Lagkagebunde er noget af det nemmeste at lave. Samtidig er det sjovt nok et af de steder, hvor rigtig mange af os – mig selv inklusive – springer over, hvor gærdet er lavest. Jeg kan i hvert fald ikke se mig fri for ofte at købe lagkagebunde hos bageren, når jeg skal lave lagkager. Måske fordi lagkager ofte hører sammen med fødselsdage, hvor man som regel har andre ting at lave. Men smagsforskellen er altså til at føle på. Så for fremtiden vil jeg nok prioritere bundene lidt højere og bage dem selv.

Se også – Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel I Rutebilslagkage I Sommerlagkage med jordbær

Hjemmelavede lagkagebunde.

Dejen til hjemmelavede lagkagebunde består af æg, sukker, hvedemel og bagepulver. Groft sagt. Jeg har så udviklet en smule på min egen opskrift i årenes løb og bl.a. tilsat vaniljesukker og erstattet lidt af hvedemelet med kartoffelmel, som giver endnu mere luftige bunde. Men vil man gøre det helt simpelt, så kan man altså bage hjemmelavede lagkagebunde på kun 4 ingredienser. Og nej, der skal ikke fedtstof i dejen. En lagkagebund skal være helt let og luftig, så ingen smør eller olie i dejen.

For at få så luftige bunde som muligt, er det vigtigt, at man får pisket en luftig æggesnaps. Det tager lidt tid, og har man en køkkenmaskine, så kan jeg helt klar anbefale, at man lader den gøre arbejdet for sig. Men selvfølgelig kan det lade sig gøre at piske en luftig æggesnaps med en håndmikser, hvis man er lidt tålmodig.

Efterfølgende skal de tørre ingredienser (hvedemel mm) vendes i æggesnapsen. Og her er det vigtigt, at man er lidt forsigtigt, så man ikke får slået al luften ud af æggesnapsen igen. Brug gerne en si til at sigte de tørre ingredienser ud over æggesnapsen og vend så dejen forsigtigt sammen med en dejskraber. Så skal de hjemmelavede lagkagebunde nok blive både høje, flotte og luftige. Vil man gerne lave kakaobunde, så kan man tilsætte 2-3 spsk god kakaopulver til dejen. Kakaoen skal bare blandes med de tørre ingredienser og sigtes i dejen, så det er lige ud ad landevejen.

Lagkagebunde
Print opskrift Pin opskrift
4.7 fra 20 stemmer

Lagkagebunde

Bagetid30 min
Samlet tid45 min
Antal: 3 stk

Ingredienser

 • 4 æg
 • 140 gr sukker
 • 2 tsk vaniljesukker (kan udelades)
 • 125 gr hvedemel
 • 25 gr kartoffelmel (kan erstattes af hvedemel)
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 nip salt

Fremgangsmåde

 • Kom æg, sukker og vaniljesukker i en skål og pisk til en lys og luftig æggesnaps.
 • Bland hvedemel, kartoffelmel, bagepulver og salt og sigt det over æggesnapsen (hæld det igennem en si).
 • Vend forsigtigt melblandingen i æggesnapsen med en dejskraber, så luften ikke slås ud af dejen.
 • Læg et stykke bagepapir i spænd i bunden af en springform (ca 22 cm) og pensl evt. formens kanter med lidt fedtstof.
 • Fordel dejen i springformen. Lav gerne en lille fordybning i midten af dejen - det forhindrer den i at hæve alt for meget op i midten under bagningen.
 • Bag lagkagebunden ved 190 °C (alm. ovnfunktion) i 25-30 minutter, indtil den er gyldenbrun og gennembagt.
 • Lad bunden køle helt af på bageristen. Del den herefter i 3 lige tykke lagkagebunde med en skarp kniv.
 • Kagebunden kan sagtens bages dagen i forvejen, men vent gerne med at dele den i 3 bunde. Bundene kan desuden fryses - læg gerne et stykke bagepapir imellem hver bund.

Noter

Se også - 

 

Valnøddelagkage

 

Rutebilslagkage

 

Udskæring af kagebunde.

Det kan være sin sag at få en friskbagt lagkagebund delt pænt i 3 mindre bunde. Mit bedste tip er derfor, at man venter til bunden er helt afkølet. Og evt til dagen efter, hvis man har bagt bunden i god tid forvejen. Lagkagebunden kan nemlig sagtens holde sig natten over, hvis den pakkes godt ind i en stor frysepose eller lignende.

Det er nemmest at bruge en stor, savtakket kniv, når bunden skal deles i 3. Er man ikke helt gode venner med kniven, så kan man også bruge et stykke kraftigt sytråd. Tråden vikles rundt om bunden og strammes, indtil sytråden har “skåret” hele vejen igennem bunden og delt den. Er man bange for at skære skævt, så kan sytråd indimellem være vejen til lidt mere “lige” lagkagebunde.

Skal man lave lagkage til mange mennesker, så kan det være nemmere at lave en firkantet kage. I det tilfælde kan man vælge at bage helt flade bunde, som ikke skal deles på midten, men blot skæres ud i bunde af passende størrelse. Det gøres ved at brede dejen ud i et helt tyndt lag på en bageplade/bradepande beklædt med bagepapir. Efterfølgende skal dejen bages, til den bliver gyldenbrun på toppen – ca 15-20 minutter ved 190 °C (varmluft). Skal man bage en stor lagkage, er der til 1 lagkagebund (på størrelse med en bageplade) i opskriften.

Fyld til lagkager.

Der er virkelig mange muligheder, når det gælder fyldet til en rigtig god lagkage. Den helt klassiske udgave er vel nok at lægge lagkagebundene sammen med syltetøj og en god vaniljecreme og pynte med flødeskum. En nem og enkel lagkage, som jeg husker dem fra fødselsdagene, da jeg var barn og som kan pimpes yderligere med forskellige former for frugt og bær. Vil man gerne have en lidt mere luftig creme, så kan jeg anbefale, at man i stedet laver en vaniljeflødecreme på en blanding af vaniljecreme og flødeskum. Det er den slags creme, som bruges i en othellolagkage, og den er virkelig nem at lave selv.

Endelig kan man lægge sine lagkagebunde sammen med forskellige slags mousser. Det kræver dog, at man er ude i god tid, da mousserne skal have tid til at sætte sig. Derfor ender jeg ofte med at bruge hindbærskum i stedet for, ligesom jeg har gjort i denne her skønne pandekage lagkage. Det sød-syrlige hindbærskum passer perfekt til en sød lagkage, og det kan laves på under 10 minutter.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)