Flødekartofler er ALTID et hit. Til weekend, til hverdag, til fest, til buffet’en osv osv. Vi kommer ikke udenom, at de skønne, flødebagte kartofler holder 100 % – i hvert fald hos de fleste danskere og sandelig også herhjemme hos os, hvor de med jævne mellemrum er på menuen henover efteråret og vinteren. For der er jo det med flødekartofler, at de helst skal laves med nogle gode, stivelsesholdige vinterkartofler for at blive allerbedst. Nye danske kartofler er absolut ikke gode til flødekartofler, men så er de jo til gengæld helt fantastiske til alt muligt andet, så hver ting til sin tid.

Jeg har altid elsket flødekartofler og har således også eksperimenteret med flere forskellige varianter. Jeg kan eksempelvis nævne flødekartofler med pikantost og bearnaiseflødekartofler med estragon. Begge dele er fantastiske til et godt stykke kød, en rød bøf eller grillet kylling, men som regel er det nu den lidt mere traditionelle udgave af flødekartoflerne, som bliver serveret herhjemme.

>> Se også min opskrift på italienske flødekartofler med bacon, hvidløg og tomat lige her. 

Jeg er vokset op med flødekartofler bestående af kartofler i skiver, som overhældes med piskefløde, drysses med salt og peber og bages i ovnen. Voila! Mere enkelt kan det næppe gøres og de flødebagte kartofler smager fantastisk. Men selvom piskefløden samler sig omkring kartoflerne under bagningen, så kom jeg på et tidspunkt frem til, at jeg gerne ville have en lidt mere cremet “sauce”. Derfor begyndte jeg at bruge mornaysauce til mine flødekartofler, men det fungerede heller ikke helt optimalt for mig. Jeg manglede ganske enkelt den gode smag af fløde, som netop er det, jeg forbinder med flødekartofler.

Indenfor de senere år er jeg derfor begyndt at blande mornaysauce og piskefløde, når jeg laver flødekartofler, og nu sidder såvel smag som konsistens lige i skabet. De møre, bagte kartoffelskiver har en fin smag af fløde og ligger i en skøn, cremet sauce, der samler sig på smukkeste vis omkring kartoflerne – så bliver det altså ikke meget bedre.

Jeg er vild med det øverste lag flødekartofler, som får lækre, sprøde og brune kanter. Få at få flest mulige af dem, stiller jeg derfor ofte kartoffelskiverne på højkant i fadet, for så ligger kartoffelskiverne ikke i lag ovenpå hinanden, men det bestemmer man jo selv. Det tager selvfølgelig en smule længere tid at stille kartoflerne på højkant i stedet for bare at hælde dem i fadet, men vi snakker jo ikke timer. Højst et par minutter ekstra og jeg synes virkelig, at det er det hele værd.

Flødekartoflerne bager jeg i ovnen i ca 1 time ved 200 °C, til kartoffelskiverne alle er møre og gennembagte og toppen er fint gylden. Men har man tid (og lyst), så kan jeg anbefale, at man sænker temperaturen til 175 °C (alm. ovnfunktion) og bager kartoflerne i ca 1½ time. Ved at bage kartoflerne i lidt længere tid ved svagere varme, får de god tid til at blive ekstra møre og samtidig suge den gode sauce til sig. Og jeg bilder mig altså ind, at jeg kan smage forskel.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Flødekartofler

Bagetid1 t 30 min
Samlet tid1 t 50 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 1 kg kartofler
 • 3-4 dl mornaysauce
 • dl piskefløde
 • frisk eller tørret timian (kan udelades)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver á ca ½ cm tykkelse.
 • Placer kartoffelskiverne i et ildfast fad - enten liggende eller opretstående.
 • Rør mornaysauce og fløde sammen og hæld blandingen ved kartoflerne i fadet.
 • Drys med timian, salt og peber.
 • Bag kartoflerne ved 190 °C (varmluft) i 60-70 minutter, eller indtil toppen er gylden og kartoflerne møre. Dæk evt. fadet til med stanniol, hvis det bliver for mørkt på toppen.
 • Pynt evt. med lidt frisk timian og server.

Noter

Man kan også vælge at sænke ovnvarmen til ca 175 °C (alm. ovnfunktion) og bage kartoflerne i ca 1½ time. Det giver kartoflerne tid til rigtigt at suge flødeblandingen til sig. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)