Vi er ret glade for and herhjemme. Men da vi kun er 2, så kan en hel andesteg godt blive lidt for meget. Men så er det jo heldigt, at der findes alternativer i form af andebryst og andelår. Og jeg laver jævnligt et saftigt andebryst med sprødt skind, når lysten til and melder sig. Og selvfølgelig kan man også sagtens købe andebryststykker, selvom familien er stor nok til, at man kan spise en hel and. Sådan et mørt stykke bryst er jo superlækkert.

Se også – Langtidsstegt andesteg med andesauce I Hjemmelavet rødkål I Brunede kartofler i ovn 

Stegt andebryst – nem opskrift.

Det er ret simpelt at lave et perfekt, rosastegt andebryst med sprødt skind, hvis man bruger en pande. Skindet skal ridses, krydres med rigeligt salt og så lægges på en kold pande. Der er ret mange bud på, hvordan man efterfølgende skal stege brystet. Nogle sværger til jævn varme, så fedtet lige så langsomt kan smelte og skindet blive sprødt. Andre til høj varme – lidt som når flæskestegen skal have sprøde svær.

Jeg bruger en kombination af ovenstående, idet jeg lægger andebrystet med skindsiden nedad på en kold pande. Men jeg starter med at skrue op til kraftig varme, så fedtet lynhurtigt begynder at smelte. Efter et par minutter skruer jeg ned til jævn varme. Og så får brystet ellers lov til at stege i ca 10 minutter. Herefter vender jeg det og steger i yderligere 10 minutter, inden det tages af varmen og hviler. Og så er det ellers bare at skære brystet i skiver og nyde det med møre kød og det sprødstegte skind.

Læg evt. mere vedr. tilberedning, kernetemperaturer og tilbehør under opskriften. 

 

Rosastegt andebryst med sprødt skind
Print opskrift Pin opskrift
4.41 fra 5 stemmer

Andebryst (på pande eller i ovn)

Stege- og hviletid30 min
Samlet tid35 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 stk andebryst á ca 300 gr pr. stk
 • salt

Fremgangsmåde

 • Dup andebrysterne tørre med lidt køkkenrulle og fjern evt. rester af fjer.
 • Rids skindet ned til kødet med ca 1 cm mellemrum. Drys herefter med rigeligt salt.

Tilberedning på pande

 • Læg kødet med skindsiden nedad på en kold pande. Tænd for kraftig varme og steg andebrysterne i 2-3 minutter, indtil fedtet begynder at smelte. Ryst panden let, så det afsmeltede fedt kommer ind under kødet.
 • Skru ned til jævn varme og steg i ca 10 minutter, indtil skindet er gyldent og sprødstegt. Vend kødet og steg i yderligere 10 minutter på den anden side.
 • Tag kødet af varmen og lad det hvile i ca 10 minutter.
 • Skær andebrystet i tynde skiver og server.

Tilberedning i ovn

 • Læg kødet med skindsiden nedad på en kold pande. Tænd for kraftig varme og steg andebrysterne i ca 3 minutter, indtil fedtet begynder at smelte af.
 • Vend kødet og brun den anden side godt i 1-2 minutter. Er kødstykket meget tykt, så brun også siderne let.
 • Læg kødet i et ildfast fad med skindsiden opad og sæt det i ovnen ved 175 °C (varmluft) i ca 10-12 minutter (rosastegt) eller 16-18 minutter (gennemstegt). Husk, at der er sjældent 2 ovne, der varmer ens, så brug evt. stegetermometer.
 • Tag fadet ud af ovnen og lad kødet hvile i 5-10 minutter inden udskæring.

Tilberedning og kernetemperatur.

For at minimere risikoen for salmonella siger man, at fjerkræ skal gennemsteges = have en kernetemperatur på 75 °C. De fleste foretrækker dog rosastegt andebryst, idet der er ret gode odds for tørt og sejt andebryst, hvis det gennemsteges. I nogle opskrifter anbefales det, at tage andebrystet af varmen ved en kernetemperatur på 55-58 °C. Men jeg må nok indrømme, at det er lidt for rødt til os.

Ovenstående opskrift giver saftigt og let rosastegt kød, og det passer lige til vores smag. Bruger man et stegetermometer, så anbefales det, at man steger kødet til minimum 68 °C. Temperaturen vil så stige yderligere til ca 70 °C under hviletiden. Og så vil jeg da lige tilføje, at jeg synes, man får det bedste og mest saftige resultat, hvis man bruger store andebryststykker på ca 300 gr. Har man fået fat i nogle mindre stykker, så skal stegetiden reduceres. Og afhængig af størrelsen kan det være en god idé at alliere sig med et stegetermometer.

Lækkert tilbehør.

I forhold til tilbehøret så kan man enten vælge at gå helt klassisk til værks, eller man kan tænke lidt anderledes. Jeg synes, det er lækkert, at servere en sprød rådkålssalat eller grønkålsalat til andebryst. Og en waldorfsalat med vindruer og valnødder er jo også lækker.

Nu er det jo lidt småt med ingredienser til saucen, når man laver andebryst. Men har man evt. andefond i fryseren (fx fra en hel andesteg), så kan man jo sagtens lave en god, brun andesauce. Faktisk gemmer jeg også tit rester af sauce i bøtter i fryseren, så jeg har lidt at starte en ny sauce på. Og ellers er det jo virkelig lækkert med en hjemmelavet rødvinssauce. 

Hvor kogte, hvide kartofler traditionelt serveres til andesteg, så synes jeg personligt, at det passer bedre med kartofler stegt i ovnen til et bryst. Her kan jeg eksempelvis anbefale hasselback kartofler, som er skønne til and. Og hvorvidt der også skal være lun rødkål, brunede kartofler og franske kartofler ved siden af, og måske risalamande med kirsebærsauce til dessert, må næsten være op til en selv at bestemme.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)