Hjemmebagte knækbrød er sådan en lille hverdagsluksus, som faktisk ikke kræver særlig meget. Dejen er supernem at røre sammen og den skal udrulles imellem 2 stykker bagepapir, så der er ikke engang rengøring af køkkenbord og kagerulle efterfølgende. Og så er det altså noget så hyggeligt, at have en dåse med hjemmebagte knækbrød stående på køkkenbordet, så man lige kan snuppe et par stykker til en god kop te som en lille snack eller et mellemmåltid.

Krækbrødene indeholder ikke mindre end 300 gr frø og kerner og jeg fylder egentlig bare alt hvad jeg har i skuffen ned i dejen. Men har man nu ikke et kæmpe udvalg af frø og kerner derhjemme, så bruger man selvfølgelig bare det man har, og så kan man jo tilføje lidt ekstra. Har man eksempelvis ikke 75 gr sesamfrø, så kan man i stedet bruge lidt ekstra solsikkefrø, hørfrø og græskarkerner. Der der desuden 0,75 dl olie i dejen. Jeg bruger rapsolie, men olivenolie kan bestemt også bruges. Man kan godt skære lidt ned på olien og erstatte med vand, men jeg synes, at det går en lille smule ud over smagen og sprødheden i knækbrødene.  Der sker dog ikke det store ved, at man justerer lidt på forholdet, men jeg anbefaler ikke, at man erstatter al olien med vand.

Jeg kan godt lide den rene smag af de forskellige frø, men har man lyst, så kan man sagtens tilføje ekstra smagsgivere til knækbrødet og mulighederne er ret mange. Fx chili eller tørrede chiliflager, tørret rosmarin, basilikum eller oregano, kommen og revet parmesanost. Jeg synes især, det er lækkert at drysse friskrevet parmesan og fintknuste chiliflager ovenpå knækbrødet, i stedet for at komme det i selve dejen, men det bestemmer man jo selv.

>> Se også min opskrift på hjemmebagte knækbrød med kanel lige her.

Som sagt er det supernemt at lave sine egne hjemmebagte knækbrød, men der kan være en lille finte ved udrulningen. Oplever man, at bagepapiret suser rundt på køkkenbordet, når man skal rulle dejen til knækbrødene ud, så er der to muligheder. Enten kan man tørre bordet over med en karklud, så det bliver let fugtigt og “klistrer” bedre til bagepapiret, eller man kan lægge et fugtigt viskestykke under bagepapiret. Så bliver bagepapiret på sin plads, imens man ruller dejen ud.

De færdigbagte knækbrød holder sig i en lufttæt dåse i et par uger og måske også lidt længere. Herefter kan man godt risikere, at knækbrødene begynder at blive en smule kedelige, men jeg har nu aldrig oplevet, at en portion knækbrød har holdt så længe. Vi spiser dem i løbet af dagen som en lille snack, enten som de er eller med ost, og faktisk er de også skønne som tilbehør til et ostebord. Og der sker jo ikke noget ved at bage knækbrødene en god uge i forvejen, hvis de eksempelvis skal serveres til osten ovenpå en god frokost eller bruges til et ost- og rødvinsarrangement.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Knækbrød

Bagetid25 min
Samlet tid45 min
Antal: 35 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 75 gr solsikkefrø
 • 75 gr sesamfrø
 • 75 gr hørfrø
 • 75 gr græskarkener
 • 50 gr havregryn
 • 2 tsk groft salt
 • 1 tsk bagepulver
 • 50 gr rugmel
 • 175 gr hvedemel
 • 0,75 dl olie, fx rapsolie
 • 2 dl vand

Fremgangsmåde

 • Kom alle ingredienserne i en skål og rør dem sammen til en klistret dej.
 • Tag halvdelen af dejen fra skålen og læg den på et stykke bagepapir. Læg endnu et stykke bagepapir ovenpå og rul dejen helt tyndt ud (ca 2 mm) med en kagerulle.
 • Fjern det øverste stykke bagepapir og rids dejen ud i firkantede stykker knækbrød i passende størrelse med et pizzahjul, en klejnespore eller en kniv. Jeg lavede firkanter a ca 5 x 10 cm og fik 35 stk.
 • Gentag med den anden halvdel af dejen.
 • Træk bagepapiret med knækbrødene over på bageplader og bag brødene ved 190 °C (varmluft) i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.
 • Lad knækbrødene afkøle kort, inden de brækkes fra hinanden og afkøles på bageristen.
 • De afkølede knækbrød opbevares i en lufttæt dåse eller lignende. De kan sagtens holde sig et par uger eller lidt længere, men så kan de også blive kedelige.

Noter

Det er nemmest, hvis man bruger varmluftfunktion, når knækbrødene skal bages, fordi man så kan bage begge plader på én gang. Har man ikke en ovn med varmluft, så kan man dog sagtens bage knækbrødene en plade ad gangen ved 200 °C (alm ovnfunktion) i 20-25 minutter

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)