Min mor laver verdens bedste citronfromage. Ingen tvivl om det. Den er sød og syrlig, har en perfekt konsistens og så er den bare helt igennem let og luftig på den gode måde, hvor man føler, at den ingenting fylder i maven, så man kan blive ved og ved med at spise. Derfor er det selvfølgelig også min mors opskrift på citronfromage, som ligger her på bloggen og den har faktisk ligget her i en del år, men nu har den fået et lille ansigtsløft. Den oprindelige opskrift var tilbage fra 2011 og jeg syntes, at det var på sin plads med en lidt mere udførlig opskrift og ikke mindst nye billeder. Der er jo trods alt sket lidt forandringer på 9 år.

Opskriften indeholder husblas – sådan er det jo gerne med fromager, men lad mig med det samme slå fast, at det skal man ikke lade sig skræmme af. Husblas er i bund og grund ret simpelt at arbejde med, hvis man er tålmodig og ikke har for travlt. Og følger man nedenstående opskrift, så vil jeg næsten vove den påstand, at det ikke kan gå galt. Især fordi man kan vælge at passere husblassen igennem en si eller sigte, hvis man vil være på den helt sikre side. Men det har jeg skrevet meget mere om i selve opskriften.

Og så tilbage til citronfromagen, for den er faktisk så god, at den har overhalet den klassiske risalamande som foretrukken juledessert i min familie. Det vil med andre ord sige, at risalamanden er røget ud til højre og i stedet får vi citronfromage til dessert juleaften. Og der er selvfølgelig en mandel i fromagen, som bliver serveret i portionsglas, så vi ikke kan snyde og lede efter mandlen i serveringsskålen. Det skal jo gå retfærdigt til.

>> Se også min bedste opskrift på risalamande med vanilje og mandler lige her.

Det er skam ikke fordi, at vi ikke kan lide risalamande med kirsebærsauce – eller iskold hindbærpuré, som vi får til risalamanden i min familie. Men risalamande er ikke just nogen let dessert og ovenpå andesteg, flæskesteg, julemedister og alt det klassiske juletilbehør, så var der faktisk ikke nogen af os, der sådan for alvor havde lyst til risalamande. Derimod ville vi meget hellere have en portion let, luftig og syrlig citronfromage med en klat flødeskum på toppen, så sådan er det blevet. Til gengæld spiser vi masser af risalamande i løbet af november og december måned, men lige præcis juleaften stikker vi lidt udenfor, i hvert fald hvad traditionerne angår, og nyder en portion af min mors skønne citronfromage.

 

Print opskrift Pin opskrift
4.6 fra 5 stemmer

Citronfromage

Hviletid3 t
Samlet tid3 t 20 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 3 æg (brug evt. past. æg)
 • 100 gr sukker
 • dl piskefløde
 • 4 blade husblas
 • revet skal og saft af 1 usprøjtet citron (der skal bruges ½ dl citronsaft)
 • evt. flødeskum til pynt

Fremgangsmåde

 • Rør æg og sukker sammen til en luftig æggesnaps.
 • Sæt husblassen i blød i et glas med koldt vand.
 • Pisk fløden til skum.
 • Knug husblassen fri for vand og kom den i en skål sammen med citronsaften.
 • Stil skålen med husblas og citronsaft i mikrobølgeovnen og giv den 15-20 sekunder ved fuld watt, indtil husblassen er smeltet ud i citronsaften. Man kan også smelte husblassen i citronsaften ved at sætte skålen over et vandbad. Rør rundt i citronsaften og kontroller, at al husblassen er smeltet.
 • Rør 1 spsk af æggesnapsen ud i den lune husblas/citronsaft. Fortsæt med at røre spiseskefuld efter spiseskefuld af æggesnapsen ud i husblassen, indtil den kun er ganske svagt lun. Vend herefter husblasblasblandingen over i den resterende del af æggesnapsen og rør godt rundt.
 • Hæld æggesnapsen over i flødeskummet. Vil man være helt sikker på, at der ikke kommer klumper af husblas i fromagen, så kan man evt. hælde æggesnapsen igennem en si ned i skålen med flødeskum.
 • Tilsæt revet citronskal og vend æggesnaps og flødeskum forsigtigt sammen, så luften ikke slås ud af fromagen.
 • Fordel blandingen i en serveringsskål eller portionsglas og sæt fromagen på køl i minimum 3 timer eller til den har sat sig.
 • Ved servering kan man pynte fromagen med flødeskum og evt. revet citronskal.

Noter

Fromage er en oplagt gæstedessert, da den kan tilberedes flere timer i forvejen og endda dagen før. Det er dog bedst, hvis man venter med at piske flødeskum og pynte fromagen til lige inden servering. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)