Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Tunmousse med laks og rejer.

61 kommentarer
Annonce, Fisk og skaldyr, Forretter, Frokostretter, Ideer til studentermad, Julemad og juleopskrifter, Lette retter, Nemlig opskrifter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter, Weekendmad

Tunmousse hører til blandt de mange klassikere, som Karolines køkken var med til at udbrede igennem 1980’erne. Og selvom der er noget lidt “old school” over en mousse med tun, så holder den stadig. Det synes jeg i hvert fald. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har serveret en tunmousse til forret, hvor alt er blevet revet væk, og fadene nærmest slikket. Og så er tunmousse jo bare helt oplagt forret til nytårsaften eller som en del af påskefrokosten. 

Se også – Nemme koldhævede flutes I Vandbakkelse med tunsalat I Spinatroulade med laks

Lækker opskrift på tunmousse.

Jeg pynter min tunmousse med rejer og røget laks i skiver. Desuden får den lidt små tomater, citronskiver og masser af frisk dild. Jeg synes, at pynten giver et flot udtryk til tunmoussen, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Mindre kan selvfølgelig gøre det, og man kan sagtens nøjes med at pynte sin mousse med lidt friskhakket dild. Men skal tunmoussen spises til forret, fx nytårsaften, kan man jo godt gøre lidt særligt ud af det.

Køb ingredienserne hos Nemlig.

Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.

Tip! Se mine bedste tips til tunmousse med husblas under opskriften. 

4,26 fra 118 stemmer

Tunmousse

Hviletid3 timer
Samlet tid3 timer 20 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 ds tun i vand eller olie (ca 140 gr pr ds)
 • 1 spsk mayonnaise
 • 1 dl creme fraiche
 • 2 blade husblas
 • 0,75 dl piskefløde
 • 0,5 citron (presset saft)
 • salt og peber

Desuden

 • 100 gr røget laks
 • 100 gr rejer
 • 50 gr små tomater (halverede)
 • 0,5 citron (skåret i skiver)
 • 1 bdt dild

Læg alle varer i kurv på Nemlig

  Fremgangsmåde

  • Dræn tun for vand eller olie og kom den i en skål.
  • Findel tunen med en gaffel og rør den sammen med mayonnaise, creme fraiche, salt og peber.
  • Udblød husblas i koldt vand.
  • Pisk fløden til skum.
  • Knug vandet af husblassen og kom den i en skål sammen med citronsaft. Lun citronsaft og husblas i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Skålen kan også lunes over vandbad.
  • Rør én spsk tuncreme ud i den lune husblasblanding. Gentag med 3-4 spsk tuncreme indtil husblasblandingen ikke er varm længere. Vend så blandingen tilbage i den resterende tuncreme og rør godt rundt.
  • Vend flødeskum i tuncremen og smag til med citronsaft, salt og peber.
  • Fordel tunmoussen i en lille form (rund eller firkantet) foret med husholdningsfilm.
  • Sæt moussen på køl i 2-3 timer, indtil den har sat sig. Der er også den mulighed, at man kan fryse sin mousse, hvis man vil lave den i god tid.
  • Vend den stivnede tunmousse ud på et fad med bunden øverst og fjern husholdningsfilmen. Pynt moussen med røget laks, rejer, små tomater, citronskiver og frisk dild.
  • Server moussen med brød og evt. creme fraiche dressing.

  Serveringsforslag og dressing.

  Vil man ikke pynte sin tunmousse med rejer og laks, så kan man i stedet lægge hårdkogte æg i kvarte sammen med tomatbåde rundt i kanten. Det er især oplagt, hvis tunmoussen skal bruges til frokost. Måske til en julefrokost i løbet af december, eller som en del af en god påskefrokost.

  Vil man gerne have dressing til tunmoussen, så kan man røre creme fraiche sammen med friskhakkede krydderurter (dild, purløg, persille) og smag til med citronsaft, et nip sukker, salt og peber. Man kan også lave en thousand island dressing til moussen. Personligt laver jeg aldrig dressing, når jeg serverer tunmousse, men jeg har ofte fået det andre steder.

  Tunmousse med husblas.

  Der findes opskrifter på tunmousse uden husblas, som blot er rørt sammen med lidt creme fraiche og mayonnaise. Det er helt klart nemmere, og man undgår at kaste sig ud i brugen af husblas. Efter min mening er der dog ikke tale om tunmousse men derimod en tunsalat, hvilket selvfølgelig også kan være godt. Det er bare ikke det samme.

  Derudover findes der opskriften på tunmousse fra Karolines køkken, som laves med smør. Den smager okay, men jeg foretrækker helt klart en tunmousse, som er sat med husblas, og som er lækker og luftig. Præcis som en tunmousse skal være. Og selvom den er lavet med husblas, så er det på ingen måde svært, hvis bare man følger opskriften.

  Få succes med husblas.

  Det “farlige” ved husblas er, at husblassen kan klumpe/trevle. Det kan fx ske, når den varme, smeltede husblas møder en kold creme, saft eller i det her tilfælde tunblandingen. Den varme husblas får “et chok” i mødet med det kolde og stivner.

  Desværre har jeg oplevet mange forskellige opskrifter, hvor der bare står noget a la – pisk den smeltede husblas i cremen/moussen/fløden. Og det kan godt lade sig gøre, men det kan altså også meget nemt gå galt. Jeg sørger derfor altid for at temperere min husblas som beskrevet i opskriften, inden den vendes sammen med “det kolde”.

  Når husblasblandingen har fået tilsat tilstrækkeligt meget tuncreme og stort set er afkølet, kan man uden problemer vende den i den resterende tuncreme. Og det er sådan set det. Det samme trick bruger jeg, når jeg laver fromager og mousser til kager. Og jeg har endnu aldrig oplevet, at finde klumper af husblas.

  Subscribe
  Notify of
  61 Kommentarer
  Ældste
  Nyeste
  Inline Feedbacks
  Se alle kommentarer
  Bente Edson
  4 år siden

  Hej.
  Tak for dine dejlige opskrifter. Kan din tun muosse fryses ned når det er lavet på husblas. På forhånd tak.
  Venligst Bente Edson.

  Sanne
  2 år siden

  Vil man kunne lave den dagen før den skal serveres? 🙈😁

  Aase Frandsen
  2 år siden

  Har prøvet at fryse den. Og den var lige så god efter frisk pynt. 😋

  Nelie
  3 år siden

  5 stars
  Mine gæster var fuldstændig vilde med tunmoussen! 👍 Tak for at dele alle dine opskrifter! ♥

  Pia Hanne Simonsen
  2 år siden
  Svar  Nelie

  5 stars
  Den er rigtig god.. brugte citron mayo og rejer og rød caviar og frisk dild og citron skiver som pynt og undlod laks… virkelig lækkert

  Lis
  2 måneder siden

  Jeg har lavet tunmousse i mangę år med husblas og laver flere af gangen fryser det så har man altid til frokost hvis der kommer uventet gæster 👏👏👏👏

  Beri
  4 år siden

  Tunmousse er så godt! Jeg har med held frosset tunmousse med husblas. Den kan safte en smule, når den er tøet op, men det kan helt undgås, hvis man tilsætter opskriften 1-2 mosede, hårdkogte æg.

  For mig er ørredrogn et must i en tunmousse. De røde “perler” er smukke i en ellers ret leverpostejfarvet masse, og de popper så dejligt i munden, når man spiser moussen.

  Min opskrift ligner meget den her på siden. Dog var moussen oprindeligt tilsat hakket dild. Jeg havde bare ingen dild, da jeg lavede den første gang, så jeg tilsatte i stedet “8 hakkede krydderurter”, som man kunne få på frost dengang. Det smagte så godt, at jeg fortsatte med dem frem for dilden. Jeg kan ikke længere finde den blanding i handlen her i DK, men de har den i Citti i Flensborg – endda i tre forskellige mærker!

  Inna
  2 år siden
  Svar  Beri

  Paprika kan hjælpe med farven

  Marianne
  4 år siden

  Den her kom lige paa rette ojeblik. Jeg kobte en pose frosne rejer og en 100 gram roget laks, da jeg saadan havde lyst, men har ikke brugt dem. der er 2 daaser tun i pantry, saa det maa vaere et tegn. Selv i Syd Afrika og i osende regn, kan man da godt spise lidt laekkert dansk. Tusind Tak, Anne Kathrhine. Venlig hilsen Marianne Klint Taylor , Fairland, Johannesburg.

  Anita Møller
  4 år siden

  Hvor hyggeligt at sidde at læse om jeres forskellige indlæg, som der kommer fra nær og fjern, DK eller Sydafrika, som jeg lige har læst.
  I Disse corona tider særlig godt. 🥰

  Helle
  3 år siden

  3 stars
  Tak nem at gå til. Hurtig og lave.😄

  Pia Nielsen
  4 år siden

  Jeg har desværre kun 1/2 liter fløde, mon man kan erstatte resten med blødt smør (som jo kom i “den gamle” opskrift fra Karolines køkken…?
  Hilsen og rigtig god påske ;0)))

  Pia Nielsen
  4 år siden

  … 1/2 deciliter ….

  Jens M. Jensen
  3 år siden

  Når man kan varme husblas op over vandbad kan man også køle den ned over koldt vand til den er i nærheden af det den skal i, man skal blot røre i den ellers lægger den sig på bunden så bare i med det hele på en gang, det har aldrig trevlet for mig

  Sanne
  3 år siden

  Vil prøve denne tunmousse til nytårs aften. Men hvor lang tid i forvejen kan den laves?

  Sanne
  3 år siden

  Anne-kathrine tusind tak for svaret.
  Havde tænkt på at lave den i aften så det kan jeg jo roligt gøre. 😉
  Godt nytår. 🎊

  Bente Levin
  3 år siden

  5 stars
  Virkelig god. Tak for opskrift

  Anne Mette
  3 år siden

  Tak for altid gode opskrifter👌😃 Jeg skal lave moussen på torsdag og vil lige forhøre mig om du har en opskrift på en dressing hertil? Syntes ikke jeg kan finde det iblandt alle dine opskrifter.

  Mvh Anne Mette

  Clo
  3 år siden

  Jeg er italiener og selv om jeg har boet i Danmark ret længe, havde jeg aldrig lavet tunmousse før (eller smagt den, for den sags skyld). Men det gjorde jeg i dag, og det var en stor succes! Mine ti gæster blev rigtigt glade for moussen og jeg fik mange komplimenter 😉 tusind tak og god påske

  EvaB
  2 år siden

  Hvor længe kan mousse holde sig i køleskabet ???

  Birgit A.B. Jespersgaard
  2 år siden

  Hej.
  Jeg har nogle spørgsmål til opskriften. Der står at der skal bruges 0,75 dl piskefløde, som svarer til 7,5 cl. Det virker på mig som en meget lille andel. Er det korrekt?
  Viser billedet resultatet af opskriften, eller er det dobbelt op?
  Hvor stor er formen?
  På forhånd tak, hilsen Birgit

  Chris
  2 år siden

  Hvis man dobler opskriften, skal der så også dobbelt husblas i?

  Anna Rigmor Hansen
  2 år siden

  Jeg har lavet efter samme opskrift i mange år , TunMoussen kan fryses
  Tages op aftenen før læg den på et fad

  Eva Skønnemann
  2 år siden

  Hejsa

  Kan jeg bruge græsk yoghurt i stedet for cremefraiche?

  Kh. Eva

  Eva Skønnemann
  2 år siden

  Hej Anne-Kathrine

  Super mange tak for svar 😊🥰👍

  Joan Ibsen
  2 år siden

  Hej ….

  Kan du komme med et forslag til, hvis det skal være en portionsanretning …

  Tak for mange knald gode opskrifter …

  Mvh Joan

  Mette
  1 år siden

  Havde ganget den op til 52 personer.
  Desværre stivnede den overhovedet ikke 🤦🏼‍♀️
  Men absolut ingen trevler

  Ilse
  1 år siden

  Den ser godt ud men hvad skal jeg bruge røget laks til, det står der ikke noget om

  Ruth
  1 år siden

  Hvis man gerne vil have en mere blød tunmousse, kan man så bare undlade at putte husblas i?

  Heidi
  10 måneder siden

  Hvor mange husblad skal der bruges til 30 personer?

  Jennifer
  3 måneder siden

  5 stars
  Det ser ud som om at ingredienslisten er forsvundet? Jeg har lavet denne opskrift i mange år, men kan ikke huske præcis hvad der skal i af hver 😳

  Ida
  15 dage siden

  Hej, kan man komme finthakket løg i? ☺️

  Bettina
  9 dage siden

  5 stars
  Lavede den til påskefrokosten for 1 gang ,den smagte godt og der blev spist op ,tak for en rigtigt god opskrift.