Sammen med den indbagte mørbrad og enebærgryden hører tunmousse til blandt de elskede klassikere, som blandt andet Karolines køkken var med til at udbrede igennem 1980’erne. Og selvom der er noget old school over tunmoussen, så holder den altså stadig 100 %. Det synes jeg i hvert fald og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har serveret en tunmousse til forret – især indenfor de senere år – hvor alt er blevet revet væk og fadene nærmest er blevet slikket. Præcis som med tarteletterne og skinkestangen, så har nogle af de gode, gamle livretter det med at vende tilbage igen. Hvis de da nogensinde helt har været væk. Jeg tror det næppe.

>> Se også min opskrift på en lækker skinkestang med butterdej lige her. 

Der findes opskrifter på tunmousse uden husblas, som blot er rørt sammen med lidt creme fraiche og mayonnaise. Det kan godt være, at det er nemmere og at man på den måde undgår at kaste sig ud i brugen af husblas, men efter min mening er der ikke tale om tunmousse men tunsalat, hvilket selvfølgelig også kan være godt. Så findes der opskriften på tunmousse fra Karolines køkken, som laves med smør. Den smager glimrende, men jeg har det altså lidt svært med tanken om at sidde og spise tun rørt sammen med en pakke smør. Jeg foretrækker helt klart nedenstående opskrift på tunmousse, som er lækker og luftig – præcis som en tunmousse skal være. Og selvom den er lavet med husblas, så er det på ingen måde svært, hvis bare man følger opskriften. I hvert fald lige når det drejer sig om det punkt, hvor husblas og tun blandes sammen.

Det “farlige” ved at arbejde med husblas er, at husblassen kan klumpe. Det kan fx ske, når den varme, smeltede husblas møder en kold creme, saft eller i det her tilfælde tunblanding. Den varme husblas får “et chok” i mødet med det kolde og stivner, hvilket jo i bund og grund giver god mening. Desværre har jeg oplevet mange forskellige opskrifter, ikke kun på tunmousse men helt generelt, hvor der bare står noget a la – pisk den smeltede husblas i cremen/moussen/fløden. Og det kan godt lade sig gøre, men det kan altså også meget nemt gå galt. Jeg sørger derfor altid for at temperere min husblas, inden jeg vender den sammen med “det kolde”.

Man er nødt til at varme husblas op for at få den til at smelte og det er nemmest, hvis man har noget flydende at opvarme husblassen sammen med. I det her tilfælde bruger jeg citronsaften, som alligevel skal i tunmoussen. Husblas og citronsaft får en tur i mikrobølgeovnen – det er langt det hurtigste og nemmeste, men selvfølgelig kan man også smelte det over vandbad. Herefter tilsætter jeg tuncreme til den varme husblas én spsk ad gangen, så husblassen ikke får et kuldechok, men afkøles stille og roligt. Jeg sørger desuden for at røre godt imellem hver skefuld.

Når husblasblandingen har fået tilsat tilstrækkeligt meget tuncremen, er den afkølet så meget, at man uden problemer kan vende den i den resterende tuncreme og det er sådan set det. Det samme trick bruger jeg, når jeg laver fromager og mousser til kager og jeg har endnu aldrig oplevet, at finde klumper af husblas i maden. Det tager ikke meget mere end 1 minut at vende tingene sammen på ovenstående måde og jeg lover, at det er det hele værd, når tingene lykkes hver gang.

Jeg pynter min tunmousse med rejer og røget laks i skiver. Desuden får den lidt små tomater, citronskiver og masser af frisk dild. Jeg synes, at det giver et flot og lettere “overdådigt” udtryk til retten, hvilket jeg godt kan lide. Mindre kan selvfølgelig gøre det og man kan sagtens nøjes med friskhakket dild, men skal tunmoussen spises til forret, fx nytårsaften, kan man jo godt gøre lidt særligt ud af det.

Man kan også lægge hårdkogte æg i kvarte sammen med tomatbåde rundt i kanten, hvilket især er oplagt, hvis moussen skal bruges til frokost. Måske til en julefrokost her i løbet af december, men tunmousse er jo også oplagt som en del af en god påskefrokost. Endelig kan man røre en god creme fraiche dressing med dild eller måske en thousand island inspireret dressing sammen og servere til moussen. Jeg laver ikke selv dressing, når jeg serverer tunmousse, men jeg har ofte fået det andre steder.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Tunmousse

Samlet tid20 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 2 ds tun i vand eller olie (vægt, ca 140 gr pr ds)
 • 1 spsk mayonnaise
 • 1 dl creme fraiche
 • 2 blade husblas
 • saft af ½ citron
 • 0,75 dl piskefløde
 • 100 gr rejer
 • 100 gr røget laks i skiver
 • salt og peber
 • desuden - frisk dild, citron og små tomter til pynt

Fremgangsmåde

 • Dræn tunen for vand eller olie og kom den i en skål.
 • Findel tunen med en gaffel og rør den sammen med mayonnaise, creme fraiche, salt og peber.
 • Udblød husblas i koldt vand i ca 5 minutter.
 • Knug vandet af husblassen og kom den i en lille skål sammen med citronsaft. Lun citronsaft og husblas i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Har man ikke en mikrobølgeovn, kan man også lune skålen over vandbad.
 • Rør en spsk tuncreme ud i den lune husblas. Gentag med 3-4 spsk tuncreme (én skefuld ad gangen), indtil citron- og husblasblandingen ikke er varm længere. Vend så blandingen i den resterende tuncreme og rør godt rundt.
 • Pisk fløden til blødt skum og vend den i tuncremen. Smag evt. til med ekstra citronsaft, salt og peber og vend tunmoussen i en lille form (rund eller firkantet) foret med husholdningsfilm.
 • Sæt moussen på køl i 2-3 timer, indtil den har sat sig.
 • Vend den stivnede tunmousse ud på et fad med toppen først og fjern så husholdningsfilmen fra bunden. Pynt moussen med røget laks i skiver, rejer, små tomter i kvarte, citronstykker og frisk dild.
 • Server moussen med brød og evt. en creme fraiche dressing, hvis man synes.

Noter

Jeg bruger ikke selv løg i min tunmousse, men man kan godt rive et ½-1 løg helt fint og komme det i tuncremen, inden den vendes med husblas og flødeskum. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)