Vi har både jordbærrabarber og vinrabarber i haven. Og i år får jeg virkelig udnyttet de skønne, syrlige stængler. Rabarber er som bekendt noget af det første, der skyder op af jorden om foråret. Derfor er der også virkelig mange muligheder for at udnytte rabarberne. Lige fra den første lillebitte portion rabarberkompot, som laves af de første, tynde stængler der titter frem, til rabarbersaft, kager og desserter. Og forleden lavede jeg en lækker rabarber crumble. Crumblen fik vi til dessert, ovenpå en middag bestående af grydestegt kylling med brun sauce, nye danske kartofler og agurkesalat. Så kan det ikke blive meget bedre.

Andre kager med rabarber >> Rabarberkage med marcipan I Rabarbertrifli I Rabarbertærte med flettet låg 

Lækker opskrift på rabarber crumble.

En rabarbercrumble – eller en hvilken som helst anden crumble – hører så ganske afgjort til blandt de nemmeste kager, som findes. Frugt eller bær skal blot fordeles i et fad og drysses med sukker og måske lidt vanilje. Derefter skal crumbledejen fordeles på toppen, inden hele herligheden sættes i ovnen. Selve crumbledejen er faktisk også utroligt nem at lave. Der er blot tale om mel og smør, der smuldres, indtil det ligner revet ost, hvorefter det blandes med sukker og krydderier.

Tip! Se også mine bedste tips til variationer og tilbehør til rabarbercrumble under opskriften. 

Rabarbercrumble
Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Rabarber crumble

Bagetid30 min
Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gr rabarber
  • 100 gr sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 spsk kartoffelmel (kan udelades)

Crumble dej

  • 125 gr hvedemel
  • 100 gr smør
  • 25 gr sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk stødt kanel (kan udelades)
  • mandelflager til pynt

Fremgangsmåde

  • Skyl rabarberne og skær dem i stykker á 2-3 cm. Kom rabarberstykkerne i et ildfast fad (ca 15 x 25 cm).
  • Drys sukker, vaniljesukker og kartoffelmel over rabarberstykkerne og rør rundt, så det hele fordeles godt. Man kan udelade kartoffelmel, men det jævner saften fra rabarberne let, så den ikke lægger sig som lyserødt "vand" i bunden af crumblen.
  • Kom hvedemel og smør i en skål. Brug fingrene til at smuldre smørret ud i melet indtil det ligner revet ost. Dejen skal ikke samles, men bare være smuldret.
  • Tilsæt sukker, vanilje og kanel til dejen og fordel smuldredejen ovenpå rabarberne i fadet. Drys med mandelflager på toppen.
  • Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 30-35 minutter, indtil den er gylden på overfladen.
  • Lad rabarbercrumblen afkøle på bageristen og server den lun med creme fraiche, vaniljeis eller flødeskum.

Skønne variationer.

Selvfølgelig kan man variere opskriften og eksempelvis erstatte en del af hvedemelet med havregryn. Man kan desuden tilsætte hakkede nødder eller mandler. Og man kan lege med forskellige slags krydderier. Nedenstående er bare en helt simpel og nem opskrift. Og selvfølgelig afhænger det også lidt af, hvilken form for crumble, som man laver.

Er der tale om æblecrumble, er jeg fx vild med at tilføje både havregryn, revet marcipan og hakkede nødder. Og desuden bruge masser af varme krydderier som kanel, ingefær, nellike, kardemomme og allehånde. Er der derimod tale om en crumble med ferskner, nektariner eller friske abrikoser, så vil jeg hellere gå helt simpelt til værks og nøjes med lidt vanilje og måske en smule marcipan.

Tilbehør til rabarbercrumble.

Hvorvidt man vælger at servere creme fraiche, vaniljeis eller en klat letpisket flødeskum til sin rabarbercrumble, må være op til den enkelte. Smag og behag er jo forskellig og hjemme hos os er vi så delte, at vi både får creme fraiche og vaniljeis til vores crumbles. Morten spiser nemlig ikke ren creme fraiche, og jeg foretrækker helt klart den syrlige creme fraiche til den søde kage fremfor en kugle is.

Indimellem går vi dog på kompromis og så laver jeg en vanilje creme fraiche. Det er helt almindelig creme fraiche, som røres med lidt sukker og en smule vaniljepulver eller vaniljesukker til en vaniljecreme. Perfekt når den ene gerne vil have lidt syrligt, og den anden gerne vil have lidt sødt til en rabarbercrumble.

Frysning af rabarber.

Har man mange rabarber i haven, så kender de fleste af os nok til problematikken med at få dem alle brugt. Selvfølgelig ikke de første, små spæde skud. De bliver som regel nænsomt plukket og forsigtigt kogt til årets første rabarberkompot. Men efterhånden som rabarberne for alvor får fat henover sommeren, og vokser sig til store og tykke stængler, så kan det knibe med at følge med. Og man får måske også lidt dårlig samvittighed, hvis de bare står og “pynter” uden at blive brugt.

Jeg koger som regel en hel del rabarbersaft i løbet af sæsonen. Det er klart, at der findes forskellige rabarbersorter og vinrabarber og jordbærrabarber bliver som regel lidt mindre, og får tyndere stængler, så der går lidt flere rabarber pr. kilo. Men koger man ikke saft på rabarberne, så kan jeg virkelig anbefale af fryse rabarberne ned. De kan sagtens bruges til både crumble, kager, grød og saft i løbet af efteråret og vinteren.

Man kan vælge fryse rabarberne løse ned. Det gøres eksempelvis ved at skære dem i stykker af en passende størrelse, fordele dem på en bageplade og sætte bagepladen i fryseren. Efter et par timer er rabarberne frosne og kan hældes direkte ned i en frysepose eller bøtte, uden at fryse sammen til en stor klump. Især en fordel, hvis man ikke skal bruge så store portioner, og derfor gerne selv vil kunne dosere, hvor mange rabarber, der tages ud af fryseren og optøs.

Maden i mit liv på Facebook og App.

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)