Stegt andebryst med sprødt skind.

0 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fjerkræ, Hovedretter, Julemad og juleopskrifter, Mortens aften, Mortens aften opskrifter, Opskrifter, Weekendmad
Gå direkte til opskriften
Opskrift på rosa stegt andebryst i skiver på en skiferplade

Vi er ret glade for and herhjemme, og jeg laver jævnligt et saftigt andebryst med sprødt skind, når lysten til and melder sig. Et andebryst er helt perfekt til os, fordi vi kun er 2 personer. Men selvfølgelig kan man også sagtens købe andebryststykker, selvom familien er stor nok til, at man nuden problemer kan spise en hel and. Sådan et mørt stykke andebryst er jo superlækkert.

Se også – Langtidsstegt andesteg I Hjemmelavet rødkål I Brunede kartofler

Nem opskrift på stegt andebryst.

Det er ret simpelt at lave et perfekt, rosastegt andebryst med sprødt skind, hvis man bruger en pande. Skindet skal ridses, krydres med salt og så lægges på en kold pande. Der er ret mange bud på, hvordan man efterfølgende skal stege brystet. Nogle sværger til jævn varme, så fedtet lige så langsomt kan smelte og skindet blive sprødt. Andre til høj varme. Lidt som når flæskestegen skal have sprøde svær.

Jeg starter med at skrue op til kraftig varme, så fedtet lynhurtigt begynder at smelte. Efter et par minutter skruer jeg ned til jævn varme. Og så får brystet lov til at stege i ca 10 minutter. Herefter vender jeg det og steger i yderligere 10 minutter, inden kødet tages af varmen og hviler. Og så er det ellers bare at skære brystet i skiver og nyde det møre kød og det sprødstegte skind.

Tip! Læg evt. mere vedr. tilberedning, kernetemperaturer og tilbehør under opskriften. 

Opskrift på rosa stegt andebryst i skiver på en skiferplade
3.97 fra 32 stemmer

Andebryst (på pande eller i ovn)

Stege- og hviletid30 min
Samlet tid35 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 stk andebryst á ca 300 gr pr. stk
 • salt

Fremgangsmåde

 • Dup andebrysterne tørre med lidt køkkenrulle og fjern evt. rester af fjer.
 • Rids skindet ned til kødet med ca 1 cm mellemrum. Drys herefter med rigeligt salt.

Tilberedning på pande

 • Læg kødet med skindsiden nedad på en kold pande. Tænd for kraftig varme og steg andebrysterne i 2-3 minutter, indtil fedtet begynder at smelte. Ryst panden let, så det afsmeltede fedt kommer ind under kødet.
 • Skru ned til jævn varme og steg i ca 10 minutter, indtil skindet er gyldent og sprødstegt. Vend kødet og steg i yderligere 10 minutter på den anden side.
 • Tag kødet af varmen og lad det hvile i ca 10 minutter.
 • Skær andebrystet i tynde skiver og server.

Tilberedning i ovn

 • Læg kødet med skindsiden nedad på en kold pande. Tænd for kraftig varme og steg andebrysterne i ca 3 minutter, indtil fedtet begynder at smelte af.
 • Vend kødet og brun den anden side godt i 1-2 minutter. Er kødstykket meget tykt, så brun også siderne let.
 • Læg kødet i et ildfast fad med skindsiden opad og sæt det i ovnen ved 175 °C (varmluft) i ca 10-12 minutter (rosastegt) eller 16-18 minutter (gennemstegt). Husk, at der er sjældent 2 ovne, der varmer ens, så brug evt. stegetermometer.
 • Tag fadet ud af ovnen og lad kødet hvile i 5-10 minutter inden udskæring.

Tilberedning og kernetemperatur.

For at minimere risikoen for salmonella siger man, at fjerkræ skal gennemsteges = have en kernetemperatur på 75 °C. De fleste foretrækker dog rosastegt andebryst, idet der er ret gode odds for tørt og sejt kød, hvis det gennemsteges. Flere anbefaler at tage andebrystet af varmen ved en kernetemperatur på 55-58 °C. Jeg må dog indrømme, at det bliver lidt for rødt til os.

Bruger man et stegetermometer, så steger jeg kødet til ca 68 °C, når jeg følger ovenstående opskrift. Temperaturen vil så stige yderligere til ca 70 °C under hviletiden, hvilket giver et saftigt og let rosa andebryst, der passer lige til vores smag.

Vær OBS på kødets vægt.

Og så vil jeg da lige tilføje, at jeg synes, man får det bedste og mest saftige resultat, hvis man bruger store andebryststykker på ca 300 gr. Har man fået fat i nogle mindre stykker andebryst (typisk 150-200 gr), så skal stegetiden formentlig reduceres. Og afhængig af størrelse og vægt kan det være en god idé at bruge et stegetermometer, så man er helt sikker på, at kødet hverken over- eller undertilberedes. 

Lækkert tilbehør.

I forhold til tilbehøret så kan man enten vælge at gå helt klassisk til værks, eller man kan tænke lidt anderledes. Jeg synes, det er lækkert, at servere en sprød rådkålssalat eller grønkålsalat til andebryst. Og en waldorfsalat med vindruer og valnødder er jo også lækker.

Sauce til andebryst.

Nu er det jo lidt småt med ingredienser til saucen, når man laver andebryst. Men har man evt. andefond i fryseren (fx fra en hel andesteg), så kan man jo sagtens lave en god, brun andesauce. Faktisk gemmer jeg også tit rester af sauce i bøtter i fryseren, så jeg har lidt at starte en ny sauce på. Og ellers er det jo virkelig lækkert med en hjemmelavet rødvinssauce. 

Hvor kogte, hvide kartofler traditionelt serveres til andesteg, så synes jeg personligt, at det passer bedre med kartofler stegt i ovnen til et bryst. Her kan jeg eksempelvis anbefale hasselback kartofler, som er skønne til and.

Hvorvidt der også skal være lun rødkål, brunede kartofler og franske kartofler ved siden af, og måske risalamande med kirsebærsauce til dessert, må næsten være op til en selv at bestemme.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)