Græske kødboller i fad…

12 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Hverdagsmad, Oksekød, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg har gjort det lidt i det græske køkken på det seneste. Jeg ved ikke rigtigt, om det er trangen til sol og sommer, der spiller ind her sidst på vinteren, men i hvert fald har vi både fået moussaka med aubergine og kartofler og græsk salat, ligesom der bliver også lavet en hel del tzatziki med agurk og hvidløg. Forleden fik jeg så lyst til at lave en portion græske kødboller i fad, som jeg husker dem, fra vi var på Kreta for en del år siden – nemlig kødboller lavet på hakket okse- eller lammekød og med en dejlig krydret smag.

Dengang fik vi som regel de græske kødboller serveret med kartofler, salat og tzatziki, men jeg mindes også en udgave, hvor det hele var samlet i et fad – kødboller, sauce og kartofler, som efterfølgende var bagt i ovnen. Derfor gik jeg på jagt efter inspiration og kom blandt andet fordi en virkelig lækker opskrift på græske kødboller i tomatsauce på Persilles blog. Og ved at kombinere lidt af det ene og lidt af det andet, fik jeg kreeret denne her udgave, som er både nem og enkel og som smager skønt.

Der er tale om endnu en af mine “alt i et fad” opskrifter, som er super populære, både herhjemme og på bloggen. Og selvom der skal koges en tomatsauce og laves fars til kødboller, som efterfølgende skal trilles, så er det stadig en dejlig nem opskrift. Og når først fadet er i ovnen, er der masser af tid til at få ryddet køkkenet og dækket et fint bord.

Kniber det med tiden, så kan man dog sagtens bruge et glas færdiglavet tomatsauce og dermed spare et punkt i opskriften. Men så vil jeg foreslå, at man  tilsætter lidt ekstra væde til tomatsaucen i form af vand. Fadet skal trods alt stå i ovnen i ca 1 time, så en del af vandet vil fordampe og der skal jo være sauce nok til, at kartoflerne kan nå blive ordentligt tilberedte. Man kan for øvrigt også bruge kartofler, som har fået et kort opkog, eller måske en rest kogte kartofler fra dagen før. Så kan man formentlig reducere tilberedningstiden til ca. 30 minutter eller til kødbollerne er gennemstegte.

Jeg serverede de græske kødboller i fad med en græsk salat og store oliven, men et godt brød og tzatziki vil også være lækkert. Hvis man hellere vil have kartoflerne ved siden af, så kan man sagtens nøjes med at tilberede kødbollerne i tomatsaucen i fadet og i stedet vende kartoffelbåde med olie og krydderier og stege dem sprøde og lysebrune på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg vil skyde på, at tilberedningstiden af de rå kødboller i ovnen så vil være omkring 30 minutter, men prøv evt. at halvere en kødbolle og tjek, om den er gennemstegt eller brug et stegetermometer. Temperaturen skal være minimum 70 °C før det er “sikkert”, at spise en hakkebøf/kødbolle.

4.32 fra 16 stemmer

Græske kødboller i fad

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid1 t
Samlet tid1 t 30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 450 gr hakket oksekød
 • 1 æg
 • ½ dl mælk
 • 1 spsk hvedemel
 • 2 fed hvidløg (pressede)
 • 2 tsk tørret oregano
 • 2 tsk stødt spidskommen

Tomatsauce

 • 1 spsk olie
 • 1 løg (hakket)
 • 2 fed hvidløg (pressede)
 • 2 ds hakkede tomater
 • 2 dl vand
 • 1 dl mælk (kan erstattes af vand)
 • 2 tsk tørret oregano
 • 1 nip sukker
 • salt og peber

Desuden

 • 8 store kartofler (ca 600-700 gr)
 • 2 peberfrugter (rensede og skåret i strimler)
 • evt. feta og friskhakket persille til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom oksekødet i en skål. Tilsæt æg, mælk, hvedemel, hvidløg, oregano, spidskommen, salt og peber og rør det hele godt sammen.
 • Form farsen til kødboller på størrelse med små golfbolde. 
 • Varm olien op i en gryde. Sauter løg og hvidløg heri og tilsæt hakkede tomater, vand, mælk og oregano til gryden.
 • Bring gryden i kog og lad tomatsaucen simre i 5-10 minutter. Blend herefter tomatsaucen glat og cremet med en stavblender og smag til med sukker, salt og peber.
 • Skræl eller skrub kartoflerne og skær dem i både. Rens peberfrugterne og skær dem i strimler.
 • Fordel kartoffelbåde og peberfrugter i bunden af et ildfast fad og placer de rå kødboller ovenpå grønsagerne. Hæld til sidst tomatsaucen over kartofler og kødboller.
 • Bag fadet i ovnen ved 190 °C (varmluft) i ca 45-60 minutter eller indtil kartoflerne er møre. Bliver kødbollerne lidt mørke på toppen, kan de vendes ned i saucen, så man får stegeskorpe på alle sider, eller man kan dække fadet til med stanniol.
 • Drys evt fadet med smuldret feta og friskhakket persille på toppen og server.
Bryder man sig om oliven, så kan man også sagtens tilsætte en håndfuld sorte eller grønne oliven til kartofler og peberfrugter i fadet. Vi spiste oliven ved siden af.

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

 

12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Gitte
3 år siden

Hej
Er det ok man ikke kommer spidskommen i?? Jeg er ikke så glad for det krydderi nemlig

Helle O. Jensen
3 år siden

I denne opskrift skriver du: 8 store kartofler. Kan/skal der her bruges bagekartofler, eller bare 8 almindelige kartofler, bare de er store.

Mette Vork
3 år siden

En af mine livretter!!!
Min svigerfar var græker, så denne ret er ofte på menuen herhjemme. Jeg laver dog frikadeller af svinekød, bruger passata i stedet for flåede tomater og putter ca 20 hele fed hvidløg ned til sovsen. Når fedene har kogt længe i tomatsovsen bliver de helt bløde og lækre – og smager helt fantastisk smurt ud på et stykke brød 😍

Helle Zeuch Rasmussen
3 år siden

Hej
Kan det være rigtig, at der ikke skal salt og peber i farsen?

Helle
3 år siden

Hvis man ikke vil lave det med kartofler i, men med ris til i stedet – hvor længe vil du så mene det skal have i ovnen?

Pia
6 måneder siden

Hvis man vælger ris tll skal man så bare putte de rå kødboller i fad og hælde tomatsovs over og så samme tid som ovenstående 😉

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)