Normalt spiser vi primært lammekød om foråret og især op til påske, men lammekød er jo det skønneste og møreste kød, så henover nytåret har jeg flere gange købt lækre lammeudskæringer, når jeg er faldet over gode tilbud hos slagteren. Det er således blevet til både lammekrone og en skøn, rosastegt lammeculotte, som blev tilberedt efter alle kunstens regler med masser af hvidløg og rosmarin. Så simpelt og lækkert som det næsten kan blive.

>> Se min opskrift på rosastegt lammekrone lige her. 

En lammeculotte er både nem og ret hurtig at tilberede. Faktisk skal man bare gnide kødet med lidt olie, hvidløg og krydderurter og så er den klar til at komme i ovnen (eller på grillen over indirekte varme). Tilberedningstiden er også til at overse, for en culotte er færdig på 20-25 minutter og skal så blot hvile i 10 minutter, inden den er klar til at skære i skiver og servere. Tilberedningstiden afhænger selvfølgelig af, hvor rødt eller gennemstegt man ønsker sit kød. Jeg bryder mig ikke om aaaalt for rødt kød, men omvendt synes jeg også, at det er synd at gennemstege det lækre, møre kød, så jeg tilbereder som regel kødet, til det er rosastegt, og kernetemperaturen ligger på ca 65 °C. Vær i øvrigt opmærksom på, at temperaturen fortsat stiger, imens kødet hviler. Ønsker man en culottesteg med en kernetemperatur på 65 °C, skal man derfor tage den ud af ovnen, når temperaturen ligger på 60-61 °C

Jeg serverer såvel lammekrone som lammeculotte med rimelig traditionelt tilbehør bestående af hjemmelavede flødekartofler og en lækker salat. Det er desuden et hit, at lave nogle hele, bagte hvidløg, når nu ovnen alligevel er i gang. Jeg kan dog også sagtens finde på at lave en lammeculotte på grillen om sommeren og på sommerdage kan jeg anbefale en smule lettere tilbehør, fx de her smørristede kartofler, en tomatsalat og måske en klat tzatziki til at dyppe i. Men her i januar er det altså de skønt med et fad boblende varme flødekartofler til den lækre, rosastegte lammeculotte.

 

Print opskrift Pin opskrift
4.67 fra 6 stemmer

Lammeculotte (rosastegt)

Stege- og hviletid35 min
Samlet tid40 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 2 stk lammeculotte (á ca 350-400 gr)
 • 3 spsk olie
 • 2 fed hvidløg (presset)
 • 2 spsk friskhakket eller tørret rosmarin
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Dup lammeculotterne tørre med lidt køkkenrulle og rids fedtkanten i tern med en skarp kniv. Sørg for kun at ridse i fedtet og ikke ned i kødet.
 • Rør olie, presset hvidløg og rosmarin sammen. Gnid blandingen godt ind i de 2 culotter og krydr med salt og peber.
 • Læg culotterne i et ildfast fad og steg dem i ovnen ved 190 °C (varmluft) i 20-25 minutter afhængig af culotternes størrelse, og hvor rødt kødet ønskes.
 • Bruger man et stegetermometer, så siger man som tommelfingerregel - 58-60 °C (rødt), 60-65 °C (rosa), 65-70 °C (gennemstegt).
 • Tag culotterne ud af ovnen og lad dem hvile i ca 10 minutter. Husk at kernetemperaturen stiger yderligere 4-5 grader, imens kødet hviler, så kødet skal tages ud af ovnen 4-5 °C før det ønskede slutresultat.
 • Skær culotterne i tynde skiver og server gerne med flødekartofler, bagte hvidløg og salat.

Noter

Bryder man sig om det, kan man også tilføje skallen af 1 usprøjtet citron til marinaden. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)