Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Flødekartofler – min bedste opskrift.

8 kommentarer
Billig aftensmad - mad på budget., Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Flødekartofler er ALTID et hit. Til weekend, til hverdag, til fest, til buffet’en osv osv. Vi kommer ikke udenom, at de skønne, flødebagte kartofler holder 100 % I hvert fald hos de fleste danskere. Og sandelig også herhjemme hos os, hvor de med jævne mellemrum er på menuen henover efteråret og vinteren.

Se også – Italienske flødekartofler I Bearnaise flødekartofler med estragon I Flødekartofler med pikantost

Min bedste opskrift på cremede flødekartofler.

Der er jo det med flødekartofler, at de helst skal laves med nogle gode, stivelsesholdige vinterkartofler for at blive allerbedst. Nye danske kartofler er absolut ikke gode til flødekartofler. Men så er de jo til gengæld helt fantastiske til alt muligt andet. Så hver ting til sin tid.

Jeg er vokset op med flødekartofler bestående af kartofler i skiver, som overhældes med piskefløde, krydres med salt og peber og bages i ovnen. Voila! Mere enkelt kan det næppe gøres og de flødebagte kartofler smager fantastisk. Men selvom piskefløden samler sig omkring kartoflerne under bagningen, så kom jeg på et tidspunkt frem til, at jeg gerne ville have en lidt mere “cremet” flødesauce. Derfor begyndte jeg at bruge mornaysauce til mine flødekartofler, men det fungerede heller ikke helt optimalt for mig. Jeg manglede ganske enkelt den gode smag af fløde, som netop er det, jeg forbinder med flødekartofler.

Indenfor de senere år er jeg derfor begyndt at blande mornaysauce og piskefløde, når jeg laver flødekartofler. Og nu sidder såvel smag som konsistens altså lige i skabet. De møre, bagte kartoffelskiver har en fin smag af fløde. Og de ligger i en skøn, cremet sauce, der samler sig på smukkeste vis omkring kartoflerne. Så bliver det altså ikke meget bedre.

Jeg bruger forresten ikke ost til mine flødekartofler. Men hvis man synes, så kan man sagtens fordele 2-3 håndfulde god, revet ost på toppen af kartoflerne, når der er ca. 30 minutter tilbage af bagetiden.

4,80 fra 5 stemmer

Flødekartofler

Bagetid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 50 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1000 gr kartofler
 • 2,5 dl piskefløde
 • 2,5 dl mornaysauce (kan erstattes af piskefløde)
 • 2 tsk tørret timian (kan udelades)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver á ca ½ cm tykkelse.
 • Placer kartoffelskiverne i et ildfast fad – enten liggende eller opretstående.
 • Rør mornaysauce og fløde sammen og hæld blandingen over kartoflerne i fadet.
 • Drys med timian, salt og peber.
 • Bag kartoflerne ved 190 °C (varmluft) i 60-70 minutter, eller indtil toppen er gylden og kartoflerne møre. Dæk evt. fadet til med stanniol, hvis det bliver for mørkt på toppen.
 • Man kan også vælge at sænke ovnvarmen til ca 175 °C (alm. ovnfunktion) og bage kartoflerne i ca 1½ time.
 • Pynt evt. med lidt frisk timian og server.

Møre kartofler og gylden overflade.

Jeg er vild med det øverste lag flødekartofler, som får lækre, sprøde og brune kanter. Få at få flest mulige af dem, stiller jeg derfor ofte kartoffelskiverne på højkant i fadet, så kartoffelskiverne ikke ligger i lag ovenpå hinanden. Men det bestemmer man jo selv. Det tager selvfølgelig en smule længere tid at stille kartoflerne på højkant i stedet for bare at hælde dem i fadet, men vi snakker jo ikke timer. Højst et par minutter ekstra. Og jeg synes virkelig, at det er det hele værd.

Flødekartoflerne bager jeg i ovnen i ca 1 time ved 200 °C, indtil kartoffelskiverne alle er møre og toppen er fint gylden. Har man tid (og lyst), kan man også sænke ovntemperaturen til 175 °C (alm. ovnfunktion) og bage kartoflerne i ca 1½ time. Ved at bage kartoflerne i længere tid og ved lidt svagere varme, får de ekstra god tid til at blive møre og samtidig suge den gode sauce til sig. Og jeg bilder mig altså ind, at jeg kan smage forskel.

Subscribe
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Elsebeth
4 år siden

Næsten lige så gode er kartoflerne i en af de allerførste Karolines Køkken-udgivelser: Kartofler skæres i ganske tyde skiver og ‘sættes op’ i fadet. Ovenpå lægges kyllinger i kvarte; der krydres og til slut en masse hakket persille ovenpå (find selv opskriften!). Serveres med en blandet salat. Ovnretter er en udearbejdendes bedste mulighed for at få noget andet end madlavning fra hånden i den ‘fritime’, man får, når ovnen laver maden.

Det er dog ikke forbudt at lave retten med flødekartofler under kyllingsoverlår, som jo er det mest velsmagende og saftige kød på kræet.

Ann
3 år siden

Hvor er opskriften på sovsen?

Lene Hyldgaard Nederby
3 år siden

Ekstra godt med et par fed hvidløg i saucen.

Poul
3 år siden

Hvor stort er fadet.

Vibeke
3 år siden

Næste gang i har lyst til hamburgerryg med flødekartofler skulle du prøve at skære hamburgerryggen i skiver og læg det under flødekartoflerne. Så er det færdig på samme tid.
Kan også lave det som reste mad med kogt hamburgerryg.
V.h vibeke.