En gammeldags sirupskage med smørcreme og appelsinmarmelade hører altså bare julen til. Den er nem at lave og holder sig blød og svampet i flere dage. Og så er det noget så hyggeligt, at skære sig et stykke kage og nyde en stille stund med en kop te. Måske især i denne her julemåned hvor der ellers pr. definition er lidt ekstra travlt.

Se også – Honningkage med smørcreme I Honningkagemuffins I Ølkage

Nem opskrift på sirupskage.

En sirups kage er sådan en klassisk og dejlig nem julekage, som jeg bager hvert år i december. Enten i forbindelse med en af de 4 adventssøndage, hvis vi har gæster, eller også “bare fordi”.

Man kan sagtens lave sirupskage uden smørcreme, hvis man ikke er til den slags. Men kommer man smørcreme i sin sirupskage, så anbefaler jeg, at man opbevarer den på køl. Gerne pakket ind i en stor frysepose eller lignende, så den ikke udtørrer. Til gengæld skal man så være OBS på, at kagen får lov til at stå og trække i 30-60 minutter, inden man spiser den. For når den kommer lige fra køleskabet, er smørcremen kold og hård. Appelsinmarmeladen kan desuden erstattes med abrikosmarmelade eller æblekompot. Eller helt udelades. Men det bestemmer man jo selv.

Tip! Se også mine bedste tips til luftig smørcreme og en kage med knivskarp overflade under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.46 fra 11 stemmer

Sirupskage

Bagetid1 t
Samlet tid1 t 40 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 100 gr smør
  • 100 gr sirup
  • 75 gr sukker
  • 50 gr brun farin
  • 1 æg
  • 1 dl kærnemælk (creme fraiche eller lign. kan også bruges)
  • 1 tsk natron
  • 2 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt nellike
  • 250 gr hvedemel

Smørcreme

  • 100 gr blødt smør
  • 100 gr flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 dl appelsinmarmelade (abrikos eller æblemos kan også bruges)

Chokoladeglasur

  • 100 gr flormelis
  • 2 spsk kakaopulver
  • vand
  • evt. sukkerkugler til pynt

Fremgangsmåde

  • Kom smør, sirup, sukker og brun farin i en gryde og smelt det ved svag varme. Lad blandingen afkøle til den er lunken.
  • Slå ægget ud i en skål og tilsæt kærnemælk.
  • Sigt natron, krydderier og hvedemel sammen og kom det i skålen med æg og kærnemælk. Tilsæt smør- og sirupsblandingen og pisk det hele godt sammen med en elmikser.
  • Fordel dejen i en smurt springform (ca 20-22 cm i diameter). Læg evt. et stykke bagepapir i spænd i bunden af springformen.
  • Bag kagen ved 150 ° (alm. ovnvarme) i ca 60 minutter, indtil den er gennembagt. Tjek evt. ved at stikke en tandstikker eller lignende ned i midten af kagen.
  • Afkøl kagen på bageristen og del den i 2 bunde.
  • Fordel appelsinmarmeladen i et jævnt lag på den nederste bund.

Smørcreme

  • Kom smør, flormelis og vaniljesukker i en skål og pisk det grundigt til en hvid og luftig smørcreme. Det tager ca 10 minutter, før cremen er helt luftig og hvid, så jeg kan anbefale at bruge en køkkenmaskine, hvis man har en.
  • Fordel smørcremen i et jævnt lag ovenpå appelsinmarmeladen. Læg den øverste bund over som låg og giv den et let tryk, så smørcremen presses helt ud til kanten. Glat evt. kanten af cremen med en kniv hele vejen rundt.

Chokoladeglasur

  • Kom flormelis og kakao i en skål og rør det sammen med en lille smule vand til en tyk glasur.
  • Hæld glasuren ud på midten af kagen og fordel den helt ud til kanten med en kniv eller palet.
  • Drys evt. små sukkerkugler i den våde glasur og lad kagen stå på køl indtil servering. Tag gerne kagen ud 30-60 minutter før servering, så smørcremen kan nå at temperere og ikke er alt for hård.
  • Sirupskagen kan sagtens holde sig 3-5 dage på køl, hvis den pakkes godt ind. Den kan desuden fryses.

Noter

 

Se også - 

 

Ølkage

 

Honningkage med smørcreme

 

Let og luftig smørcreme.

Sirupskagen er lagt sammen med en god appelsinmarmelade og en lækker og luftig smørcreme. Og for at få den allerbedste smørcreme, må man altså væbne sig med en smule tålmodighed eller bruge en køkkenmaskine. En smørcreme skal nemlig piskes længe (ca 10 minutter), for at blive helt hvid og luftig.

Derfor bruger jeg min køkkenmaskine, når jeg laver den slags. Så kan jeg komme videre med andre ting, imens den gør arbejdet for mig. Det skal dog nævnes, at man sagtens kan lave en luftig smørcreme med en håndmikser. Men som sagt kræver det en smule tålmodighed.

Sirups kage med fin og glat overflade.

For at få en helt fin og plan overflade på kagen, skærer jeg den over i to bunde. Og når sirupskagen så skal samles med creme og appelsinmarmelade, vender jeg den øverste bund om, så oversiden vender nedad. Toppen af kagen kan nemlig godt finde på at hæve op i en lille top under bagningen. Men når man vender kagen, så toppen ligger med “hovedet ned i smørcremen”, så ser man det jo ikke.

Der findes faktisk adskillige tricks til at undgå, at midten af kagen hæver op under bagningen. Blandt andet kan man lave en fordybning i dejen i midten af kagen, inden den sættes i ovnen. Og man kan også bruge et såkaldt “bagebælte”.

Et bagebælte er er et stykke stof, der gøres vådt og vikles rundt om springformen under bagningen. Stoffet virker som isolering, så varmen fordeles bedre og kagen bages (og hæver) jævnt over det hele i stedet for fra kanten og ind imod midten. Det er dog ikke hver gang, det lykkes mig at lave en kage uden top i midten, når jeg bruger bagebælte.

Har man alligevel mod på at prøve at bage med et bagebælte, så kan man snildt bruge et stort kokkeviskestykke. Det bliver dog lidt brunt og misfarvet efter turen i ovnen, så det skal være et viskestykke, som man beslutter sig for at “ofre”. Men så kan det til gengæld anvendes igen og igen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)