Jeg er SÅ glad for koldhævede brød og boller. Det er nemt og det er lækkert, og så er koldhævede boller jo bare et hit på morgenbordet. Hidtil har jeg dog mest holdt mig til de mere rustikke og italiensk inspirerede boller med sprød skorpe og sej krumme, men det er slut nu. På det seneste har jeg nemlig eksperimenteret med mere bløde og familievenlige, koldhævede boller. Blandt andet de klassiske gulerodsbrud, som er et kæmpe hit – både hjemme hos os og på bloggen. Og det er der nu kommet de her lækre, bløde og svampede, koldhævede gulerodsbrud ud af.

Se også – Svampede gulerodsbrud I Chokoladebrud I Koldhævede morgenboller

Nem opskrift på koldhævede gulerodsbrud.

Selvom koldhævet bagværk tager tid, så er det ofte meget nemmere at lave end det traditionelle bagværk, der typisk skal både æltes og formes. Og det samme gælder selvfølgelig de her koldhævede gulerodsbrud. Dejen skal nemlig bare røres sammen til en klistret grød, dækkes til og koldhæves i minimum 8 timer, fx natten over. Derefter sættes dejen i klatter på en bageplade med en våd ske, og så er bollerne klar til at komme i ovnen. Nemmere kan det næsten ikke blive, at servere friskbagte gulerodsbrud.

Og som en lille bonus til jer, der er vant til at bage de “traditionelle” gulerodsbrud, må jeg lige tilføje. Her skal dejen hverken skæres eller klippes sammen med revet gulerod, solsikkekerner og æg. Det hele skal blot røres sammen i skålen og så er den potte ude.

Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af bollerne i teksten under opskriften.

Koldhævede gulerodsbrud
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 11 stemmer

Gulerodsbrud (koldhævede)

Hævetid- og bagtid10 t
Samlet tid10 t 15 min
Antal: 8 stk

Ingredienser

 • dl koldt vand
 • 15 gr gær
 • tsk groft salt
 • 35 gr sukker
 • 1 æg
 • 75 gr solsikkekerner
 • 2 stk mellemstore gulerødder (revne)
 • 25 gr olie (eller smeltet smør)
 • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en stor skål og udrør gæren heri.
 • Tilsæt salt, sukker, æg, solsikkekerner, revet gulerod, olie og hvedemel og rør det hele sammen til en klistret dej.
 • Konsistensen skal være som tyk grød. Er dejen for tynd, skal der tilsættes lidt mere mel. Ellers vil bollerne flyde ud på bagepladen og blive helt flade.
 • Dæk skålen til, sæt den på køl og lad den koldhæve i minimum 8 timer, men gerne længere. Jeg har haft dej på køl i 24 timer uden problemer.
 • Med en våd ske sættes dejen i store klatter på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl bollerne med sammenpisket æg og lad dem efterhæve, imens ovnen opvarmes.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne afkøle på bageristen og spis dem lune eller kolde.
 • Bollerne holder sig svampede i 2-3 dage, hvis de er pakket godt ind. De kan desuden fryses.

Lækre variationer.

Herhjemme er gulerodsbrud med solsikkekerner en klar favorit. Men der er ingen tvivl om, at der også findes massevis af andre, skønne variationer. Eksempelvis kan revet gulerod erstattes eller suppleres af revet squash eller rødbeder. Og man kan også lave bollerne med 1-2 håndfulde hakket spinat. Bruger man frossen, optøet spinat, så sørg for at presse den fri for overskydende væde, så bollerne ikke bliver våde og klæge.

Udover solsikke kan der tilsættes andre frø og kerner til dejen. En del af hvedemelet kan desuden erstattes af grovere meltyper som fx grahamsmel, fuldkornshvedemel og spelt. Man skal blot sørge for aldrig at erstatte mere end max 50 % af hvedemelet med en grovere meltype. Hvedemel har en rigtig god bage- og hæveevne pga. det høje indhold af gluten. Og når man bager koldhævede boller, som er lavet med et minimum af gær, er det nødvendigt at udnytte den bageevne.

Til morgenmad, madpakker og hygge.

Der er faktisk ikke den store forskel på traditionelle gulerodsbrud og så den koldhævede variant. I hvert fald ikke hvad smag og udseendet angår, for selvfølgelig er der forskelle i selve tilberedningen. Og man kan bruge de koldhævede gulerodsbrud på præcis samme måde som de traditionelle.

De koldhævede boller er virkelig gode på morgenbordet. Og jeg er sikker på, at koldhævede gulerodsbrud også vil være et hit, hvis der er tradition for at tage morgenmad med til kollegaerne på fødselsdage og lign. Desuden er de store, bløde boller oplagte til en lille hyggestund med varm te. Gerne smurt med smør, ost eller en god marmelade.

Bollerne er ligeledes oplagte i madpakken. De har en let, sødlig smag og minder en smule om burgerboller. Så man kan sagtens smøre en lækker sandwich med salatgrønt og pålæg og tage den med i skole eller på arbejde.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)