Da jeg bagte de såkaldte åbne fastelavnsboller med creme og marcipan for snart et par uger siden, lovede jeg mig selv, at jeg også ville prøve at lave en version af de åbne fastelavnsboller med hindbær. Ikke mindst fordi, jeg er ret vild med hindbærmarmelade i fastelavnsboller. Jeg synes, at den syrlige marmelade passer noget så godt til de søde boller, så det hele ikke bliver alt for sødt, men derudover er de åbne fastelavnsboller også gået hen og blevet en rigtig fastelavnsbolle-favorit i familien. Måske fordi at de både er supernemme at lave og fyldet bliver indeni bollerne, modsat de klassiske gammeldags fastelavnsboller, hvor fyldet indimellem vælger at løbe ud for oven eller for neden i bollerne. I hvert fald kan det ske, hvis man er uheldig.

>> Se også min opskrift på åbne fastelavnsboller med creme og marcipan lige her. 

Denne her opskrift er en tro kopi af den, som jeg brugte til de åbne fastelavnsboller med creme og marcipan, for den fungerede upåklageligt, var nem at arbejde med og smagte skønt. Der er tale om en lækker og blød gærdej og selvom fastelavnsbollerne måske godt kan ligne klassiske spandauere ved første øjekast, så har de aldrig set skyggen af wienerbrødsdej.

Jeg lægger et lille stykke marcipan i hver bolle, inden jeg folder dejen sammen. Jeg synes, det giver et lækkert modspild til hindbærmarmeladen og desuden bidrager marcipanen med et strejf af mandler. Men bryder man sig ikke om marcipan, så udelader man det bare og nøjes med at fylde sine fastelavnsboller med marmelade og pynte med glasur eller et hvidt drys flormelis.

Bollerne er som sagt ret nemme at lave, både med hindbærmarmelade og med creme. Man skal dog være opmærksom på, at marmelade har et noget højere sukkerindhold end vaniljecreme, hvilket betyder, at marmeladen ligesom “koger op” og karamelliserer, når bollerne bages i ovnen. Derfor skal man ikke bruge helt så meget marmelade, som hvis man havde fyldt bollerne med vaniljecreme, der som bekendt er lidt nemmere at styre. Men hvis bare man passer på med ikke at overfylde bollerne, så er der ikke andet, man skal være opmærksom på og der sker jo ikke noget ved, at et par dråber marmelade ryger “overbord” og lander på bagepladen, så længe størstedelen bliver i bollerne.

Fastelavnsboller (åbne med hindbær)

Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 1 dl mælk (lillefingervarm)
 • ½ pk gær
 • 25 gr sukker
 • 1 tsk groft salt
 • 1 æg
 • 1 tsk vaniljesukker
 • ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
 • 75 gr smør (smeltet)
 • 300 gr hvedemel (samt lidt til udrulning)

Fyld

 • 100 gr marcipan (kan udelades)
 • dl god hindbærmarmelade
 • evt. glasur til pynt

Fremgangsmåde

 • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
 • Tilsæt sukker, salt, æg, vaniljesukker, kardemomme, smør og hvedemel og ælt grundigt sammen til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også samles i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et rektangel (ca 30 x 40 cm). Skær rektanglet ud i 12 firkanter.
 • Del marcipanen i 12 lige store, flade stykker og læg et stykke på midten af hver dejfirkant. Fold hvert hjørne af firkanten ind mod midten og pres dem fast ned mod marcipanen. Gentag med alle dejfirkanterne.
 • Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav en fordybning i midten af hver bolle med tommelfingeren og pensl herefter med sammenpisket æg
 • Fordel hindbærmarmelade i fordybningerne i bollerne og lad dem efterhæve i ca 15 minutter.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) til de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne afkøle på bageristen og pynt dem herefter med hvid glasur rørt sammen af flormelis eller lidt vand. Foretrækker man brun glasur, så tilsæt lidt kakaopulver til glasuren.
 • Bollerne holder sig bløde og lækre i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan også fryses, men så er det bedst, hvis man venter med at pynte med glasur, til de er optøede.

Noter

I stedet for hindbærmarmelade kan man fylde fastelavnsbollerne med en vaniljecreme. Enten en hjemmelavet vaniljecreme eller creme lavet på cremepulver udrørt i mælk. Beregn ca 3 dl creme til opskriften. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)