En lækker, rosastegt roastbeef er næsten altid et hit, i hvert fald hjemme hos os, og så er den noget så nem at lave, da den stort set passer sig selv i ovnen. Perfekt gæstemad eller bare som lidt selvforkælelse og det kan vi vist alle have brug for lige nu, hvor mange af os går derhjemme, imens Danmark er lukket ned pga corona virus.

Jeg laver som regel roastbeef fredag eller lørdag aften, hvor mange af os har tradition for at servere lidt ekstra lækkert til aftensmad. Men faktisk er det så nemt at lave en god roastbeef, at den også snildt kan laves på en almindelig hverdagsaften. Groft sagt skal kødet jo bare brunes i en gryde og derefter i ovnen, indtil det er færdigtilberedt. Faktisk kan man også vælge at tilberede roastbeefen i gryden og helt droppe turen i ovnen, men jeg kan nu godt lide den lækre brune stegeskorpe, som kødet får i ovnen.

Det er helt klart nemmest, at lave en perfekt stegt roastbeef, hvis man bruger et stegetermometer. Ikke fordi det ikke kan lade sig gøre uden, men bruger man et stegetermometer, så er man helt sikker på at få et perfekt resultat hver gang, og en roastbeef der er lige præcis så rød eller rosastegt, som man foretrækker det.

>> Se også min opskrift på rosastegt culotte lige her. 

Jeg køber som regel en roastbeef, som vejer omkring 1 kg og det passer helt perfekt til os herhjemme. På den måde har vi kød til aftensmad og lækre rester til rugbrødsmadder med roastbeef, remoulade, ristede løg og revet peberrod i dagene efter. Dog vil en roastbeef på et kilo også sagtens kunne mætte 4 personer, men så skal man nok ikke forvente rester.

Jeg bruner først stegen på alle 4 sider i en gryde og derefter ryger den i et ildfast fad og får ca 50 minutter ved 150 °C i ovnen. Vi foretrækker, at kødet ikke er aaaalt for rødt, men bare let rosastegt. Derfor lader jeg altid kødet blive i ovnen, indtil stegetermometret viser 60 °C. Herefter kommer stegen ud og hviler utildækket i ca 15 minutter, hvilket føjer yderligere 5 °C til kernetemperaturen. Den ender således på 65 °C, hvilket svarer til en let rosastegt midte. Vil man hellere have lidt mere rødt kød, så tager man stegen ud, når stegetermometret siger 55 °C og så stiger temperaturen til ca 60 °C, imens kødet hviler.

En roastbeef kan groft sagt serveres med alt imellem himmel og jord, men det er klart, at til sådan et lækkert stykke kød er det oplagt med en god sauce og en eller anden form for kartofler. Et alternativ til sauce og kartofler er en portion flødekartofler, hvor man får både sauce og kartofler i ét. Derudover er rødt oksekød jo altid godt med en god bearnaisesauce eller hjemmelavet whiskysauce ved siden af og jeg kan også anbefale hjemmelavet rødvinssauce. Og så går man jo sjældent galt i byen med en portion hasselback kartofler eller sprøde, knuste kartofler med parmesan og timian. 

 

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Roastbeef

Stege- og hviletid1 t 5 min
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 2 spsk olie
  • 1 roastbeef (ca 1 kg)
  • frisk eller tørret timian (kan udelades)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Tag gerne roastbeefen ud af køleskabet ca 1 time i forvejen og lad den ligge på køkkenbordet og temperere.
  • Pak roastbeefen ud og dup den tør med køkkenrulle.
  • Opvarm olien i en stegegryde og brun den afduppede roastbeef godt af på alle sider. Husk at den har 4 sider.
  • Læg den brunede roastbeef i et ildfast fad. Fordel frisk eller tørret timian efter smag og drys godt med salt og peber. Stik et stegetermometer ind i kødet på det tykkeste sted.
  • Sæt kødet i ovnen ved 150 °C (varmluft) og lad det stege til centrumtemperaturen er 55-60 °C. Det tager ca 50 minutter.
  • Tag kødet ud og lad det hvile utildækket i ca 15 minutter. Under hviletiden vil temperaturen stige yderligere 5 °C, altså en sluttemperatur på 60-65 °C. 60 °C = rosastegt. 65 °C = let rosastegt.
  • Fjern nettet omkring kødet og skær det i skiver i ca ½ cm's tykkelse efter smag og behag.
  • Server roastbeefen varm eller lun med kartofler, sauce og salat eller grønsager.

Noter

Bliver der rester, er det superlækkert at skære kødet i helt tynde skiver og spise dem på rugbrød med remoulade, ristede løg og revet peberrod. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)