Citronfromage. Den klassiske, sød-syrlige fromage fra mormor-køkkenet. Citronfromagen var i nogle år ved at glide helt i glemmebogen, men nu ser det heldigvis ud til, at den har fået et comeback. Og gudskelov for det, for den forfriskende dessert med citron og flødeskum på toppen hører faktisk til blandt mine favorit desserter.

Se også – Cheesecake med citron I Daim islagkage I Risalamande

Opskrift på den klassiske citronfromage.

Min mor laver en virkelig god citronfromage, og det er faktisk den opskrift, som jeg altid bruger. For hvorfor ændrer på noget, der er helt perfekt? Citron fromagen har en skøn balance imellem sødme og syre, og så er den bare noget så lækker og luftig. En helt perfekt afslutning på en god middag, hvor desserten ikke nødvendigvis behøver at falde alt for tungt.

Faktisk er citronfromagen så god, at den har overhalet den klassiske risalamande som foretrukken juledessert i min familie. Det vil med andre ord sige, at vi ofte får citronfromage til dessert juleaften. Og der er selvfølgelig en mandel i fromagen, som bliver serveret i portionsglas, så vi ikke kan snyde og lede efter mandlen i skålen. Til gengæld spiser vi så masser af lækker risalamande til dessert Mortens Aften og selvfølgelig i løbet af hele julemåneden.

Tip! Se mine bedste tips til at lave citronfromage med husblas under opskriften. 

Citronfromage med flødeskum
Print opskrift Pin opskrift
4.6 fra 5 stemmer

Citronfromage

Hviletid3 t
Samlet tid3 t 20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 3 æg (brug evt. past. æg)
 • 100 gr sukker
 • dl piskefløde
 • 4 blade husblas
 • 1 usprøjtet citron (revet skal + saft)
 • evt. flødeskum til pynt

Fremgangsmåde

 • Rør æg og sukker sammen til en luftig æggesnaps.
 • Læg husblassen i blød i et glas med koldt vand.
 • Pisk fløden til skum.
 • Knug husblassen fri for vand og kom den i en skål sammen med citronsaften.
 • Stil skålen med husblas og citronsaft i mikrobølgeovnen i15-20 sekunder, indtil husblassen er smeltet i citronsaften. Rør rundt i citronsaften og kontroller, at al husblassen er smeltet.
 • Man kan også smelte husblassen ved at sætte skålen med husblas og citronsaft over et vandbad.
 • Rør 1 spsk af æggesnapsen ud i den smeltede husblas. Fortsæt med at røre skefuld efter skefuld af æggesnapsen ud i husblassen, indtil den kun er ganske svagt lun. Vend herefter blandingen over i den resterende del af æggesnapsen og rør godt rundt.
 • Hæld æggesnapsen over i flødeskummet.
 • Tilsæt revet citronskal og vend æggesnaps og flødeskum forsigtigt sammen, så luften ikke slås ud af fromagen.
 • Fordel blandingen i en serveringsskål eller 4 portionsglas og sæt fromagen på køl i minimum 3 timer eller indtil den har sat sig.
 • Ved servering kan man pynte fromagen med flødeskum og evt. revet citronskal.
 • Man kan sagtens lave citronfromage dagen før den skal spises. Bliver der rester, kan den holde sig 1-2 dage på køl. Fromagen kan fryses.

Fromage med husblas.

Som med de fleste andre opskrifter på fromage, så indeholder denne her husblas. En fromage skal både være let og luftig, men den skal også have den der helt specielle konsistens, som bedst opnås med husblas. Er man helt ny ud i disciplinen husblas, så kan det måske være lidt angstprovokerende, at lave en fromage, men så er det altså heller ikke værre. Og jeg vil mene, at husblas ofte bliver gjort mere vanskeligt, end det egentlig er.

I bund og grund drejer det sig om, at husblassen skal smeltes og efterfølgende blandes i citronfromagen. Desværre, synes jeg, at der er en del opskrifter, der har tendens til blot at angive, at man skal smelte husblassen og derefter tilsætte den til fromagen i en tynd stråle under omrøring. Og der er jeg nødt til at sige, at medmindre man er ualmindeligt rutineret, så kan det meget nemt gå galt, når den lune husblas møder den kolde citronfromage. Så sker der nemlig det, at husblassen “stivner” i mødet med den kolde fromage, og danner trevler.

Temperering af husblas.

For at gøre det nemmere, vælger jeg at blande citronsaft og husblas i en skål, inden det smeltes. Citronsaften giver lidt ekstra væde at arbejde med, så man ikke kun står med ren, smeltet husblas. Når husblas og citronsaft er smeltet, rører jeg 1 spsk fromage ud i husblas-blandingen ad gangen. På den måde sikrer jeg mig, at den varme husblas ikke udsættes for et “kulde-chok” i mødet med den kolde fromage, men blot afkøles og tempereres langsomt en skefuld ad gangen. Og først når jeg har tilsat så meget fromage, at husblas-blandingen kun er lun, hælder jeg den over i den restende fromage, og blander det sammen.

Denne fremgangsmåde kræver en smule tålmodighed. Til gengæld går det stort set aldrig galt. Og med tålmodighed mener jeg, at der skal røres 5-10 skefulde fromage ud i husblassen, så værre er det jo heller ikke. Det tager måske et par minutter. Og når først man har styr på det, så er husblas i bund og grund ret simpelt at arbejde med.

Rå eller pasteuriserede æg.

Fromagen laves på rå æg der piskes til en luftig æggesnaps. Og nej, det er ikke en fejl i opskriften, at æggeblommer og æggehvider ikke piskes hver for sig, selvom det er tilfældet i rigtig mange opskrifter. Jeg synes bare ikke, det er nødvendigt, at piske blommer og hvider hver for sig for at få en luftig fromage. Og så sparer man jo også en arbejdsgang og opvask af en ekstra skål.

Selv bruger jeg altid almindelige æg, da salmonellafaren som bekendt er afblæst for snart mange år siden. Men bryder man sig ikke om at bruge almindelige æg, så bruger man selvfølgelig bare pasteuriserede æg. Det bestemmer man jo helt selv.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)