Et torskefad med dampet torsk og creme fraiche sauce, pyntet fint med æg, rejer og kaviar eller stenbiderrogn er en klassisk forret. Ikke mindst til nytår, hvor torskefadet er på bordet i mange hjem. Måske fordi det er en skøn måde at få den traditionelle nytårstorsk inkorporeret i middagen på, uden at torsken behøver udgøre hovedretten.

Se også – Lakserilette I Honningmarineret ørred i ovn eller på grill I Hjemmelavet rejesalat

Lækker opskrift på torskefad.

Jeg kan lige så godt indrømme, at vi aldrig har fået torskefad til forret nytårsaften. Til gengæld har jeg ofte lavet fadet til forret i løbet af vinteren, hvor torsken er i højsæson. Og så er et torskefad altså også superlækkert som en del af julefrokosten. Spiser man ikke torsk til forret nytårsaften, så er der med andre ord masser af muligheder i løbet af resten af året. Og det er virkelig en lækker og smuk forret med masser af velsmag.

Torskefad med creme fraiche dressing
Print opskrift Pin opskrift
4.5 fra 6 stemmer

Torskefad med creme fraiche sauce

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer (forret)

Ingredienser

 • 400-500 gr torskefilet (uden skind og ben)
 • 3 dl vand
 • 2 spsk eddike
 • 3 laurbærblade (kan udelades)
 • 10 hele peberkorn (kan udelades)
 • 1 tsk salt

Creme fraiche sauce

 • 1 dl creme fraiche 18 %
 • 2 spsk sød sennep
 • 1 spsk bearnaise essens
 • 1 dl piskefløde (pisket til skum)
 • 1 tsk sukker
 • salt og peber

Pynt

 • 2 hårdkogte æg (pillede og skåret i skiver)
 • 200 gr rejer
 • 75 gr "kaviar" eller stenbiderrogn
 • karse og/eller frisk dild

Fremgangsmåde

 • Hæld vand, eddike, laurbærblade, peberkorn og salt i en flad gryde og bring den i kog.
 • Læg torskefileterne i vandet og lad dem dampe ved svag varme under låg i 6-8 minutter, til de er møre. Tiden afhænger lidt af størrelsen.
 • Tag torskestykkerne op af vandet, lad dem afdryppe på køkkenrulle og lad dem afkøle let.
 • Rør creme fraiche saucen sammen af creme fraiche, sennep, bearnaise essens og flødeskum. Smag til med sukker, salt og peber. Saucen skal være sådan lidt sød-syrlig.
 • Pluk torsken i mindre stykker og anret den på et fad. Fordel creme fraiche saucen ovenpå og pynt med æg i skiver, rejer, "kaviar", karse og dild.
 • Lad torskefadet trække på køl indtil servering – det kan sagtens stå et par timer. Server med lunt flute.

Dressing med creme fraiche og fløde.

Den oprindelige opskrift på torskefadet stammer vist fra Karolines køkken, hvis ikke jeg tager meget fejl. Der er i hvert fald tale om en af de “gode gamle” klassikere fra 70’erne eller 80’erne. Dengang hvor man man hverken var bange for at bruge fuldfed creme fraiche eller flødeskum i maden.

Og selvom jeg godt nok har skåret ned på mængden af dressing i forhold til torsk og pynt i min opskrift, så synes jeg ikke, at man skal droppe fløden. Der er jo en grund til, at torskefadet stadig holder. Og nogle ting skal der bare ikke pilles for meget ved.

Dampet torsk i gryde eller mikrobølgeovn.

Jeg bruger gerne torskefileter, når jeg laver torskefad med creme fraiche sauce. Fileterne damper jeg i en lille, flad gryde. Så der er plads til, at de kan ligge i et enkelt lag, men samtidig er dækket af vand hele tiden. Man kan også dampe fisken i mikrobølgeovnen. Det gør jeg blandt andet, når jeg damper rødspættefileter til hjemmelavede stjerneskud.

Endelig kan man selvfølgelig sagtens lave torskefadet af en rest kogt torsk. Fisken skal jo under alle omstændigheder plukkes i mindre stykker. Så der sker ikke noget ved, at bruge nogle stykker, som ikke er helt regulære. Spiser man kogt torsk til nytårsmiddagen så kan evt. rester derfor sagtens bruges til en lækker forret eller frokostret 1. januar.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)