I min familie tog vi i weekenden lidt forskud på fastelavnsglæderne. Store og små mødtes i fuld udklædning til en skøn eftermiddag med tøndeslagning, eftermiddagskaffe med hjemmebagte fastelavnsboller og til sidst grillede pølser med brød. Noget så hyggeligt og ikke mindst underholdende, efterhånden som de forskellige familiemedlemmer dukkede op og afslørede nogle særdeles fantasifulde udklædninger. Jeg stod for de hjemmebagte fastelavnsboller og endte med at lave en helt masse forskellige, så der var lidt for enhver smag. Udover de klassiske gammeldags fastelavnsboller med creme og marcipan, havde jeg også lavet fastelavnsboller med flødeskum, “åbne” fastelavnsboller med creme og glasur og endelig en portion walesboller med flødecreme og hindbærmarmelade, præcis som jeg husker, min farmor altid lavede til fastelavn, da jeg var lille.

Walesboller, eller vandbakkelser som de også kaldes, har desværre ry for at være svære at lave, men jeg må indrømme, at jeg tror, man bare skal kaste sig ud i det. Dejen er supernem at røre sammen og den skal hverken æltes eller hæves. Og bollerne skal blot sættes på bagepladen med en ske eller ved brug af en sprøjtepose, hvis de skal være særligt fine.

Derefter er det egentlig bare at sætte walesbollerne i ovnen og så huske på, at man ikke må åbne ovnlågen i de første 25 minutter af bagetiden, for så kan man risikere, at bollerne falder sammen. Men sværere er det altså ikke. Og når walesbollerne er færdige og afkølede, kan de fyldes med lækre sager som fx flødeskum og syltetøj eller flødecreme.

>> Se også min opskrift på walesboller med hindbærskum lige her. 

Walesboller er bedst, når de er relativt nybagte. Man godt kan lave dem dagen i forvejen, og dække dem til med et viskestykke, men de mister noget af sprødheden. De kan desuden fryses, men også her går det lidt udover sprødheden, så har man overhovedet mulighed for det, så foreslå jeg, at man laver dem samme dag, som de skal spises.

Walesboller/vandbakkelser er for øvrigt ret neutrale i smagen. Der er ikke tilsat hverken salt eller sukker til dejen og det er således 100 % op til fyldet at afgøre, hvorvidt vandbakkelserne bliver søde eller salte. Man kan vælge at fylde dem med creme, syltetøj, flødeskum og is, eller man kan lave en rigtig god skaldyrssalat, rejesalat eller tunsalat og fylde den i bollerne. Vælger man den salte udgave, så kan man med fordel lave vandbakkelserne lidt mindre, så de er lige til at hapse i en enkelt bid. Og så vil de være et hit på enhver buffet eller som en lille forret/appetizer.

 

Walesboller med flødecreme

Bagtid30 min
Samlet tid50 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 100 gr smør
 • 2 dl vand
 • 100 gr hvedemel
 • 4 mellemstore æg

Vaniljeflødecreme

 • dl mælk
 • 50 gr sukker
 • 2 æg
 • korn af 1 vaniljestang (eller 2 tsk vaniljesukker)
 • 2 spsk maizena

Desuden

 • dl piskefløde
 • dl hindbærmarmelade
 • flormelis eller glasur til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom smør og vand i en gryde og bring det i kog.
 • Hæld melet i gryden og rør godt rundt indtil dejen er samlet og let slipper grydens kanter.
 • Tag gryden af varmen, tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt imellem hvert æg. Der kan evt. bruges en elmikser. Dejen skal være fast og ikke alt for flydende.
 • Med en spiseske sættes dejen i 12 boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Man kan også komme dejen i en sprøjtepose, evt med en stjernetyl, og sprøjte dejen ud på pladen.
 • Bag walesbollerne ved 190 °C (alm. ovnfunktion) i ca 30 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Husk at ovnlågen ikke må åbnes de første 25 minutter af bagetiden – så kan walesbollerne falde sammen.
 • Klip et lille hul i siden på walesbollerne, så dampen kan slippe ud og lad dem afkøle på bageristen.
 • 2 dl mælk, sukker, æg, vaniljekorn og den tomme vaniljestang kommes i en lille gryde og opvarmes ved svag varme.
 • Maizena opløses i resten af mælken og hældes i gryden og cremen koges under jævnlig omrøring til den tykner. Det tager ca. 10 minutter.
 • Hæld cremen over i en skål og lad den køle af. Fisk den tomme vaniljestang op og kassér den.
 • Pisk fløden til skum og vend den sammen med den afkølede vaniljecreme. Hæld cremen i en sprøjte eller frysepose, gerne med en stjernetyl.
 • Skær toppen af walesbollerne og fordel lidt hindbærmarmelade i bunden af hver bolle. Fyld efter med flødecreme og læg toppen på som låg.
 • Sigt evt. lidt flormelis over bollerne eller pynt med glasur.
 • Opbevar bollerne på køl indtil servering. De skal helst spises samme dag, som de er lavet. Walesboller kan godt laves dagen i forvejen, men det vil gå lidt udover bollernes sprødhed.

Noter

Walesboller kan bages dagen i forvejen og de kan også fryses. Bollerne vil dog miste lidt af sprødheden undervejs. 
Vil man ikke selv koge cremen, så kan man bruge færdigkøbt cremepulver, som røres ud i mælk. Beregn ca 3 dl creme til ovenstående opskrift. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)