Min mor laver verdens bedste citronfromage. Ingen tvivl om det. Den er sød og syrlig, har en perfekt konsistens og så er den bare helt igennem let og luftig på den gode måde, hvor man føler, at den ingenting fylder i maven, så man kan blive ved og ved med at spise. Derfor er det selvfølgelig også min mors opskrift på citronfromage, som ligger her på bloggen og den har faktisk ligget her i en del år, men nu har den fået et lille ansigtsløft. Den oprindelige opskrift var tilbage fra 2011 og jeg syntes, at det var på sin plads med en lidt mere udførlig opskrift og ikke mindst nye billeder. Der er jo trods alt sket lidt forandringer på 9 år.
Opskriften indeholder husblas – sådan er det jo gerne med fromager, men lad mig med det samme slå fast, at det skal man ikke lade sig skræmme af. Husblas er i bund og grund ret simpelt at arbejde med, hvis man er tålmodig og ikke har for travlt. Og følger man nedenstående opskrift, så vil jeg næsten vove den påstand, at det ikke kan gå galt. Især fordi man kan vælge at passere husblassen igennem en si eller sigte, hvis man vil være på den helt sikre side. Men det har jeg skrevet meget mere om i selve opskriften.
Og så tilbage til citronfromagen, for den er faktisk så god, at den har overhalet den klassiske risalamande som foretrukken juledessert i min familie. Det vil med andre ord sige, at risalamanden er røget ud til højre og i stedet får vi citronfromage til dessert juleaften. Og der er selvfølgelig en mandel i fromagen, som bliver serveret i portionsglas, så vi ikke kan snyde og lede efter mandlen i serveringsskålen. Det skal jo gå retfærdigt til.
>> Se også min bedste opskrift på risalamande med vanilje og mandler lige her.
Det er skam ikke fordi, at vi ikke kan lide risalamande med kirsebærsauce – eller iskold hindbærpuré, som vi får til risalamanden i min familie. Men risalamande er ikke just nogen let dessert og ovenpå andesteg, flæskesteg, julemedister og alt det klassiske juletilbehør, så var der faktisk ikke nogen af os, der sådan for alvor havde lyst til risalamande. Derimod ville vi meget hellere have en portion let, luftig og syrlig citronfromage med en klat flødeskum på toppen, så sådan er det blevet. Til gengæld spiser vi masser af risalamande i løbet af november og december måned, men lige præcis juleaften stikker vi lidt udenfor, i hvert fald hvad traditionerne angår, og nyder en portion af min mors skønne citronfromage.
Citronfromage
Ingredienser
- 3 æg (brug evt. past. æg)
- 100 gr sukker
- 2½ dl piskefløde
- 4 blade husblas
- revet skal og saft af 1 usprøjtet citron (der skal bruges ½ dl citronsaft)
- evt. flødeskum til pynt
Fremgangsmåde
- Rør æg og sukker sammen til en luftig æggesnaps.
- Sæt husblassen i blød i et glas med koldt vand.
- Pisk fløden til skum.
- Knug husblassen fri for vand og kom den i en skål sammen med citronsaften.
- Stil skålen med husblas og citronsaft i mikrobølgeovnen og giv den 15-20 sekunder ved fuld watt, indtil husblassen er smeltet ud i citronsaften. Man kan også smelte husblassen i citronsaften ved at sætte skålen over et vandbad. Rør rundt i citronsaften og kontroller, at al husblassen er smeltet.
- Rør 1 spsk af æggesnapsen ud i den lune husblas/citronsaft. Fortsæt med at røre spiseskefuld efter spiseskefuld af æggesnapsen ud i husblassen, indtil den kun er ganske svagt lun. Vend herefter husblasblasblandingen over i den resterende del af æggesnapsen og rør godt rundt.
- Hæld æggesnapsen over i flødeskummet. Vil man være helt sikker på, at der ikke kommer klumper af husblas i fromagen, så kan man evt. hælde æggesnapsen igennem en si ned i skålen med flødeskum.
- Tilsæt revet citronskal og vend æggesnaps og flødeskum forsigtigt sammen, så luften ikke slås ud af fromagen.
- Fordel blandingen i en serveringsskål eller portionsglas og sæt fromagen på køl i minimum 3 timer eller til den har sat sig.
- Ved servering kan man pynte fromagen med flødeskum og evt. revet citronskal.
Noter
Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.
Lækkert citronfromage. Kan den fryses ned?
Connie – Ja, du kan sagtens fryse fromagen ned. Men vendt med at pynte toppen med flødeskum, indtil den er optøet og skal serveres 🙂
Ååhhh, jeg elsker citronfromage. Der er ingen her, der bryder sig om risalamande, så jeg plejer, at lave chokolade mouse til dessert juleaften – og det bliver spist, fordi det også har den lethed du taler om, men i år vil jeg lave citronfromage, det vil jeg glæde mig til!
Glædelig Jul! 🎄🎅
Skal der mindre husblas i hvis man laver dobbeltportion?
Gitte – Nej, hvis du laver dobbelt portion, så skal du bruge den dobbelte mængde husblas 😀
Er det pasteuriserede æg med både æggeblomme og æggehvide. Eller er det bare blommen, som bruges til æggesnapsen?
Lisbeth – Det er 3 æg (altså hele æg). Og så bestemmer man jo selv, om man vil bruge past. æg eller almindelige æg 🙂
Vær opmærksom på, at der står saften fra 1 citron, uanset om man vil lave fromagen til 2 eller 9 personer :-
Vh Aase
PS Glædelig jul!
Aase – Tusind tak fordi, du gjorde mig opmærksom på det. Jeg bruger et program, som automatisk indstiller mængderne, når man justerer op eller ned i opskriften. Men jeg har ikke været opmærksom på, at den kun justerer i selve antallet – dvs. at der ingen problemer er, når jeg skriver “1 stk citron”, men når jeg skriver “saften af 1 citron”, så kan systemet ikke længere finde ud af det 🙂
Og glædelig jul til dig 🙂
Hvad er de små røde ting der er pyntet med på fromagen 😄
Lise – Det er frysetørret hindbær 🙂 De har det i alle større supermarkeder, bl.a. fra Svansø 🙂