Medaljer er bestemt ikke noget, som jeg laver med jævne mellemrum. Faktisk kan der gå år imellem, at jeg bager medaljer og flødeskumskager i det hele taget. Men indimellem så er det nu meget hyggeligt, at stå og pynte og pusle om sådan en rigtig fin lille kage. Og så hører medaljer med flødeskum faktisk til blandt de mere nemme konditorkager – når det nu skal være.

Se også – Napoleonshatte med marcipan I Valnøddelagkage I Makronsnitter med hindbær

Medaljer med flødecreme – nem opskrift.

En klassisk medalje består som regel af 2 runde mørdejskager, som er samlet omkring en midte af marmelade, flødecreme og flødeskum. Men jeg må indrømme, at jeg ikke er sååå pjattet med smagen af ren flødeskum. Derfor nøjes jeg som regel bare med at bruge marmelade og flødecreme til mine medaljer.

Vil man gerne have helt klassiske medaljer, så skal man piske en portion flødeskum, som sprøjtes i en krans rundt i kanten af den nederste mørdejskage (bunden). Herefter fordeler man lidt marmelade i “hullet” i midten og fylder op med flødecreme. Og ellers så følger man bare min opskrift herunder.

Medaljer med flødecreme og glasur. Pyntet med flødeskum og jordbær
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 4 stemmer

Medaljer med flødecreme

Hvile- og bagetid40 min
Samlet tid1 t 10 min
Antal: 6 stk

Ingredienser

  • 100 gr hvedemel (+ ekstra til udrulning)
  • 50 gr flormelis
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 60 gr koldt smør
  • 1 æggeblomme

Flødecreme

  • ½ brev vaniljecremepulver (eller ca 2½-3 dl hjemmelavet vaniljecreme)
  • dl mælk
  • 2 dl piskefløde
  • 1 dl hindbærmarmelade
  • 100 gr flormelis
  • 1 spsk kakaopulver (kan udelades)
  • evt. friske jordbær til pynt

Fremgangsmåde

  • Kom hvedemel, flormelis og vaniljesukker i en skål og smuldr smørret heri.
  • Saml dejen med æggeblommen til en glat og fast dej. Pak den i husholdningfilm og lad den hvile på køl i ca 30 minutter.
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
  • Udrul den afkølede mørdej til en tykkelse på ca. 2 mm på et meldrysset køkkenbord.
  • Udstik 12 runde kager med en udstikker eller et glas på ca 8 cm i diameter og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag kagerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 10 minutter, indtil de er let gyldne. Lad dem herefter afkøle på ovnristen.
  • Pisk kagecremepulver sammen med mælk efter anvisning på pakken. Man kan selvfølgelig også lave en portion hjemmelavet vaniljekagecreme.
  • Pisk fløden til skum og vend den sammen med kagecremen til en flødecreme. Hæld cremen i en sprøjte- eller frysepose, gerne påsat en stjernetylle.
  • Saml medaljerne ved at sprøjte en krans af flødecreme ud på 6 stk af mørdejskagerne. Kom herefter 2-3 tsk hindbærmarmelade i "hullet" i kransen.
  • Rør flormelis og evt. kakaopulver sammen med en ganske lille smule vand til en tyk glasur. Pynt de resterende 6 mørdejskager med glasur og læg dem ovenpå flødecremen som "låg".
  • Pynt medaljerne med en lille "dut" flødecreme på toppen og evt. et kvart jordbær eller andre friske bær. Man kan også drysse med lidt hakkede nødder, chokolade eller krymmel.
  • Lad medaljerne hvile på køl indtil servering.

Opbevaring og skønne variationer.

Nedenstående er ikke nogen kæmpe portion. Den rækker til ca 6 middelstore medaljer og jeg beregner som regel én medalje pr. person. Medaljer har ikke godt af at stå for længe, for så bliver mørdejsbundene bløde. Af samme grund skal medaljer helst spises samme dag som de er lavet. Man kan altså ikke lave kagerne dagen i forvejen. Men man kan sagtens bage mørdejsbundene i god tid og opbevare dem i en lufttæt kagedåse. Og selvfølgelig kan de færdiglavede medaljer sagtens tåle at stå et par timer i køleskabet og vente. Hurtigere går det jo heller ikke.

Er man alligevel nervøs for, at der skal trænge fugt ud i kagerne, så kan man “isolere” ved at pensle mørdejsbundene med smeltet, mørk chokolade. Chokoladelaget skal så vendes ind mod fyldet, når kagerne samles. Chokoladen er ikke bare en effektiv barriere mod fugt, men det smager også virkelig godt. Og så får man de skønneste luksusmedaljer.

Jeg bruger gerne hindbærmarmelade til mine medaljer. Jeg synes, at den sød-syrlige smag af hindbær fungerer virkelig godt sammen med flødecremen. Og så har jeg stort set altid hindbærmarmelade i køleskabet, så det er dejlig nemt. Men selvfølgelig kan man bruge alle mulige andre former for marmelade, ligesom man også kan variere cremen. Jeg har eksempelvis set virkelig mange fantasifulde former for medaljer i “Den store Bagedyst”. Og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)