Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Knækbrød – nem opskrift på hjemmelavet knækbrød.

0 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Hjemmebagte knækbrød er sådan en lille hverdagsluksus, som faktisk ikke kræver særlig meget. Dejen er supernem at røre sammen og den skal udrulles imellem 2 stykker bagepapir, så der er ikke engang rengøring af køkkenbordet  efterfølgende. Og så er det altså noget så hyggeligt, at have en dåse med hjemmebagte knækbrød stående, så man lige kan snuppe et par stykker til en god kop te som en lille snack eller et mellemmåltid.

Tip! Se mine bedste tips til variationer, udrulning af dejen og opbevaring af knækbrød under opskriften.

4,34 fra 9 stemmer

Knækbrød

Bagetid25 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal: 35 stk

Ingredienser

 • 75 gr solsikkefrø
 • 75 gr sesamfrø
 • 75 gr hørfrø
 • 75 gr græskarkener
 • 50 gr havregryn
 • 2 tsk groft salt
 • 1 tsk bagepulver
 • 50 gr rugmel
 • 175 gr hvedemel
 • 0,75 dl olie, fx rapsolie
 • 2 dl vand

Fremgangsmåde

 • Kom alle ingredienserne i en skål og rør dem sammen til en klistret dej.
 • Del dejen i 2 og læg den ene halvdel på et stykke bagepapir. Læg endnu et stykke bagepapir ovenpå og rul dejen helt tyndt ud (ca 2 mm) med en kagerulle.
 • Fjern det øverste stykke bagepapir og rids dejen ud i passende firkanter med et pizzahjul, en klejnespore eller en kniv. Jeg lavede firkanter a ca 5 x 10 cm og fik 35 stk.
 • Gentag med den anden halvdel af dejen.
 • Træk bagepapiret med knækbrødene over på 2 bageplader.
 • Bag knækbrødene ved 190 °C (varmluft) i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.
 • Har man ikke en ovn med varmluftfunktion, så må man bage en plade ad gangen ved 200 °C (alm ovnfunktion) i 20-25 minutter.
 • Lad knækbrødene afkøle kort, inden de brækkes fra hinanden og afkøles på bageristen.
 • Opbevar knækbrødene i en lufttæt dåse. De kan sagtens holde sig et par uger eller måske lidt længere.

 

Hjemmelavet knækbrød med masser af kerner. 

Min opskrift på knækbrød indeholder ikke mindre end 300 gr frø og kerner og jeg fylder egentlig bare alt hvad jeg har i skuffen ned i dejen. Har man nu ikke et kæmpe udvalg af frø og kerner liggende, så bruger man selvfølgelig bare det man har. Har man eksempelvis ikke 75 gr sesamfrø, så kan man i stedet bruge lidt ekstra solsikkefrø, hørfrø og græskarkerner.

Der der desuden 0,75 dl olie i dejen. Jeg bruger rapsolie, men olivenolie kan bestemt også bruges. Man kan godt skære lidt ned på olien og erstatte med vand. Jeg synes dog, at det går en lille smule ud over smagen og sprødheden i knækbrødene. Der sker ikke det store ved, at man justerer en smule på mængdeforholdet. Men jeg anbefaler ikke, at man erstatter al olien med vand.

Jeg kan godt lide den rene smag af de forskellige frø, men har man lyst, så kan man sagtens tilføje ekstra smagsgivere til knækbrødet. Mulighederne er i hvert fald ret mange. Man kan fx bruge chili eller tørrede chiliflager, tørret rosmarin, basilikum, oregano og kommen. Og revet parmesanost er også godt. Jeg synes især, det er lækkert, hvis man drysser friskrevet parmesan og fintknuste chiliflager ovenpå knækbrødet, i stedet for at komme det i selve deje. Men det bestemmer man jo selv.

Udrulning af knækbrød.

Det er supernemt at lave sine egne hjemmebagte knækbrød, men der kan være en lille finte ved udrulningen. Oplever man, at bagepapiret suser rundt på køkkenbordet, når man skal rulle dejen til knækbrødene ud, så er der to muligheder. Man kan enten tørre bordet over med en karklud, så det bliver let fugtigt og “klistrer” bedre til bagepapiret. Eller man kan lægge et fugtigt viskestykke under bagepapiret. På den måde bliver bagepapiret nemmere på sin plads, imens man ruller dejen ud.

Opbevaring af knækbrød.

De færdigbagte knækbrød kan holde sig i en lufttæt dåse i et par uger og måske også lidt længere. Herefter kan man godt risikere, at knækbrødene begynder at blive en smule kedelige, men jeg har nu sjældent oplevet, at en portion knækbrød har holdt så længe. Har uheldet alligevel været ude, og er brødene blevet bløde, så kan de snildt gøres sprøde igen. De skal blot lægges på en bageplade eller bagerist og lunes et par minutter i en varm ovn.

Vi spiser knækbrødene i løbet af dagen som en lille snack, enten som de er eller med ost. Faktisk er de skønne i stedet for kiks (eller sammen med kiks) som tilbehør til et ostebord. Og der sker ikke spor ved at bage knækbrødene i god tid. Helt perfekt hvis de eksempelvis skal serveres til osten ovenpå en god frokost eller bruges til et stort ostebord.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer