Tunmousse.

50 kommentarer
Fisk og skaldyr, Forretter, Frokostretter, Ideer til studentermad, Julemad og juleopskrifter, Lette retter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Tunmousse hører til blandt de mange klassikere, som Karolines køkken var med til at udbrede igennem 1980’erne. Og selvom der er noget lidt “old school” over en mousse med tun, så holder den stadig. Det synes jeg i hvert fald. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har serveret en tunmousse til forret, hvor alt er blevet revet væk, og fadene nærmest slikket. Og så er tunmousse jo bare helt oplagt forret til nytårsaften eller som en del af påskefrokosten. 

Se også – Nemme koldhævede flutes I Vandbakkelse med tunsalat I Spinatroulade med laks

Lækker opskrift på tunmousse.

Jeg pynter min tunmousse med rejer og røget laks i skiver. Desuden får den lidt små tomater, citronskiver og masser af frisk dild. Jeg synes, at pynten giver et flot udtryk til tunmoussen, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Mindre kan selvfølgelig gøre det, og man kan sagtens nøjes med at pynte sin mousse med lidt friskhakket dild. Men skal tunmoussen spises til forret, fx nytårsaften, kan man jo godt gøre lidt særligt ud af det.

Tip! Se mine bedste tips til tunmousse med husblas under opskriften. 

4.45 fra 47 stemmer

Tunmousse

Hviletid3 t
Samlet tid3 t 20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 ds tun i vand eller olie (vægt, ca 140 gr pr ds)
 • 1 spsk mayonnaise
 • 1 dl creme fraiche
 • 2 blade husblas
 • 0,75 dl piskefløde
 • saft af ½ citron
 • 100 gr rejer
 • 100 gr røget laks i skiver
 • salt og peber
 • evt. frisk dild, citron og tomter til pynt

Fremgangsmåde

 • Dræn tun for vand eller olie og kom den i en skål.
 • Findel tunen med en gaffel og rør den sammen med mayonnaise, creme fraiche, salt og peber.
 • Udblød husblas i koldt vand.
 • Pisk fløden til skum.
 • Knug vandet af husblassen og kom den i en skål sammen med citronsaft. Lun citronsaft og husblas i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Skålen kan også lunes over vandbad.
 • Rør én spsk tuncreme ud i den lune husblasblanding. Gentag med 3-4 spsk tuncreme indtil husblasblandingen ikke er varm længere. Vend så blandingen tilbage i den resterende tuncreme og rør godt rundt.
 • Vend flødeskum i tuncremen og smag til med citronsaft, salt og peber.
 • Fordel tunmoussen i en lille form (rund eller firkantet) foret med husholdningsfilm.
 • Sæt moussen på køl i 2-3 timer, indtil den har sat sig. Der er også den mulighed, at man kan fryse sin mousse, hvis man vil lave den i god tid.
 • Vend den stivnede tunmousse ud på et fad med bunden øverst. Fjern husholdningsfilmen og pynt moussen med røget laks i skiver, rejer, små tomter, citron og frisk dild.
 • Server moussen med brød og evt. en creme fraiche dressing, hvis man synes.

Serveringsforslag og dressing.

Vil man ikke pynte sin tunmousse med rejer og laks, så kan man i stedet lægge hårdkogte æg i kvarte sammen med tomatbåde rundt i kanten. Det er især oplagt, hvis tunmoussen skal bruges til frokost. Måske til en julefrokost i løbet af december, eller som en del af en god påskefrokost.

Vil man gerne have dressing til tunmoussen, så kan man røre creme fraiche sammen med friskhakkede krydderurter (dild, purløg, persille) og smag til med citronsaft, et nip sukker, salt og peber. Man kan også lave en thousand island dressing til moussen. Personligt laver jeg aldrig dressing, når jeg serverer tunmousse, men jeg har ofte fået det andre steder.

Tunmousse med husblas.

Der findes opskrifter på tunmousse uden husblas, som blot er rørt sammen med lidt creme fraiche og mayonnaise. Det er helt klart nemmere, og man undgår at kaste sig ud i brugen af husblas. Efter min mening er der dog ikke tale om tunmousse men derimod en tunsalat, hvilket selvfølgelig også kan være godt. Det er bare ikke det samme.

Derudover findes der opskriften på tunmousse fra Karolines køkken, som laves med smør. Den smager okay, men jeg foretrækker helt klart en tunmousse, som er sat med husblas, og som er lækker og luftig. Præcis som en tunmousse skal være. Og selvom den er lavet med husblas, så er det på ingen måde svært, hvis bare man følger opskriften.

Få succes med husblas.

Det “farlige” ved husblas er, at husblassen kan klumpe/trevle. Det kan fx ske, når den varme, smeltede husblas møder en kold creme, saft eller i det her tilfælde tunblandingen. Den varme husblas får “et chok” i mødet med det kolde og stivner.

Desværre har jeg oplevet mange forskellige opskrifter, hvor der bare står noget a la – pisk den smeltede husblas i cremen/moussen/fløden. Og det kan godt lade sig gøre, men det kan altså også meget nemt gå galt. Jeg sørger derfor altid for at temperere min husblas som beskrevet i opskriften, inden den vendes sammen med “det kolde”.

Når husblasblandingen har fået tilsat tilstrækkeligt meget tuncreme og stort set er afkølet, kan man uden problemer vende den i den resterende tuncreme. Og det er sådan set det. Det samme trick bruger jeg, når jeg laver fromager og mousser til kager. Og jeg har endnu aldrig oplevet, at finde klumper af husblas.

50 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Bente Edson
2 år siden

Hej.
Tak for dine dejlige opskrifter. Kan din tun muosse fryses ned når det er lavet på husblas. På forhånd tak.
Venligst Bente Edson.

Sanne
9 måneder siden

Vil man kunne lave den dagen før den skal serveres? 🙈😁

Aase Frandsen
7 måneder siden

Har prøvet at fryse den. Og den var lige så god efter frisk pynt. 😋

Nelie
2 år siden

5 stars
Mine gæster var fuldstændig vilde med tunmoussen! 👍 Tak for at dele alle dine opskrifter! ♥

Pia Hanne Simonsen
10 måneder siden
Svar  Nelie

5 stars
Den er rigtig god.. brugte citron mayo og rejer og rød caviar og frisk dild og citron skiver som pynt og undlod laks… virkelig lækkert

Beri
2 år siden

Tunmousse er så godt! Jeg har med held frosset tunmousse med husblas. Den kan safte en smule, når den er tøet op, men det kan helt undgås, hvis man tilsætter opskriften 1-2 mosede, hårdkogte æg.

For mig er ørredrogn et must i en tunmousse. De røde “perler” er smukke i en ellers ret leverpostejfarvet masse, og de popper så dejligt i munden, når man spiser moussen.

Min opskrift ligner meget den her på siden. Dog var moussen oprindeligt tilsat hakket dild. Jeg havde bare ingen dild, da jeg lavede den første gang, så jeg tilsatte i stedet “8 hakkede krydderurter”, som man kunne få på frost dengang. Det smagte så godt, at jeg fortsatte med dem frem for dilden. Jeg kan ikke længere finde den blanding i handlen her i DK, men de har den i Citti i Flensborg – endda i tre forskellige mærker!

Inna
10 måneder siden
Svar  Beri

Paprika kan hjælpe med farven

Marianne
2 år siden

Den her kom lige paa rette ojeblik. Jeg kobte en pose frosne rejer og en 100 gram roget laks, da jeg saadan havde lyst, men har ikke brugt dem. der er 2 daaser tun i pantry, saa det maa vaere et tegn. Selv i Syd Afrika og i osende regn, kan man da godt spise lidt laekkert dansk. Tusind Tak, Anne Kathrhine. Venlig hilsen Marianne Klint Taylor , Fairland, Johannesburg.

Anita Møller
2 år siden

Hvor hyggeligt at sidde at læse om jeres forskellige indlæg, som der kommer fra nær og fjern, DK eller Sydafrika, som jeg lige har læst.
I Disse corona tider særlig godt. 🥰

Helle
1 år siden

3 stars
Tak nem at gå til. Hurtig og lave.😄

Pia Nielsen
2 år siden

Jeg har desværre kun 1/2 liter fløde, mon man kan erstatte resten med blødt smør (som jo kom i “den gamle” opskrift fra Karolines køkken…?
Hilsen og rigtig god påske ;0)))

Pia Nielsen
2 år siden

… 1/2 deciliter ….

Jens M. Jensen
2 år siden

Når man kan varme husblas op over vandbad kan man også køle den ned over koldt vand til den er i nærheden af det den skal i, man skal blot røre i den ellers lægger den sig på bunden så bare i med det hele på en gang, det har aldrig trevlet for mig

Sanne
1 år siden

Vil prøve denne tunmousse til nytårs aften. Men hvor lang tid i forvejen kan den laves?

Sanne
1 år siden

Anne-kathrine tusind tak for svaret.
Havde tænkt på at lave den i aften så det kan jeg jo roligt gøre. 😉
Godt nytår. 🎊

Bente Levin
1 år siden

5 stars
Virkelig god. Tak for opskrift

Anne Mette
1 år siden

Tak for altid gode opskrifter👌😃 Jeg skal lave moussen på torsdag og vil lige forhøre mig om du har en opskrift på en dressing hertil? Syntes ikke jeg kan finde det iblandt alle dine opskrifter.

Mvh Anne Mette

Clo
1 år siden

Jeg er italiener og selv om jeg har boet i Danmark ret længe, havde jeg aldrig lavet tunmousse før (eller smagt den, for den sags skyld). Men det gjorde jeg i dag, og det var en stor succes! Mine ti gæster blev rigtigt glade for moussen og jeg fik mange komplimenter 😉 tusind tak og god påske

EvaB
1 år siden

Hvor længe kan mousse holde sig i køleskabet ???

Birgit A.B. Jespersgaard
1 år siden

Hej.
Jeg har nogle spørgsmål til opskriften. Der står at der skal bruges 0,75 dl piskefløde, som svarer til 7,5 cl. Det virker på mig som en meget lille andel. Er det korrekt?
Viser billedet resultatet af opskriften, eller er det dobbelt op?
Hvor stor er formen?
På forhånd tak, hilsen Birgit

Chris
1 år siden

Hvis man dobler opskriften, skal der så også dobbelt husblas i?

Anna Rigmor Hansen
1 år siden

Jeg har lavet efter samme opskrift i mange år , TunMoussen kan fryses
Tages op aftenen før læg den på et fad

Eva Skønnemann
1 år siden

Hejsa

Kan jeg bruge græsk yoghurt i stedet for cremefraiche?

Kh. Eva

Eva Skønnemann
1 år siden

Hej Anne-Kathrine

Super mange tak for svar 😊🥰👍

Joan Ibsen
1 år siden

Hej ….

Kan du komme med et forslag til, hvis det skal være en portionsanretning …

Tak for mange knald gode opskrifter …

Mvh Joan

Mette
6 måneder siden

Havde ganget den op til 52 personer.
Desværre stivnede den overhovedet ikke 🤦🏼‍♀️
Men absolut ingen trevler

Ilse
12 dage siden

Den ser godt ud men hvad skal jeg bruge røget laks til, det står der ikke noget om

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)