Det er muligvis ikke lige denne her form for tærte, der som det første popper op i tankerne, når man nævner ordet jordbærtærte. Men der er altså noget over en god, gammeldags jordbærtærte med et fint, flettet låg af mørdej. Og ikke mindst duften, der breder sig i hele huset, imens tærten bager i ovnen. Og sådan et stykke skal jeg altså bare have engang imellem. Gerne serveret lun og nybagt med en kugle is, lidt flødeskum eller en klat creme fraiche til.
Se også – Jordbærkage med flødecreme I Kirsebærtærte I Nem jordbærkage på mazarin
Nem opskrift på jordbærtærte.
Det er rimelig nemt at lave jordbærtærte. Og det kan jeg sige med sikkerhed, for jeg lærte at bage jordbærtærte helt tilbage i folkeskolen i hjemkundskab, som det hed dengang. Og hvis en flok 5. klasses elever kan finde ud af at lave en jordbærtærte, så kan de fleste nok være med.
Når mørdejen er lavet og fordelt i tærtebunden, og bærrene er fyldt ovenpå, så skal resten af dejen skæres ud i strimler, der skal lægges ovenpå tærten i et fint gittermønster. Man kan vælge at “flette” strimlerne ved skiftevis at lade dem løbe over og under hinanden, eller også kan man bare lægge strimlerne på kryds og tværs. Det sidste er klart det nemmeste, og det ser jo fint ud under alle omstændigheder.
Tip! Se også tips til variationer under opskriften.

Jordbærtærte (gammeldags)
Ingredienser
- 250 gr hvedemel (samt lidt til udrulning)
- 100 gr koldt smør
- 2 spsk sukker
- 1 nip salt
- 5 spsk koldt vand
Jordbærfyld
- 500 gr jordbær (friske eller frosne optøede)
- 75 gr sukker (100 gr sukker til frosne bær)
- 3 spsk kartoffelmel
- 2 tsk vaniljesukker
- sammenpisket æg og perlesukker til pynt
Fremgangsmåde
- Kom melet i en skål og smuldr smørret heri. Tilsæt sukker, salt og vand og saml hurtigt dejen med fingrene. Virker dejen meget tør, så tilsæt en smule mere vand.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Lad dejen hvile på køl i ca 30 minutter.
- Den afkølede dej rulles ud til en stor cirkel (ca 3-4 mm tykkelse) på et meldrysset bord.
- Beklæd en tærteform (ca 20 cm i diameter) med dejen. Skær kanterne til med en kniv og saml overskudsdejen til en kugle. Prik tærtebunden jævnt med en gaffel.
- Nip jordbærrene, del de største i halve eller kvarte og kom dem i en skål.
- Tilsæt sukker, kartoffelmel og vaniljesukker og rør forsigtigt rundt, så det hele blandes godt.
- Fordel jordbærfyldet i tærtebunden i et jævnt lag.
- Rul den overskydende dej tyndt ud og skær dejen 1-1½ cm tykke strimler. Flet strimlerne i et gitter ovenpå kirsebærrene og skær enderne pænt til.
- Pensl gitteret med sammenpisket æg og drys evt. med perlesukker.
- Bag tærten ved 175 °C (alm ovnfunktion) i 35-40 minutter, indtil overfladen er fint gyldenbrun.
- Lad tærten afkøle på bageristen og server den lun eller kold med creme fraiche, vaniljeis eller flødeskum.
- Tærten er bedst, samme dag som den er bagt. Den kan dog fryses og lunes let inden servering.
Tips til variationer.
En gammeldags frugttærte, som denne her jordbærtærte, kan selvfølgelig laves året rundt med de frugter, som nu engang er i sæson på pågældende tidspunkt. Det være sig rabarber, hindbær, jordbær, blommer, kirsebær, abrikoser, æbler og pærer for nu blot at nævne nogle eksempler.
Man skal dog være OBS på, at sødmen og vandindholdet i de enkelte frugter kan variere. Laver man eksempelvis en rabarbertærte kan det være en god idé at tilføje lidt ekstra sukker (100-125 gr alt i alt). Jordbær og lignende sommerbær er desuden ret vandholdige. Derfor bruger jeg 3 spsk kartoffelmel, for at den færdige tærte ikke skal være fyldt med flydende frugtsaft. Æbler eller pærer derimod, afgiver ikke nær så meget saft under bagningen. Man kan således nøjes med 1 spsk kartoffelmel eller måske helt udelade det.
Bruger man frosne, optøede jordbær til tærten, så skal man bruge 100-125 gr sukker. De frosne bær er som bekendt ikke er så søde som de friske. Der skal desuden bruges 3 spsk kartoffelmel, da de optøede bær væsker lidt mere.
Skal jeg koge de frosne jordbær med sukker og kartoffelmel op inden jeg kommer det på tærtebunden, da det er meget flydende
Anne Lise – Nej, jeg har aldrig kogt bærrene op med sukker og kartoffelmel først. Sukker- og kartoffelmelblandingen skal blot drysses over bærrene, inden tærten sættes i ovnen. Og så hjælper kartoffelmelet med at jævne væden, så tærten ikke er helt flydende. Den vil selvfølgelig stadig være flydende, når den kommer ud af ovnen og er brandvarm, men når tærten afkøles vil jordbærsaften blive let geleagtig 🙂