Både kyllingefrikassé og hønsefrikassé er skøn sommermad fra mormor-køkkenet, som bestemt ikke fortjener at gå i glemmebogen. Og man behøver ikke engang gemme sin frikassé til weekenden, for laver man den på kyllingebryst, så kan man sagtens spise frikassé på en hverdagsaften. Og så kan man gemme den langtidssimrede frikassé med en hel høne eller kylling til weekenden.

Se også – Forloren hare I Stegt flæsk med persillesauce I Hakkebøf med løg I Grydestegt kylling med persille

Kyllingefrikassé med sommergrønt.

Kan man lide tarteletter med høns i asparges og karbonader med stuvede grønærter og gulerødder, så er der en ret stor sandsynlighed for, at man også vil være glad for hønse- eller kyllingefrikassé. Der er stort set tale om samme ret, nemlig mørt kyllinge- eller hønsekød der blandes i en stuvning med ærter, gulerødder og asparges, hvis det er sæson.

Og selvom man groft sagt kan lave frikassé hele året, så er det jo ekstra lækkert om sommeren, hvor man kan bruge nye gulerødder, fine grønne asparges og friskbælgede ærter. Jeg pynter desuden min frikassé med masser af friskplukket persille og dild fra haven. Det smager forrygende og giver lige dét lille ekstra til smagen. Men bryder man sig ikke om persille eller dild, så udelader man det selvfølgelig.

Hønsefrikasse
Print opskrift Pin opskrift
4.6 fra 5 stemmer

Kyllingefrikassé

Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • ½ liter hønsebouillon (evt vand + bouillonterning)
 • 2-3 stk kyllingebryst uden skind
 • 5 gulerødder
 • 1 bdt grønne asparges
 • 200 gr grønne ærter
 • 30 gr smør
 • 40 gr hvedemel
 • 1 dl fløde
 • salt og peber
 • friskhakket dild/persille til servering

Fremgangsmåde

 • Kom bouillonen i en gryde, bring den i kog og læg kyllingebrysterne i gryden. Lad kylllingen simre under låg i 15-20 minutter, indtil kødet er gennemtilberedt.
 • Tag kyllingen op af gryden og gem bouillonen. Lad kyllingen afkøle let, inden den plukkes eller skæres i mundrette stykker.
 • Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver. Knæk den nederste, træede del af aspargesene. Skær herefter aspargesene i mindre stykker.
 • Bring bouillonen i kog og kom gulerødderne i gryden. Lad gulerødderne koge under låg i ca 5 minutter, til de er lige netop møre. De sidste 2-3 minutter af kogetiden tilsættes asparges og ærter, så disse får et hurtigt opkog.
 • Hæld grøntsagerne i en sigte og lad dem afdryppe med gem bouillonen til saucen.
 • Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og rør det sammen. Tilsæt bouillon og pisk grundigt, så der ikke dannes klumper. Lad saucen koge et par minutter, til den tykner.
 • Tilsæt fløde og smag til med salt og peber. Ønskes saucen tyndere, kan den justeres med lidt ekstra fløde, mælk eller vand. Vend kylling og grøntsager i saucen.
 • Server frikasséen med friskhakket persille/dild, kogte kartofler og evt. agurkesalat.

 

Suppehøne eller kyllingebryst.

Hvorvidt man vil lave frikassé ved at koge en hel suppehøne eller en kylling, eller man blot vil bruge brystkød, bestemmer man selv. Bruger man en hel høne eller kylling, så skal man blot være opmærksom på, at kogetiden forlænges. Og så skal der bruges bouillon nok til, at hønen/kyllingen er dækket, imens den koges.

Det tager ca 1 time at koge en høne eller kylling mør. Derefter skal kødet afkøles let, inden man kan pille det af skroget. Det tager med andre ord noget længere tid at lave frikassé på hele dyr, men det er på ingen måde svært. Og man skal jo ikke nødvendigvis stå og holde øje med gryden, imens den simrer.

Hjemmelavet frikassé på en hel høne eller kylling er derfor et lækkert og hyggeligt weekendprojekt. Og bliver portionen for stor, så er der jo den fordel, at man kan dele den op i 2 portioner. På første dagen spiser man hjemmelavet hønsekødsuppe med urter og plukket hønsekød/kyllingekød (eller kød- og melboller). Og på 2 dagen spiser man frikassé. Eller omvendt.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)