Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Lagkagebunde.

62 kommentarer
Annonce, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Nemlig opskrifter, Opskrifter

Lagkagebunde er noget af det nemmeste at lave. Samtidig er det sjovt nok et af de steder, hvor rigtig mange af os – mig selv inklusive – springer over, hvor gærdet er lavest. Jeg kan i hvert fald ikke se mig fri for indimellem at købe lagkagebunde hos bageren. Måske fordi lagkager ofte hører sammen med fødselsdage, hvor man som regel har andre ting at lave. Men smagsforskellen er altså til at føle på. Og jeg kan virkelig anbefale at bage bundene selv.

Hjemmelavede lagkagebunde.

Dejen til hjemmelavede lagkagebunde består af æg, sukker, hvedemel og bagepulver. Jeg har så udviklet en smule på min egen opskrift i årenes løb og bl.a. tilsat vaniljesukker og erstattet lidt af hvedemelet med kartoffelmel, som giver endnu mere luftige bunde. Men vil man gøre det helt simpelt, så kan man altså bage hjemmelavede lagkagebunde på kun 4 ingredienser. Og nej, der skal ikke fedtstof i dejen. En lagkagebund skal være helt let og luftig, så ingen smør eller olie i dejen.

Derudover er det vigtigt, at man er lidt forsigtig, når de tørre ingredienser (hvedemel mm) skal vendes i æggesnapsen, så man ikke får slået al luften ud af æggesnapsen. Brug gerne en si til at sigte de tørre ingredienser ud over æggesnapsen og vend så forsigtigt dejen sammen med en dejskraber. Så skal de hjemmelavede lagkagebunde nok blive både høje, flotte og luftige. 

Tip! Se tips til opskriften og ideer til lagkagefyld under opskriften. 

4,29 fra 101 stemmer

Lagkagebunde

Bagetid30 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal: 3 stk

Ingredienser

  • 4 æg
  • 140 gr sukker
  • 2 tsk vaniljesukker (kan udelades)
  • 125 gr hvedemel
  • 25 gr kartoffelmel (kan erstattes af hvedemel)
  • 1 tsk bagepulver
  • 0,5 tsk groft salt

Læg alle varer i kurv på Nemlig

    Fremgangsmåde

    • Kom æg, sukker og vaniljesukker i en skål og pisk til en lys og luftig æggesnaps.
    • Bland hvedemel, kartoffelmel, bagepulver og salt og sigt det over æggesnapsen (hæld det igennem en si).
    • Vend forsigtigt melblandingen i æggesnapsen med en dejskraber, så luften ikke slås ud af dejen.
    • Læg et stykke bagepapir i spænd i bunden af en springform (ca 22 cm) og pensl evt. formens kanter med lidt fedtstof.
    • Fordel dejen i springformen. Lav gerne en lille fordybning i midten af dejen – det forhindrer den i at hæve alt for meget op i midten under bagningen.
    • Bag lagkagebunden ved 190 °C (alm. ovnfunktion) i 25-30 minutter, indtil den er gyldenbrun og gennembagt.
    • Lad bunden køle helt af på bageristen. Del den herefter i 3 lige tykke lagkagebunde med en skarp kniv.
    • Kagebunden kan sagtens bages dagen i forvejen, men vent gerne med at dele den i 3 bunde. Bundene kan desuden fryses – læg gerne et stykke bagepapir imellem hver bund.

    Se også – 

     

    Valnøddelagkage

     

    Rutebilslagkage

     

    Tips til opskriften. 

    For at få så luftige bunde som muligt, er det vigtigt, at man får pisket en luftig æggesnaps. Det tager lidt tid, og har man en køkkenmaskine, så kan jeg helt klar anbefale, at man lader den gøre arbejdet for sig. Men selvfølgelig kan det lade sig gøre at piske en luftig æggesnaps med en håndmikser, hvis man er lidt tålmodig.

    Vil man gerne lave kakaobunde, så kan man tilsætte 2-3 spsk god kakaopulver til dejen. Kakaoen skal bare blandes med de tørre ingredienser og sigtes i dejen, så det er lige ud ad landevejen.

    Se også – Valnøddelagkage fra Svinkløv I Rutebilslagkage I Sommerlagkage med jordbær

    Udskæring af kagebunde.

    Det kan være sin sag at få en friskbagt lagkagebund delt pænt i 3 mindre bunde. Mit bedste tip er derfor, at man venter til bunden er helt afkølet. Og evt til dagen efter, hvis man har bagt bunden i god tid forvejen. Lagkagebunden kan nemlig sagtens holde sig natten over, hvis den pakkes godt ind i en stor frysepose eller lignende.

    Brug sytråd.

    Det er nemmest at bruge en stor, savtakket kniv, når bunden skal deles i 3. Er man ikke helt gode venner med kniven, så kan man også bruge et stykke kraftigt sytråd. Tråden vikles rundt om bunden og strammes, indtil sytråden har “skåret” hele vejen igennem bunden og delt den. Er man bange for at skære skævt, så kan sytråd indimellem være vejen til lidt mere “lige” lagkagebunde.

    Lagkagebunde i bradepande.

    Skal man lave lagkage til mange mennesker, så kan det være nemmere at lave en firkantet kage. I det tilfælde kan man vælge at bage helt flade bunde, som ikke skal deles på midten, men blot skæres ud i bunde af passende størrelse. Det gøres ved at brede dejen ud i et helt tyndt lag på en bageplade/bradepande beklædt med bagepapir.

    Efterfølgende skal dejen bages, til den bliver gyldenbrun på toppen – ca 15-20 minutter ved 190 °C (varmluft). Skal man bage en stor lagkage, er der til 1 lagkagebund (på størrelse med en bageplade) i opskriften.

    >> Se alle mine bedste kageopskrifter lige her

    Fyld til lagkager.

    Der er virkelig mange muligheder, når det gælder fyldet til en rigtig god lagkage. Den helt klassiske udgave er vel nok at lægge lagkagebundene sammen med syltetøj og en god vaniljecreme og pynte med flødeskum. En nem og enkel lagkage, som jeg husker dem fra fødselsdagene, da jeg var barn og som kan pimpes yderligere med forskellige former for frugt og bær. Vil man gerne have en lidt mere luftig creme, så kan jeg anbefale, at man i stedet laver en vaniljeflødecreme på en blanding af vaniljecreme og flødeskum. Det er den slags creme, som bruges i en othellolagkage, og den er virkelig nem at lave selv.

    Endelig kan man lægge sine lagkagebunde sammen med forskellige slags mousser. Det kræver dog, at man er ude i god tid, da mousserne skal have tid til at sætte sig. Derfor ender jeg ofte med at bruge hindbærskum i stedet for, ligesom jeg har gjort i denne her skønne pandekage lagkage. Det sød-syrlige hindbærskum passer perfekt til en sød lagkage, og det kan laves på under 10 minutter.

    Subscribe
    Notify of
    62 Kommentarer
    Ældste
    Nyeste
    Inline Feedbacks
    Se alle kommentarer
    Judith
    3 år siden

    Tak for gode ideer – jeg har lært kun at bruge kartoffelmel til lagkagebunde og roulader. Nemt og lækkert.

    Annette Larke
    3 år siden

    5 stars
    Super opskrift – tusind tak. Da jeg har en svigerdatter der er glutenfri, prøvede jeg opskriften med 150 g kartoffelmel stedet for hvedemel og kartoffelmel blandet sammen. Ellers fulgte jeg helt opskriften til punkt og prikke.

    Det virkede fint.

    Jeg synes, at jeg kan huske fra gamle dage at man brugte kartoffelmel i kager. Men måske fordi jeg blev født under den anden verdenskrig.

    Annemette
    3 år siden

    Hvor i ovnen bager du bundene? Er egentlig ved at bage dem nu og har sat dem næstnederst… er det dumt??

    mvh Annemette

    Samina Esmati
    3 år siden

    Den er rigtig nem og bagte fint.
    Dog er jeg i tvivl om den kan skæres i tre bunde. Fulgte opskrift til punkt og prikke. Bud på hvorfor den blev til en 2 lags bund?

    Samina Esmati
    3 år siden

    5 stars
    Lavede en ekstra, værre var det ikk 😂 Men folk var så vilde med den, de troede ikke jeg havde lavet den. Jeg hældte mælk over den kolde bund og den var SÅ LÆKKER!!

    Gitte
    1 år siden

    Det er umuligt at dele den i 3. Så misvisende opskrift og billede

    Lærke 11 år
    3 år siden

    Kan den også laves glutenfri???

    Lærke 11 år
    3 år siden

    ok tusind tak

    Gitte Kiel
    2 år siden

    Hej. Hvorfor bliver mine ( ellers pæne bunde )ikke så høje i midten, som i kanten? Har du prøvet det? Hvad gør jeg? På forhånd tak. Vh Gitte

    Cindie
    2 år siden

    Jeg vil godt svare på dit spørgsmål Gitte Kiel 😃 For det meste er det fordi, den skal bage lidt længere f.eks. 5 min. Bliver den for mørk læg staniol henover.
    Jeg prikker for det meste i min kage (bunde) inde ved midten, med en kødnål el et lille træ grillspyd. Sidder der dej på, skal den bage lidt længere.
    Det er fordi den er sidst bagt i midten, da varmen fordeler sig ude fra kanten og indad

    Birgit
    2 år siden

    Jer der bager til fryseren, deler i bundende inden i fryser? Tænker om de måske bliver tørre, eller om de kan være sværere at skære når de har været frosset?

    Sidsel
    2 år siden

    Hejsa, alm. ovnfunktion. Er det varmluft eller over/under varme? <3

    Nathalie
    1 år siden

    Dit spørgsmål er lidt længe siden, men hvis du stadig kun får to bunde er min erfaring, at fejlen kan være el er muligvis æggenes størrelse. Derfor er det en god ide, hvis der er skrevet vægten på æggene.

    Jeg bruger selv medium/large og så bruger jeg halv kartoffelmel og halv mel, det syntes jeg giver luftigere bunde

    Håber det hjælper lidt

    Lilith
    2 år siden

    Kan man bage bundene enkeltvis? Altså dele dejen i tre portioner og så kun lav en bund ad gangen så man ikke skal til at skære den?

    Helle
    2 år siden

    5 stars
    Jeg køber aldrig bunde mere.

    Lars Madvig
    2 år siden

    4 stars
    Kan anbefale at ligge et vådt/ koldt. viskestykke rundt om formen under bagning, dette gør at du for en nemmere styring i forhold til bagning af midten, gør jeg gerne med alt hvad jeg bager i form, det resulterer i samme højde og gennembagning selv ved høje bagninger i store runde forme😀

    Lene
    2 år siden

    jeg har lige bagt 2xl lagkagebunde, som skal bruges i morgen. Superlet og de ser bare gode ud.
    Den ene havde jeg tænkt skulle blive til “valnødde”lagkagen, mon ikke jeg kan skifte valnødder ud med pecannødder?
    tak for en god opskrift:o)

    Fie
    2 år siden

    Kan man tilføje noget kakao, så man får mørke kakaobunde i stedet for?

    Pia Nørgaard
    1 år siden

    Når at man vælger en firkantet bund hvor stor skal den så være til 8 personer

    Matilde
    1 år siden

    Det er ik så svært det med at omregne portioner til andre form-størrelser, men de fleste har glemt simpel matematik.
    Hvis din form er rund, så skal du bruge følgende: radius(halv diameter, her 22/11) i anden, altså her ganger du 11 med 11. Det tal ganger du med Pi. Har du som jeg en alm dødsyg iphone-lommeregner, så er der inget Pi tegn, men det er 3,147 (hvis jeg huske rigtigt)
    Så din mængde til en 22 cm form er altså 11 cm x11cm =121 cm2 som du ganger med 3,147. Det bliver i alt 380,78 cm2
    Som Anne-Kathrine så fint foreslår, så er en firkantet form på 20×20 cm fin, det er jo 20×20=400 cm2
    Jeg orker ik komme med formlen for så at gange op og ned alt efter størrelse, men det her er en hjælp for mange håber jeg.

    John
    1 år siden

    Jeg har ikke kartoffelmel i min verdensdel. Kan jeg bruge majsmel istedet? Paa forhaand tak.

    Matilde
    1 år siden

    5 stars
    De bliver lige så fine uden kartoffelmel. I øvrigt er tapioca vist er udmærket erstatning for kartoffelmel, og findes ofte de steder i verden, kartoflen ik er helt så udbredt som her 😉

    Lone
    1 år siden

    Jeg skal bruge bunden til at udstikke figurer på ca 5×10 cm, vil bunden være for blød til det ? Har du evt en alternativ opskrift der kan bruges?

    Annemette Christensen
    1 år siden

    Jeg er aldrig før lykkedes med hjemmelavet lagkage bunde… før jeg faldt over din opskrift! 😁 TAK for en super lækker og nem opskrift. Jeg har bagt dem til din opskrift på valnødde lagkage, hvor jeg har karamelliseret pekan nødder i stedet… meget spændt på i morgen aften hvor den skal serveres til gæstemad.
    Tak for en fantastisk blog!

    Annemette
    1 år siden

    mange tak – JA det blev en kæmpe succes med pekan nødde lagkagen efter din opskrift på valnøddelagkage…. jeg fik at vide at det er den bedste kage jeg til dato har lavet – og jeg har bagt mange kager i min tid. Lavede til samme gæstemiddag din opskrift på vildtgryde med mos, og alle var helt vilde med den, den var så lækker! 😀 tusind tak igen for skønne skønne opskrifter!!

    Jette
    10 måneder siden

    Jeg vil prøve opskriften nu for den jeg bagte i eftermiddags mislykkes så jeg slog bare op på lagkagebunde og læste at der ikke skal smør eller margarine i dejen det er der i den jeg lavede i eftermiddags sikkert derfor den ligner noget der er løgn

    Jette
    10 måneder siden

    Nu har jeg bagt bundene de ser meget bedre ud end dem jeg lavede i eftermiddags

    Betina Trærup
    9 måneder siden

    Jeg skal bage lagkagebunde i en form på str. 38×25, og ville gerne bruge din opskrift.
    Jeg skal bruge 3 lag og vil helst bage dem enkeltvis og fryse dem ned til de skal bruges i næste uge.
    Hvor meget skal der beregnes pr bund? Har du en ide om det?
    PFT🌺

    Mathilde
    8 måneder siden

    Hej,
    Kan man bage bundene mere end 1 dag i forvejen, uden de skal på frys?:)

    Rikke
    7 måneder siden

    Hvordan laver man en fordybning i midten, når dejen er flydende? Hullet fyldes op med det samme igen. Min bund er meget højere i den ene side, så jeg tror ikke engang, den kan deles i 2. Øv, lød så nemt, men nu ender det med købebunde, som jeg plejer.

    Gertrud
    7 måneder siden

    Jeg skal bruge bunde til minimoussekager – tænker du opskriften rækker til en bradepande ovnstørrelse eller er der til 2 plader?

    Linett Stampe
    6 måneder siden

    Jeg håber du stadig følger med herinde. Men hvor meget ville du tilføje til opskriften for at den passer til en 24 cm springform?

    Og kan jeg bruge den til roulade også, uden at den knækker når man ruller den.

    Maria
    5 måneder siden

    Perfekt opskrift!

    Randi
    2 måneder siden

    Jeg bliver da ikke til tre bonde der, jeg har gåetagtig efter opskriften, ligner bare et fladt brød, og så er den hård i kanterne, har givet den 25 minutter

    Sidst redigeret 2 måneder siden af Randi