller kokosmælk og i stedet for eddike kan man bruge citronsaft. Men lidt syre skal der til for ligesom at opveje de søde løg og græskarret.

Af samme grund serverer jeg suppen med en klat kølig og let syrlig creme fraiche på toppen og så er det altså superlækkert med lidt knas, når man får suppe. Ellers kan det hele hurtigt blive sådan lidt “blødt i blødt”. Jeg er vild med ristede og saltede nødder eller kerner og i det her tilfælde er græskarkerner jo helt oplagte. Alternativt kan man servere suppen med hjemmelavede rugbrødscroutoner eller knuste rugbrødschips og så går man jo sjældent galt i byen med sprødstegt bacon i tern, lufttørret skinke eller chorizo.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Græskarsuppe (ovnbagt)

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 1 lille hokkaido græskar
 • 1 spsk olie
 • 2 tsk paprika
 • 1 spsk olie
 • 2 fed hvidløg (hakkede)
 • 2 løg (hakkede)
 • 1 peberfrugt (kan udelades)
 • 8 dl hønse- eller grønsagsbouillon (evt. vand + 1 bouillonterning)
 • 1 dl piske- eller madlavningsfløde
 • 1 tsk stødt spidskommen
 • 2 tsk hvidvinseddike (andre slags eddike kan også bruges)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Halver græskaret og skrab kernerne ud. Skær græskarkødet i grove tern - der skal bruges ca 650 gr. Det er ikke nødvendigt at skrælle græskaret først.
 • Kom græskarstykkerne i en frysepose og tilsæt olie, paprika, salt og peber. Ryst posen grundigt, så olie og krydderier fordeles og bred det hele ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
 • Bag græskarstykkerne i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 15-20 minutter, indtil de er møre og bløde.
 • Opvarm olien i en gryde og sauter hvidløg og løg heri, til de bliver klare.
 • Rens peberfrugten for stok og frø og skær den i grove tern. Kom peberfrugtstykkerne i gryden og sauter et par minutter.
 • Kom de bagte græskarstykker i gryden og tilsæt bouillon. Bring gryden i kog og lad den koge igennem i et par minutter.
 • Blend suppen glat med en stavblender og tilsæt fløden.
 • Smag til med spidskommen, eddike, salt og peber og varm suppen igennem.
 • Server suppen rygende varm, evt med en klat creme fraiche og godt brød til.

Noter

Vil man gerne have, at suppen har lidt bid, så kan man tilsætte chili. Enten i form af pulver, eller en frisk, rød chili med eller uden kerner (afhænger lidt af chiliens styrke), som tilsættes sammen med peberfrugten. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)