Sammen med den indbagte mørbrad og enebærgryden hører tunmousse til blandt de elskede klassikere, som Karolines køkken var med til at udbrede igennem 1980’erne. Og selvom der er noget old school over en mousse med tun, så holder den altså stadig 100 %. Det synes jeg i hvert fald. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har serveret en mousse med tun til forret, hvor alt er blevet revet væk og fadene nærmest er blevet slikket.

Se også – Nemme koldhævede flutes I Vandbakkelse med tunsalat I Spinatroulade med laks

Tunmousse til hverdag og fest.

Jeg pynter min tunmousse med rejer og røget laks i skiver. Desuden får den lidt små tomater, citronskiver og masser af frisk dild. Jeg synes, at det giver et flot og lettere “overdådigt” udtryk til tunmoussen, hvilket jeg godt kan lide. Mindre kan selvfølgelig gøre det og man kan sagtens nøjes med at pynte sin mousse med lidt friskhakket dild. Men skal tunmoussen spises til forret, fx nytårsaften, kan man jo godt gøre lidt særligt ud af det.

Man kan også lægge hårdkogte æg i kvarte sammen med tomatbåde rundt i kanten. Det er især oplagt, hvis moussen skal bruges til frokost. Måske til en julefrokost her i løbet af december, men tunmousse er jo også oplagt som en del af en god påskefrokost. Endelig kan man lave en god creme fraiche dressing med dild eller måske en thousand island inspireret dressing til moussen. Jeg laver ikke selv dressing, når jeg serverer tunmousse, men jeg har ofte fået det andre steder.

Tunmousse
Print opskrift Pin opskrift
4.52 fra 33 stemmer

Tunmousse

Hviletid3 t
Samlet tid3 t 20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 ds tun i vand eller olie (vægt, ca 140 gr pr ds)
 • 1 spsk mayonnaise
 • 1 dl creme fraiche
 • 2 blade husblas
 • 0,75 dl piskefløde
 • saft af ½ citron
 • 100 gr rejer
 • 100 gr røget laks i skiver
 • salt og peber
 • evt. frisk dild, citron og tomter til pynt

Fremgangsmåde

 • Dræn tun for vand eller olie og kom den i en skål.
 • Findel tunen med en gaffel og rør den sammen med mayonnaise, creme fraiche, salt og peber.
 • Udblød husblas i koldt vand.
 • Pisk fløden til skum.
 • Knug vandet af husblassen og kom den i en skål sammen med citronsaft. Lun citronsaft og husblas i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Skålen kan også lunes over vandbad.
 • Rør én spsk tuncreme ud i den lune husblasblanding. Gentag med 3-4 spsk tuncreme indtil husblasblandingen ikke er varm længere. Vend så blandingen tilbage i den resterende tuncreme og rør godt rundt.
 • Vend flødeskum i tuncremen og smag til med citronsaft, salt og peber.
 • Fordel tunmoussen i en lille form (rund eller firkantet) foret med husholdningsfilm.
 • Sæt moussen på køl i 2-3 timer, indtil den har sat sig. Der er også den mulighed, at man kan fryse sin mousse, hvis man vil lave den i god tid.
 • Vend den stivnede tunmousse ud på et fad med bunden øverst. Fjern husholdningsfilmen og pynt moussen med røget laks i skiver, rejer, små tomter, citron og frisk dild.
 • Server moussen med brød og evt. en creme fraiche dressing, hvis man synes.

Opskrift på lækker og luftig mousse med tun.

Der findes opskrifter på tunmousse uden husblas, som blot er rørt sammen med lidt creme fraiche og mayonnaise. Det er nemmere og man undgår at kaste sig ud i brugen af husblas. Efter min mening er der dog ikke tale om tunmousse men derimod en tunsalat, hvilket selvfølgelig også kan være godt.

Derudover findes der opskriften på tunmousse fra Karolines køkken, som laves med smør. Den smager glimrende, men jeg har det altså lidt svært med tanken om at sidde og spise tun rørt sammen med en pakke smør. Jeg foretrækker helt klart nedenstående opskrift på tunmousse, som er lækker og luftig. Præcis som en tunmousse skal være. Og selvom den er lavet med husblas, så er det på ingen måde svært, hvis bare man følger opskriften.

Få succes med husblas.

Det “farlige” ved at arbejde med husblas er, at husblassen kan klumpe/trevle. Det kan fx ske, når den varme, smeltede husblas møder en kold creme, saft eller i det her tilfælde tunblandingen. Den varme husblas får “et chok” i mødet med det kolde og stivner. Desværre har jeg oplevet mange forskellige opskrifter, hvor der bare står noget a la – pisk den smeltede husblas i cremen/moussen/fløden. Og det kan godt lade sig gøre, men det kan altså også gå galt. Jeg sørger derfor altid for at temperere min husblas, inden den vendes sammen med “det kolde”.

Man er nødt til at varme husblas op for at få den til at smelte. Og det er nemmest, hvis man har noget flydende at opvarme husblassen sammen med. I det her tilfælde bruger jeg citronsaften, som alligevel skal i tunmoussen. Husblas og citronsaft får en tur i mikrobølgeovnen. Det er langt det hurtigste og nemmeste. Men selvfølgelig kan man også smelte det over vandbad. Herefter udrører jeg den kolde tuncreme i den varme husblas én spsk ad gangen, så husblassen ikke får et kuldechok, men afkøles stille og roligt.

Når husblasblandingen har fået tilsat tilstrækkeligt meget tuncreme og stort set er afkølet, kan man uden problemer vende den i den resterende tuncreme. Og det er sådan set det. Det samme trick bruger jeg, når jeg laver fromager og mousser til kager. Og jeg har endnu aldrig oplevet, at finde klumper af husblas. Det tager ca 1 minut at vende tingene sammen på ovenstående måde og jeg lover, at det er det hele værd, når tingene lykkes.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)